alkuruoka

Graavattua lohta, röstiperunoita ja avokadosurvosta

2/15/2012



Tämän aterian voi tehdä pitemmän kaavan mukaan graavaamalla kalan itse, tai sitten oikaista ja hakea kylmäsävustettua tai graavattua lohta valmiina. Miten vain, herkullista syötävää, joka maistuu sellaisenaan tai raikkaan salaatin kera.

röstiperunoita 4 kpl (halk. 7 - 8 cm)

n. 500 g perunoita
1 pieni sipuli
1 muna
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia

avokadosurvos
2 kypsää avokadoa
½ - 1 pieni valkosipulin kynsi
n. 1 limen mehu
suolaa ja pippuria

lisäksi

limemehulla notkistettua maustamatonta tuorejuustoa
150 - 200 g graavattua tai kylmäsavustettua lohta
rosepippureita

Raasta kuoritut perunat ja laita siivilään valumaan. Purista perunaraasteesta ylimääräinen neste pois. (jos perunat vaikuttavat tunkkaisilta tärkkelyksen vuoksi, ne voi huuhtaista pikaisesti ja puristaa voimakkaasti nesteet pois) Sekoita raasteen sekaan muna, sipuli ja mausteet. Muotoile käsin tai muotin avulla pieniä perunakakkuja ja paista miedolla keskilämmöllä noin 10 - 15 minuuttia puoleltaan. Käytä paistamisessa reippaasti voin ja öljyn seosta.

Perunoiden paistuessa silppua valkosipuli pieneksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kaapaise lusikalla hedelmäliha irti kuoresta. Pilko avokadot paloiksi ja survo haarukalla valkosipulin, limemehun ja mausteiden kanssa kunnes rakenne on mieleinen. 

Notkista tuorejuusto limemehun kanssa. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita. Anna röstiperunoiden vetäytyä hetki paiston jälkeen ja sipaise päälle tuorejuustoa, avokadosurvosta ja pari viipaletta lohta. Pinnalle voi ripotella vaikka murskattuja rosepippureita.


aasia

Nuudeleita ja misoa

2/13/2012


Yksinkertaistettu ja nopea nuudelikeitto, jossa makua antamassa misotahnaa ja limeä. Misotahna kuuluu perinteiseen japanilaiseen keittiöön. Wikipedia tietää asiasta lisää. Nuudeleina on tällä kertaa riisinuudeleita, joissa on mukana wakame - merilevää. Lisäsin keittoon tähteitä kokonaisesta uunibroilerista, mutta ihan yhtä hyvin voi kypsentää kasvisten kanssa raakoja kanasuikaleita.

ohje kahdelle

1 nippu nuudeleita
n. 200 g kypsää kanaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ rkl tuoretta inkivääriä pienenä silppuna
1 punainen chili
n. 1 dl silputtua varsiselleriä
1 pieni porkkana
ripaus sokeria
5 dl vettä
misotahnaa ohjeen mukaan (tässä n. 2 rkl)
rouhittua mustapippuria

1 lime

Valmiin keiton voi viimeistellä maun mukaan vaikka seuraavilla: tuoreita yrttejä, chiliä, limemehua, seesamiöljyä, makeaa chilikastiketta ja tarvittaessa soijaa tai kalakastiketta.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä nopeasti. Pilko kasvikset pieniksi. Kuullota sipuleita hetki tilkassa öljyä. Lisää kaikki loput kasvikset, hiukan pippuria ja sokeria ja kuullota pari minuuttia. Lisää vesi ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Laita lopuksi kypsät kanat liemeen ja nosta kattila pois levyltä. Lisää misotahna, hiukan limemehua ja sekoita. Lisää nuudelit, tarkista ja viimeistele maku ja tarjoa heti.

