Tattarin maanläheinen, hiukan pähkinäinen maku on itsessään melko voimakas ja aromikas, mutta balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetut sipulit suolaisten oliivien ja anjovisten kanssa tuovat maulle hyvän vastapainon.
Pitkään kypsytetyt ja makeaksi karamellisoituneet sipulit, anjovikset ja oliivit tuovat tähän piirakkaan klassisen ranskalaisen sipulipiiraan, pissaladiéren maut. Kokonaan tattarijauhoista tehty pohja on gluteeniton.
pohja (n. 22 cm vuokaan)
75 g voita
2 ¼ dl tattarijauhoja
ripaus suolaa
2 rkl vettä
Sekoita kuutioitu voi ja kuivat aineet keskenään tasaiseksi muruksi. Lisää vettä 1 ruokalusikallinen kerrallaan ja työstä taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pyöreähkö, paksu levy ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin odottamaan. Taikina saa olla hiukan tarttuvan oloista tässä vaiheessa.
täyte
600 - 700 g punasipuleita
10 - 12 kpl anjovisfileitä ja tilkka lientä (tai sardelleja)
muutama oliivi
timjamia
n. 1 rkl balsamiviinietikkaa
n. 1 rkl sokeria
mustapippuria
Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta sipulit pippurilla sekä timjamilla, lorauta sekaan etikkaa, hiukan anjovislientä ja lisää sokeri. Sekoita ja anna kypsyä hiljalleen 20 - 30 minuuttia kunnes sipulit ovat pehmeitä.
Sipuleiden kypsyessä painele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita takaisin jääkaappiin odottamaan.
Kun sipulit ovat kypsiä ja karamellisoituneet, lisää sekaan oliivit ja osa anjovisfileistä. Sekoita ja kypsennä hetki kunnes kalat ovat sulaneet sipuleiden sekaan. Tarkista maku.
Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjalle ja laita loput anjovikset päälle. Paista 200 asteisen uunin alatasossa noin 30 - 40 minuuttia kunnes piiras on kypsä. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa.