Pakastesienet käyttöön

4/16/2012



Pakastimessa oli vielä viimeiset kantarellit ja suppilovahverot joista syntyi kermaisen pehmeä keitto. Jos oltaisiin vielä 90-luvun lopulla, tämä olisi nimeltään sienicappuccino, mutta jääköön nyt ilman vaahtokoristeita vaikka maitokahvin värinen keitto onkin. Soseutin keiton aivan sileäksi, mutta yhtä hyvin sen voi jättää niin karkeaksi kuin haluaa.

Hiukan kohmeisia sieniä kannattaa ensin paistaa kuivalla teflonpannulla keskilämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Alkuruokana neljälle.

n. 6 dl pilkottuja sieniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
voita ja öljyä
n. 1 rkl vehnäjauhoja (tai maizenaa suurustamiseen)
1 dl valkoviiniä
n. 3 dl kanalientä
3 - 4 dl kermaa
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria

1 paketti pekonia

Kypsennä pekoni. Paista sieniä kuivalla pannulla kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Silppua sipulit. Kuullota sipuleita kattilassa voin ja öljyn seoksessa keskilämmöllä. Äla ruskista. Kun sipulit ovat hiukan pehmenneet, lisää sienet ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää muutama oksa timjamia ja kypsennä pari minuuttia. Lisää vehnäjauho ja sekoita. Anna kypsyä hetki ja lisää valkoviini. Keittele kokoon hetken aikaa ja lisää kanalientä niin että sienet peittyvät. Anna kiehua hiljalleen noin 10 - 15 minuuttia. Poista timjaminoksat ja soseuta keitto. Lisää kerma, kiehauta ja tarkista lopuksi maku. Lisää lopuksi timjaminlehtiä, käristettyä pekonia ja vaikka kevätsipulin varsia tai ruohosipulia.


You Might Also Like

11 kommenttia

  1. Meillä olisi vielä pakastimessa vaikka ja kuinka paljon sieniä. Talven mittaan on tullut käytettyä niitä tosi paljon, mutta kuivatut sienet ovat olleet jotenkin näppärämpiä, kun niiden käyttöä ei tarvitse sillä lailla ennakoida kuin pakastettujen. Tosin kuivattujakin on jäljellä vielä purnukkatolkulla...

    Sienikeitto on kyllä yksi vakiosuosikeista, mutta en taida olla koskaan tajunnut soseuttaa sitä samettiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivatut sienet on kyllä käteviä, mutta meiltä on nekin loppu. Ei auta kuin odotella sienikautta..

      Poista
  2. Mistä noin hyvännäköistä pekonia? Ei lötkön näköistä ennen paistamistakaan!

    VastaaPoista
  3. Kun olisikin vielä pakastesieniä. Vain muutama purkki kuivattuja suppiksia jälkellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten Riikka tuossa aiemmin kirjoitti, kuivatut sienet on käteviä.. Minä odottelen uutta satoa!

      Poista
  4. Namskis, miten herkullisen näköinen keitto! Pekoni täydentää kyllä sienikeiton, tein vastaavaa keittoa talvella tosi monta kertaa eikä kyllästytä yhtään. Voisikin tällä viikolla tehdä tätä, kuivattujen sienien varastoni on ehkä puolillaan syksyisestä :) Kohta saa jo korvasieniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, korvasieniä saa pian! Pekoni ja sienet on kavereita, ja minä pidän erityisesti myös timjamista sienien kanssa. Tai oikeastaan pidän timjamista melkein minkä tahansa kanssa...

      Poista
  5. Omat sienet kuuluvat marjojen ja järjellisen hintaisen kalan kanssa kotoa kaipaamiini ruokiin. Meillä on yleensä jos jonkinlaisia sieniä kuivattuna ja niitä käytetään paljon. Olisihan kaupassa kuivasieniä tarjolla mutta suurin osa tulee ties mistä. Hyviä tuoreita herkkusieniä on onneksi hyvin saatavilla.
    Täällähän on sienestyksessä tarkat säännöt (jotka kai vaihtelevat kantoneittain): sieniä saa kerätä vain tiettynä aikana kuukaudesta ja/tai korkeintaan tietyn määrän päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti tuo sienestys. Jokamiehen oikeuksia ei aina muista arvostaa kun niihin on niin tottunut... Täällä puhuttiin uutissa että meinaavat kieltää korvasienen kaupallisen käytön, en kyllä ymmärrä miksi.

      Poista
  6. Minulla on kuivattuja suppiksia vielä jäljellä,(Suomesta tuotuja).Kelpaiskohan nekin`?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kelpaa! Joku aika sitten tein risottoa kuivatuista suppiksista ja hyvin maistui..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.