Possun kylkisiivuista saa helposti kaikkea hyvää! Uunissa nopeasti kypsennettyjen rapeiden kylkisiivujen maussa on makeutta ja suolaisuutta sekä aavistus tulisuutta ja savua. Kutkuttaa makuaistia mukavasti!
Vaahterasiirappikastikkeella viimeistellyt porsaan kylkisiivut sopivat aamiaiselle ja brunssille, burgereiden tai patonkien väliin tai ihan vaan sellaisenaan! Helppoa ja nopeaa :) n. 250 – 300g
porsaan kylkisiivujaa
Laita kylkisiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä 175 asteeessa noin
20 minuuttia. Sekoita maustekastikkeen ainekset keskenään. Nosta lihat pois ja sammuta uuni. Imeytä
kylkisiivuista enimmät rasvat talouspaperiin ja nosta siivut uuden
leivinpaperin päälle. Penslaa kylkisiivut kastikkeella ja laita ne
uunin jälkilämpöön tekeytymaan noin viideksi minuutiksi.
Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja pippuria ja nauti!
Nenäpäivän kampanjointi maailman lasten hyväksi on täydessä vauhdissa!
Vaikka tunnustaudunkin ruokaintoilijaksi joka tutkii maailman ruokakulttuureja, seuraa ainakin hetkittäin trendejä ja nauttii uusista makuelämyksistä, on ruoka minulle ennen kaikkea jakamista. Se on ystävyyttä ja iloa, ja joskus myös lohtua ja apua! Kampanjan sivuilta löytyy tietoa, linkkejä ja tapahtumia siitä kuinka voit osallistua tai tutustua muuten vaan Nenäpäivän toimintaan! Nenäpäivän teemaan sopivasti pyöreillä ja punaisilla pepperonimakkaroilla täytetty pull apart- leipä olkaa hyvät!
ripaus suolaa ja
pippuria hyppysellinen
kuivattua oreganoa loraus oliiviöljyä
(käytin chilillä ja valkosipulilla maustettua)
n. 80 – 100g
cheddarjuustoa raastettuna n. 15 siivua
pepperonimakkaraa muutama lehti
tuoretta basilikaa
Sekoita
tomaattikastikkeen ainekset keskenään. Leikkaa leipään syvät
ristiviillot muutaman sentin välein, kuitenkin niin että pohja jää
ehjäksi. Täytä viillot tomaattikastikkeella ja lisää basilikan lehdet. Osan kastikkeesta voi säästää ja tarjota
dippinä leivän kanssa. Laita makkarasiivut tasaisesti viiltoihin ja
lisää lopuksi suurin osa juustoraasteesta. Säästä osa juustosta leivän
viimeistelyyn.
Kääri leipä folioon viillot
ylöspäin ja laita 175 asteiseen uuniin noin 25 - 30 minuutiksi.
Ota leipä uunista
ja avaa paketti varovasti. Tarkista että juusto on hyvin sulanut.
Ripottele loput juustoraasteesta leivän pinnalle. Laita takaisin
uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes juusto sulaa ja pinta saa hiukan väriä. Tarjoa kuumana!
Kamera ja Kauha blogi on tänä vuonna mukana Nenäpäivän hyvää tekevässä toiminnassa reseptin ja pienen lahjoituksen voimin. Nenäpäivän sivuilta löytyy paljon tietoa mitä kampanjalla on jo saavutettu maailman lasten hyväksi! Auta sinäkin jos voit!
Hämyisten talvi-iltojen lähestyessä on mukava viettää aikaa keittiössä, testailla uusia reseptejä ja herkutella yhdessä ystävien kanssa. Makean ja suolaisen yhdisteleminen on kiehtovaa ja joskus yllättävääkin, kuten tässä tuoreista viikunoista tehdyssä hillokkeessa, jonka maun viimeistelee aavistus savuista pekonia.
Reseptiin olen ottanut vaikutteita pekonihilloista, joita ruokasivustoilla on vilissyt kiivaasti. Hillokkeen maussa korostuu runsas hedelmäisyys ja pehmeys vaikka rakenne onkin jätetty melko rouheaksi. Hienostuneen makuinen viikuna on erinomainen tarjottava osana juustotarjotinta, joten niistä keitetty hilloke timjamilla ja pienellä määrällä pekonia maustettuna vie tutun maun jännästi uuteen suuntaan.
Juustojen, leikkeleiden ja pateiden lisäksi viikunahilloke sopii erinomaisesti myös syksyn ja talven runsaiden liharuokien ja patojen kanssa tarjottavaksi. Kokeile vaikka paahdetun kanan tai riistaruokien kaverina.
Reseptistä tulee noin 2 dl valmista hilloketta.
