Mausteinen kikhernecurry | Chana Dal
4/10/2017
Tipunkeltaiset,
halkaistut kikherneet lämmittävien mausteiden kanssa sopivat hyvin
pääsiäisviikon ruoaksi ja piristämään mieltä kolean sään ja
harmaan katupölyn keskellä. Kikhernecurry on täyttävää ja ravitsevaa, lämmittävää ja lempeän tulista. Juuri sitä mitä mieli ja vatsa kaipaavat kevättä odotellessa...
Reseptissä
olevaa kuivattua mangojauhetta (amchur) ei löydy ihan joka kaupasta,
mutta sen voi jättää pois tai korvata lisäämällä ruokaan
lopuksi hiukan sitruunamehua.
Halkaistuja,
kuorituttuja kikherneitä löytyy ainakin etnisistä ruokakaupoista
nimellä Chana Dal. Liotus lyhentää kikherneiden keittoaikaa, joten
tarkkaile kypsyyttä keittämisen aikana.
3
- 4 annosta
2
dl halkaistuja, kuivia kikherneitä (chana dal)
1
sipuli silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
rkl inkivääriä hienonnettuna
1
punainen chili silputtuna
1
tl jeeran siemeniä
½
tl jauhettua korianteria
½
tl garam masalaa
½
tl kuivattua mangojauhetta
¼
tl jauhettua chiliä
¼
tl jauhettua kurkumaa
¼
tl rouhittua mustapippuria
2
tomaattia kuutioina
200g
tomaattimurskaa
suolaa
1 tl
sarviapilan lehtiä
Liota
kikherneitä sen verran kun aikaa on. Huuhtele, valuta ja keitä
kypsäksi. Keitinveteen voi lisätä ripauksen kurkumaa. Kikherneiden
kypsyessä ehtii valmistamaan kastikkeen.
Kaada
pannun pohja peittoon öljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää
jeeran siemenet ja kuullota sen aikaa että aromit alkavat nousta
pannulta. Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuullota
sekoitellen viitisen minuuttia ja lisää mausteet. Kuullota toiset
viisi minuuttia sekoitellen.
Lisää
kuutioidut tomaatit ja tomaattimurska. Mausta suolalla. Sekoita ja
anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
Sekoita kypsät kikherneet kastikkeen sekaan ja anna hautua vielä
muutama minuutti.
Tarkista
maku ja erityisesti suolan määrä. Viimeistele sarviapilan lehdillä
ja ripauksella garam masalaa. Anna makujen tasaantua hetki ennen
tarjoamista. Riisin ja naanleivän lisäksi erilaiset intialaiset
pikkelssit sopivat hyvin kikhernemuhennoksen seuraksi.
In
English
3
– 4 portions
2
dl split chickpeas (chana dal)
1
onion, chopped
2
garlic cloves, minced
1
tbsp ginger, grated
1
red chili, minced
1
tsp cumin seeds
½
tsp ground coriander
½
tsp garam masala
½
tsp dry mango powder
¼
tsp chili powder
¼
tsp ground turmeric
¼
tsp crushed black pepper
2
tomatoes, chopped
200g
can finely crushed tomatoes
salt
to taste
1
tsp fenugreek leaves
Soak
the chickpeas for an hour or more. Rinse and drain. Cook the chickpeas
in water until tender.
Meanwhile,
add oil to the pan and heat over medium heat. Add cumin seeds and
saute for a minute or until fragrant. Add onion, garlic, ginger and
chili. Cook, stirring for five minutes. Add seasoning and cook gently
for another five minutes.
Add
tomatoes and crushed tomatoes. Season to taste with salt. Simmer for
15 minutes. Add water if needed. Stir in chickpeas, fenugreeks leaves
and sprinkle with a pinch of garam masala before serving. Serve with
rise, naan and indian pickles.
8 kommenttia
Hei rakastan kikherneitä, mutta tiedän niistä kovin vähän. Osaatko kertoa, miten nää keltaset kikherneet eroaa niistä toisista muutoin, kuin että toiset on halkaistu ja toiset ei? Onko makueroa tai jokin muu juttu?
VastaaPoistaEn mäkään asiantuntija ole, mutta nämä on siis kuorittu ja halkaistu. Maku on hiukan pähkinäinen ja rakenne aika kiinteä. Ei mene keitettäessä ihan niin helposti muusiksi kuin esim. jotkin linssit. Kikherneitä on käsittääkseni eri laatuja ja tämä yksi niistä, mutta en sen enempää osaa sanoa... Hyviä kuitenkin!
PoistaOi nam! Palailen takaisin kaipaamieni palkokasvien pariin ja kaikenlaiset dalit saavat veden kielelle. :)
VastaaPoistaTähän käviskin ihan hyvin linssit ja muutkin palkokasvit mitä kaapista löytyy! Ja mausteita lämmikkeeksi kun kevät ei tunnu etenevän..
PoistaTuo on kyllä tosi hyvää.Pari kertaa kävin tänä talvena(kylminä päivinä !) syömässä tuota intialaisessa katuruokapaikassa,ja kotonakin on tuon tapaista tullut tehtyä. ON tosi hyvää,ja lämmittävää:)
VastaaPoistaMä valitsen tuon annoksen myös aina silloin tällöin kun tulee intialaisessa ravintolassa käytyä! Sopii tosiaan talveen ja Suomen kylmään huhtikuuhun!
PoistaAi että, taas niin hyvän näköinen curryohje sulla :) Pitääpä ostaa tuota kuivattua mangojauhetta, koska se kuulostaa niin kiinnostavalta :)
VastaaPoistaSe on ihan mielenkiintoinen lisä maustekaappiin! Suositan kokeilemaan :)
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.