 

jauheliha

Nopea keitto karitsan jauhelihasta, kasviksista ja pavuista

2/10/2012



Tämä keitto syntyy muutamassa hetkessä ja sisältää runsaasti maukkaita kasviksia, mahtavia papuja ja monia Välimeren alueen makuja. Tarjoa höyryävän kuumana hyvän leivän kera. Ohje neljälle.

karitsan jauhelihaa 300 - 400 g
1 sipuli
3 - 5 valkosipulin kynttä
1 paprika
2 - 3 tuoretta chiliä (ilman siemeniä)
½ pienehkö varsiselleri (lehtiä ja varsia)
oliiveja n. 15 kpl
n. 3 - 4 rkl vahvaa tomaattipyrettä
1 purkki (285 g) isoja valkoisia papuja (huuhdeltuna)
n. 5 - 6 dl liha- tai kanalientä
sitruunamehua
mustapippuria, suolaa
yrttejä maun mukaan

Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Laita pannulle kunnon loraus oliiviöljyä ja ruskista jauheliha. Lisää sipulit, pippuria, hieman suolaa ja kypsennä hetki keskilämmöllä. Lisää tomaattipyre ja sekoita. Lisää loput kasvikset, anna kypsyä pari minuuttia. Lisää kuuma liemi, oliivit ja pavut. Anna kiehua hiljalleen kunnes kasvikset ovat sopivan pehmeitä. Lisää lopuksi sitruunamehua maun mukaan ja anna makujen tasaantua pari minuuttia. Tarkista maku. Pinnalle voi lorauttaa hiukan oliiviöljyä ja silputa yrttejä maun mukaan.


jauheliha

Cottage Pie

2/08/2012



Cottage pie, Shepherd's pie... mökkipiiras, paimenen piiras... Tällä perunasose-jauhelihakastikepaistoksella on monta nimeä ja vielä enemmän versioita. Wikipediasta katsottuna tälle ruoalle tuntuu löytyvän oma nimi ja versio joka puolelta maailmaa. Ei ihme, sillä tämä on yksinkertaista ja konstailematonta ruokaa, joka sopii erinomaisesti talvipäivään.  

kastike

n. 400 g jauhelihaa (tässä porsaan ja naudan jauhelihaa)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
2- 3 kuivattua chiliä silputtuna (ilman siemeniä)
suolaa
2 porkkanaa raastettuna
1 tölkki tomaattimurskaa
n. 1 dl vahvaa liha- tai kanalientä
½ - 1 tl sokeria
1 laakerinlehti
muutama oksa timjamia
persiljaa
hiukan vehnäjauhoja

Ruskista jauheliha paistinpannulla. Vähennä lämpöä ja lisää kevyesti vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää sipulit ja mausteet. Jatka kypsennystä muutama minuutti ja lisää liemi, porkkanat, tomaattimurska, laakerinlehti, timjamit ja sokeri. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä noin tunti. Kastike saa hautua niin ettei nestettä ole kovin paljoa jäljellä. Poista laakerinlehti ja timjaminvarret kastikkeesta.Tarkista maku. Lisäsin tässä vaiheessa hiukan timjamin lehtiä ja kuivattua persiljaa.

perunasose

n. 15 kpl keskikokoisia puikulaperunoita
n. 1 dl maitoa
muutama nokare voita
½ - 1 dl parmesaniraastetta
1 keltuainen
suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja valuta vesi pois. Anna perunoiden kuivahtaa hetki. Lämmitä kevyesti maitoa ja voita kattilassa, kunnes voi on sulanut. Soseuta perunat, lisää maito ja juustoraaste. Lisää lopuksi keltuainen ja sekoita tasaiseksi, ilmavaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa suolaa.

Kokoa paistos kevyesti voideltuun uunivuokaan. Laita kastike pohjalle ja perunasosetta tasainen kerros päälle. Pintaan voi vetää haarukalla kuvioita, jos haluaa lisää rapsakkuutta paistopintaan. Pinnalle voi myös ripotella hiukan juustoraastetta. Paista uunissa (n. 225 astetta) ylälämmöllä tai grillivastuksen alla kunnes pinta on kauniin värinen. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.