Cottage Pie

2/08/2012



Cottage pie, Shepherd's pie... mökkipiiras, paimenen piiras... Tällä perunasose-jauhelihakastikepaistoksella on monta nimeä ja vielä enemmän versioita. Wikipediasta katsottuna tälle ruoalle tuntuu löytyvän oma nimi ja versio joka puolelta maailmaa. Ei ihme, sillä tämä on yksinkertaista ja konstailematonta ruokaa, joka sopii erinomaisesti talvipäivään.  

kastike

n. 400 g jauhelihaa (tässä porsaan ja naudan jauhelihaa)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
2- 3 kuivattua chiliä silputtuna (ilman siemeniä)
suolaa
2 porkkanaa raastettuna
1 tölkki tomaattimurskaa
n. 1 dl vahvaa liha- tai kanalientä
½ - 1 tl sokeria
1 laakerinlehti
muutama oksa timjamia
persiljaa
hiukan vehnäjauhoja

Ruskista jauheliha paistinpannulla. Vähennä lämpöä ja lisää kevyesti vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää sipulit ja mausteet. Jatka kypsennystä muutama minuutti ja lisää liemi, porkkanat, tomaattimurska, laakerinlehti, timjamit ja sokeri. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä noin tunti. Kastike saa hautua niin ettei nestettä ole kovin paljoa jäljellä. Poista laakerinlehti ja timjaminvarret kastikkeesta.Tarkista maku. Lisäsin tässä vaiheessa hiukan timjamin lehtiä ja kuivattua persiljaa.

perunasose

n. 15 kpl keskikokoisia puikulaperunoita
n. 1 dl maitoa
muutama nokare voita
½ - 1 dl parmesaniraastetta
1 keltuainen
suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja valuta vesi pois. Anna perunoiden kuivahtaa hetki. Lämmitä kevyesti maitoa ja voita kattilassa, kunnes voi on sulanut. Soseuta perunat, lisää maito ja juustoraaste. Lisää lopuksi keltuainen ja sekoita tasaiseksi, ilmavaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa suolaa.

Kokoa paistos kevyesti voideltuun uunivuokaan. Laita kastike pohjalle ja perunasosetta tasainen kerros päälle. Pintaan voi vetää haarukalla kuvioita, jos haluaa lisää rapsakkuutta paistopintaan. Pinnalle voi myös ripotella hiukan juustoraastetta. Paista uunissa (n. 225 astetta) ylälämmöllä tai grillivastuksen alla kunnes pinta on kauniin värinen. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.


You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Nämä erilaiset piiraat on kyllä käteviä, enkkuversio meikäläisestä näppylämuussista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Jos oikein muistan, näppylämuusia olen syönyt viimeksi joskus kouluaikoina(kauan sitten). Ei ollut kovin lihapitoista..

      Poista
  2. Aivan huippuhyvännäköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hauskaa että näitä vanhempiakin juttuja katsellaan!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.