200 - 250g tuoreita
viikunoita (4 pientä) 2 rkl ruokokidesokeria 0,75 - 1dl vettä
1 rkl
punaviinietikkaa ripaus suolaa pari pyöräytystä
mustapippuria myllystä n. 25 - 30 lehteä
tuoretta timjamia 2 siivua kypsennettyä HK Amerikan pekonia
Kypsennä
pekoni uunissa 150 asteesssa 30 minuuttia tai paista pannulla ja imeytä rasva hyvin
talouspaperiin.
Käytä ensin 0,75dl vettä ja lisää tarvittaessa ruokalusikallinen tai pari kypsennyksen aikana. Hillokkeen rakenne tiivistyy kun sen antaa rauhassa maustua ja vetäytyä jääkaapissa.
Huutaise
viikunat ja poista kova kanta ja kärki. Leikkaa noin sentin
kuutioiksi. Lisää kattilaan
vesi ja sokeri sekä etikka ja kiehauta. Alenna lämpöä reilusti ja lisää
viikunat. Anna hautua hiljaa poreillen ilman kantta noin 20 minuuttia kunnes seos sakenee. Mausta ripauksella mustapippuria ja
suolaa.
Lisää
timjamin lehdet ja pieneksi kuutioitu pekoni. Sekoita hyvin ja siirrä
puhtaaseen astiaan vetäytymään. Anna makujen tasaantua jääkaapissa
pari tuntia tai yön yli jos on aikaa.
HK:n sivuilta löytyy kattava tietopaketti pekonista, paljon reseptejä ja käyttövinkkejä! Kannattaa käydä kurkistamassa. Löydät sinne tästä!
Vinkki! Syksyn ensimmäisiin glögihetkiin sopii voitaikinasta ja viikunahillokkeesta leivotut pienet leivonnaiset HK:n pekonihilloisten joulutorttujen tapaan.
French Dip Sandwich! Paahtopaistilla, juustolla ja sipulikastikkeella täytetty patonki on niin hyvää että en edes yritä sitä tähän kuvailla. Kannattaa vaan kokeilla :)
500g pala naudan
paahtopaistia
Ruskista liha pannulla. Mausta ja
kypsennä 125 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 ja 60
välillä. Anna vetäytyyä vähintään puoli tuntia. Paistin voi
hyvin kypsentää vaikka edellisenä päivänä.
Sipulikastike:
2 keskikokoista
sipulia
nokare voita ja
öljyä
ripaus sokeria
1 rkl karkeaa Dijon
sinappia
1 rkl jauhoja
1 rkl
soijakastiketta
suolaa, pippuria,
timjamia
3 - 4 dl lihalientä
Kuori sipulit ja
viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulit pannulla
keskilämmöllä voin ja öljyn seoksessa noin 15 – 20 minuuttia. Lisää
sinappi ja sokeri. Mausta samalla pippurilla, timjamilla ja varovasti suolalla.
Sekoittele hetki ja lisää jauhot. Anna kypsyä pari
kolme minuuttia sekoitellen. Lisää soija ja hetken kuluttua lihaliemi. Anna
hautua hiljalleen noin 20 minuuttia kunnes kastike on sakeaa.
Tarkista maku. Lisää lopuksi lihaviipaleet kastikkeen sekaan niin että ne lämpenevät.
Kastikkeen kypsyessä
ehtii halkaista leivän, viipaloida paahtopaistin ja juuston.
1 pallo mozzarellaa
pieni pala cheddaria tms.
1 iso patonki
Lusikoi sipulikastike ja lihat patongin pinnalle. Raasta päälle cheddaria ja lisää mozzarella viipaleet. Laita patongin toinen puoli päälle ja raasta pinnalle vielä cheddaria ja lisää hiukan kastiketta kostukkeeksi.
Laita 175 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Nauti heti kun sormet kestää ottaa kiinni!
In English
1 large baguette, halved 125g mozzarella, sliced some cheddar cheese, grated 500g roast beef (pre cooked), thinly sliced for the sauce 2 medium onions, thinly sliced
1 tbsp butter 1 tbsp olive oil
pinch of sugar
1 tbsp Dijon mustard (whole grain)
1 tbsp flour
1 tbsp soy sauce
salt, pepper and thyme to taste
3 - 4 dl beef stock
Add butter and oil to a pan and heat over medium heat. Add the onions and cook, stirring for 15 - 20 minutes. Stir in the mustard and sugar. Season to taste with pepper and thyme. Add salt if needed. Stir in the flour and cook for couple of minutes. Add soy sauce and stock. Cook for 20 minutes or until sauce is thick. Check the seasoning. Spoon the sauce on halved baguette. Add the beef and some grated cheddar and sliced mozzarella. Sprinkle some cheddar on top along with little sauce. Bake in 175C oven for couple of minutes until the cheese melts.