Tattaripohjainen anjovis-oliivi-punasipulipiirakka
10/12/2012Tattarin maanläheinen, hiukan pähkinäinen maku on itsessään melko voimakas ja aromikas, mutta balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetut sipulit suolaisten oliivien ja anjovisten kanssa tuovat maulle hyvän vastapainon.
Pitkään kypsytetyt ja makeaksi karamellisoituneet sipulit, anjovikset ja oliivit tuovat tähän piirakkaan klassisen ranskalaisen sipulipiiraan, pissaladiéren maut. Kokonaan tattarijauhoista tehty pohja on gluteeniton.
pohja (n. 22 cm vuokaan)
75 g voita
2 ¼ dl tattarijauhoja
ripaus suolaa
2 rkl vettä
Sekoita kuutioitu voi ja kuivat aineet keskenään tasaiseksi muruksi. Lisää vettä 1 ruokalusikallinen kerrallaan ja työstä taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pyöreähkö, paksu levy ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin odottamaan. Taikina saa olla hiukan tarttuvan oloista tässä vaiheessa.
täyte
600 - 700 g punasipuleita
10 - 12 kpl anjovisfileitä ja tilkka lientä (tai sardelleja)
muutama oliivi
timjamia
n. 1 rkl balsamiviinietikkaa
n. 1 rkl sokeria
mustapippuria
Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta sipulit pippurilla sekä timjamilla, lorauta sekaan etikkaa, hiukan anjovislientä ja lisää sokeri. Sekoita ja anna kypsyä hiljalleen 20 - 30 minuuttia kunnes sipulit ovat pehmeitä.
Sipuleiden kypsyessä painele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita takaisin jääkaappiin odottamaan.
Kun sipulit ovat kypsiä ja karamellisoituneet, lisää sekaan oliivit ja osa anjovisfileistä. Sekoita ja kypsennä hetki kunnes kalat ovat sulaneet sipuleiden sekaan. Tarkista maku.
Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjalle ja laita loput anjovikset päälle. Paista 200 asteisen uunin alatasossa noin 30 - 40 minuuttia kunnes piiras on kypsä. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa.
26 kommenttia
VastaaPoistaJokihakakokkaa on mainio diettitapa; kuvat on niin jumalaisia, että ruoan maun jo maistaa suussa. Ihan kun olisin syöny jo aamupalan vaikken olekaan.
Minulla taas tulee aina kauhea nälkä kun näitä ihania kuvia katselee, ruoka näyttää niin herkulliselta :D Karamellisoituneet sipulit on herkkua!
VastaaPoistaPostauksen ensimmäinen kuva punasipulista on häkellyttävän upea!
VastaaPoistaKiitos! Onhan siinä sellaista tummaa syksyfiilistä...
PoistaKyllä, aika vaisua olis moni ruoka ilman niitä!
VastaaPoistaTaasko sitä ollaan käyty Kivistön kaapeilla? Sieltä löytyy nimittäin samanlainen lasta kuin tuossa tokassa kuvassa. Ja ihana fiilis tuossa ekassa kuvassa, kyllä sä vaan osaat!
VastaaPoistaKiitos ja kyllä joo, taas se paljastui.. mä vaan viihdyn niin hyvin siellä teidän kaapissa!
PoistaOiskin muuten kätevää sillon, kun ei itse jaksa kokata. Kaivaa vaan Jokihaan kaapista ja tilaa vaikka chorizo-pastaa! Aurinkoista viikonloppua (sellaista on kai luvattu..)!
PoistaJeesjees.. tai jos Kivistöstä ois kotiinkuljetus tännepäin? Hyvät viikonloput sinne myös!
PoistaTähän kotiinkuljetusrinkiin liittyisin niin mielelläni. Kivistön ja jokihaan ruoilla eläisin hyvin kernaasti. Oulu on tässä ihan lähelläkin!
PoistaTai Oulusta purtavaa tännepäin.. Kyllä kävis!
PoistaHuikea punasipulikuva!
VastaaPoistaTattaria ei tule käytettyä kuin (kerran vuodessa) blineihin ja (valmiissa) tattarinuudeleissa. Pitäisiköhän rohkaistua kokeilemaan sitä muuallakin...
Hitsin roskapostisuodin...jostain kumman syystä se välillä kaappaa tuttujen kommentoijien(kin) viestejä?!
PoistaVähän arvelinkin niin!
PoistaOh my word, piirakka kuulostaa järisyttävän hyvältä! Ja tosiaan, sipulikuva on mieletön.
VastaaPoistaTänks! Tattari on aika voimakkaan makuista, siitä varmaan joko pitää tai ei..
PoistaNo niin, toista uudelleen ja uudelleen kunnes opit vihdoinkin virheistäsi: Ei tähän blogiin enää koskaan ikinä nälkäisenä, ei tähän blogiin...
VastaaPoistaMaailmassa tuntuu olevan perustavanlaatuinen virhe, kun täällä ruoka näyttää ja liki tuoksuukin näytöltä viekoittelevan herkullisena ja omassa jääkaapissa ei ole mitään läheskään yhtä käypää tavaraa näin perjantain kunniaksi :D Voisitko edes jatkossa kuvata kaikki ruoat silleen tärähtäneinä ja muutoinkin jotenkin tosi rumina ja vastenmielisinä, että säästyisin tältä kurimukselta?
Nimimerkki "Katkera nainen menee tekemään munakkaan nälkäänsä eilispäivän tähteistä" :D
-Annukka
Mulla on täällä samankaltainen tilanne jääkaapin suhteen.. En ehdi/jaksa mennä kauppaan joten söin nälkääni purkillisen sardiineja ja palan leipää..
PoistaIhanalta kuulostava ja näyttävä piirakka!Tattaria olen minäkin käyttänyt paljon gluteenittomassa leivonnassa,on hyvää:) Mahtava tuo ensimmäinen sipulikuva!
VastaaPoistaMä olen kanssa testaillut tattaria viimeaikoina monessa muodossa. Tein tattarista ensimmäisen raakapuuronkin, joka oli marjojen kanssa tosi hyvää. Muuten en puuroja syö oikeastaan koskaan..
PoistaOi, tattaria. Aika rohkeaa, pohjassa pelkkää tattaria. Mutta varmasti maukasta ja epätylsää! Taatusti hyvä makukombo. :)
VastaaPoistaJoo täällä ollaan rohkeana!
PoistaTässä se on! Minulla on nimittäin jo pitkään (lue: vuosia) ollut hakusessa vähän erilainen sipulipiirakan ohje. Ja nyt se löytyi, ihan mieletöntä! Kiitos paljon.
VastaaPoistaTämä ei todellakaan ole mikään kevyen linjan blogi, täällä tulee aina nälkä!
VastaaPoistaEn voi muuta kuin toistaa kaikkia muita, punasipulikuva on upea. Milloin alat pitää niitä kuvauskursseja, tulen samantien ;-)
Kiitos! Kuvauskursseista en nyt kyllä uskalla luvata mitään.. oishan se hauskaa! Katsotaan mitä uusi vuosi tuo tullessaan..
PoistaJahans, vai että kansa vaatii! Oisko tuo nyt kuitenkin vähän liioitellun iso määrä ihmisiä..?
PoistaPitää miettiä asiaa, mutta tällä hetkellä en oikein tiedä itsekään tulevia kuvioita ja minne tie vie, joten katsellaan.. Mukavaa se varmasti olis!
Kiitos kiinnostuksesta!
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.