espanja

Spagettia salvian ja salamin kera

3/09/2012



Paikallinen automarketti yllätti iloisesti kun valikoimista löytyi ihan aito kataloniasta matkannut Fuet - salami. Barcelonassa joskus makkaroita maistelleena en voinut olla nappaamatta tätä herkkua mukaan ja muistella kaiholla muutaman siivun verran espanjalaisten lihakauppojen valikoimia...

Reseptissä kohtaavat sulassa sovussa italialainen Pecorino - lampaanmaitojuusto ja espanjalainen (tai katalonialainen jos paikallisilta kysytään) Fuet - makkara. Pastan kruunaa raaka keltuainen, joka saostaa kuuman pastan täyteläiseksi. Salvia on voimakas yrtti, joten kannattaa hiukan tunnustella kuinka paljon sitä haluaa käyttää. Se sopii kuitenkin erinomaisesti rasvaisen salamin kaveriksi.

spagettia tai jotain muuta pastaa
muutama siivu hyvää salamia
tuoretta salviaa maun mukaan
kovaa juustoa raastettuna maun mukaan
1 munankeltuainen/annos
mustapippuria
1 kuorittu valkosipulin kynsi
reilu loraus hyvää oliiviöljyä

Keitä pasta suolaisessa vedessä paketin ohjeen mukaan. 1 annos / syöjä.

Pastan kiehuessa laita kunnon loraus oliiviöljyä pannulle ja kuumenna öljyä miedolla lämmöllä. Lisää kokonainen (hiukan veitsensyrjällä liiskattu) valkosipulin kynsi pannulle ja anna kuullottua hetki.Tarkoitus on imeyttää öljyyn aavistus valkosipulin aromia.

Lisää salamiviipaleet ja pienen hetken (muutamia sekunteja) päästä salvian lehdet. Nosta pannu pois tulelta, poista valkosipuli ja kaada kypsä, valutettu spagetti pannulle.

Sekoita nopeasti ja nosta annos lautaselle. Lisää raastettua juustoa, rouhi mustapippuria päälle ja lisää keltuainen annoksen päälle. Lisää halutessasi hiukan salviaa ja nauti.


chorizo

Chorizoa ja possua padassa

3/07/2012



En ole viime aikoina juurikaan valmistanut porsaanlihaa, mutta nyt otetaan vahinko takaisin ja laitetaan pataan porsaan kasleria ja chorizomakkaraa. Pataruuissa on mielestäni parasta makujen tasapainoisuus ja syvyys, jota on aika hankala saavuttaa ilman tuntien haudutusta. Odotus kuitenkin palkitaan kun kypsän padan tuoksut valtaavat keittiön ja voi kastaa sen ensimmäisen leipäpalan höyryävään liemeen.

Tämä pata hautui uunissa 2 ½ tuntia ja sai vetäytyä vielä puolisen tuntia jälkilämmössä. Lihan tulisi olla niin pehmeää, että sitä on vaikea nostaa ehjinä paloina pois padasta.

4 - 6 annosta nälästä ja lisukkeista riippuen. Chilit voi jättää pois jos haluat vähän miedomman version, makkaroissa on kuitenkin jo pientä chilipotkua valmiiksi.

n. 500 g pala viljaporsaan kasleria
n. 250 - 300 g chorizo raakamakkaraa
2 vihreää paprikaa
2 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
2 vihreää chiliä ilman siemeniä
tölkki tomaattimurskaa
3 dl kanalientä
2 laakerinlehteä
1 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa, mustapippuria
muutama oliivi

sitruunamehua
lehtipersiljaa

Leikkaa porsaan liha reiluiksi paloiksi. Pätki makkara parin sentin paloiksi. Lohko valkosipulit, sipulit, chilit ja paprikat muutamaan osaan. Ruskista padassa porsaanlihat kevyesti. Poista lihat padasta, alenna lämpöä ja ruskista hyvin kevyesti makkarat. Poista makkarat ja lisää kasvikset. (jos haluat jättää paprikoihin enemmän purtavaa, voit lisätä ne oliivien kanssa myöhemmin)

Kypsennä kasviksia hetki, lisää tomaattimurska, kanaliemi ja mausteet. Lisää lihat ja makkarat ja sekoita ainekset keskenään. Kuumenna lähelle kiehumispistettä ja laita pata kansi päällä 150 asteiseen uuniin muhimaan ensin 1,5 tunniksi. Lisää oliivit, (ja paprikat) sekoita ja jatka kypsennystä vielä 1 tunti. Anna padan vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen. Tarkista maku ja lisää lopuksi hiukan sitruunamehua ja lehtipersiljaa.


ahven

Sormiruokaa ahvenista

3/05/2012



Ahvenet eivät tälläkään kertaa ole itse pyydettyjä, mutta lähivesistä nostettuja kuitenkin. Rosmariini ja sitruuna ovat mainio, välimerellinen makuyhdistelmä kalalle, joka sopii hienosti myös meidän kotoisille järvikaloille. 
Anna kalojen vetäytyä hetki kypsennyksen jälkeen, sipaise kylmää voita ruisleivälle, perkaa ahventen liha leivälle ja nauti. Seuraksi lasi hyvää valkoviiniä ja täydellinen pikkuruoka on valmis.

2 perattua ahventa
½ luomusitruuna viipaleina
pari oksaa rosmariinia
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Laita uunipannulle ohut kerros karkeaa merisuolaa. Huuhtele ahvenet huolellisesti ja taputtele paperilla kuivaksi. Tee muutama viilto kalojen kylkiin. Öljyä kalat kevyesti sisältä ja ulkoa. Mausta ahvenet varovasti suolalla sisältä ja pinnoilta. Lisää reippaammin pippuria ja laita ahventen sisään muutama viipale sitruunaa ja rosmariinin lehtiä.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa muutama minuutti molemmin puolin. Noin 6 - 10 minuuttia/puoli ahventen koosta riippuen. 


herkuttelu

Mansikka - raparperipaistos ja valkosuklaajogurttia

3/02/2012



Mansikoita ja raparperia pakastimen kätköistä uutta satokautta odotellessa. Vanilja, rosmariini ja sitruuna tuovat makuun lisää syvyyttä ja mukavaa vivahdetta. 
Paistokseen käy mainiosti kaikki mahdolliset pakasteesta löytyvät marjat. Tuoreita mansikoitakin on jo saatavilla ja niiden seuraksi voi käyttää vaikka tummia luumuja.

taikina

75 g voita pieninä paloina
½ dl vehnäjauhoja
reilu 1 dl kaurahiutaleita (osan voi korvata vaikka mantelirouheella)
¾ dl sokeria (käytin tummempaa ruokosokeria)
½ tl kanelia

täyte

reilu ½ l mansikoita paloina
noin ½ l raparperipaloja
noin ¾  dl sokeria (ruokosokeria)
hiukan sitruunan kuorta
vähän rosmariinia
½ vaniljatanko halkaistuna

valkosuklaajogurtti

100 g valkosuklaata
noin 1 dl paksua maustamatonta jogurttia

Ota pakasteet sulamaan hyvissä ajoin. Valmista taikina sekoittamalla käsin kaikki ainekset suhteellisen tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin.

Laita mansikat ja raparperit pannulle. Lämmitä keskilämmöllä, lisää sokeri, rosmariini, sitruunankuori, vaniljatanko ja vaniljasiemenet. Anna kiehua hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
Poista vaniljatanko ja rosmariinit. Laita seos siivilään ja valuta osa nesteestä pois. (ota mehu talteen) Älä kuitenkaan valuta seosta täysin kuivaksi. (valutin reilun desin nestettä pois)

Voitele kevyesti uunivuoka (halk. 20 cm) ja laita täyte pohjalle. Painele taikinasta ohut kansi ja nosta se mansikkaseoksen päälle. Tee kanteen muutama ilmareikä haarukalla. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kannessa on kaunis väri ja se on muuttunut rapeaksi. Anna vetäytyä ja jäähtyä hiukan ennen tarjoamista.

Paistoksen kypsyessä voit keitellä valutettua mehua hiukan kasaan ja tarjota sen kastikkeena.

Sulata valkosuklaa varovasti. Vatkaa jogurtti notkeaksi. Anna sulaneen suklaan hiukan jäähtyä ja yhdistä suklaa ja jogurtti pienissä erissä keskenään samalla sekoittaen.

Kokoa annos paistoksesta, marjakastikkeesta ja valkosuklaajogurtista.