Vietin pari päivää mökillä keskisuomalaisessa järvimaisemassa ilman suurempia tavoitteita valtavista sieni- tai puolukkamääristä. Ja niinhän siinä kävikin, aika meni enimmäkseen nuotion ääressä ja saunaa lämmittäessä...
Mukana oli valmiiksi yön yli marinoitu pala porsaan etuselkää joka pääsi hiilloksen kautta uuniin muhimaan. Liha kypsyi uunissa reilut neljä tuntia, joten alkupalaksi ehti paistaa makkaraa ja kerätä vähän niitä puolukoitakin.
reilun kilo porsaan uunilihaa (tässä etuselkää)
pari chiliä (ilman siemeniä)
loraus lime- tai sitruunamehua
pari valkosipulin kynttä
vajaa 1 dl soijakastiketta (minulla oli japanilaista)
pari ripausta sokeria
Huuhtaise ja kuivaa lihan pinta. Pilko valkosipuli ja chilit. Laita liha astiaan tai muovipussiin ja kaada marinadin ainekset päälle. Laita jääkaappiin maustumaan ja kääntele aina välillä. Liha saa marinoitua mielellään ainakin 8 tuntia.
Kuivaa hiukan marinadia pois ja grillaa lihaa muutama minuutti puoleltaan kunnes lihassa on kaunis väri. Siirrä liha 125 asteiseen uuniin hautumaan 4 - 6 tunniksi kunnes liha irtoaa luista nostettaessa.
Poista lihasta luut ja isoimmat rasvat ja tarjoa sopivien lisukkeiden kera.
Lihan voi valmistaa ilman grillaustakin laittamalla sen suoraan uuniin, mutta savu tuo makuun oman hienon vivahteen joten sitä kannattaa kokeilla jos mahdollista.
Seuraavana päivänä käärin yli jääneen porsaanlihan riisipaperiin vihreiden chilien ja yrttien kera ja paistoin rullat kevyesti pannulla. Aiemmin kesällä tein kanaa riisipaperissa, josta voi lukaista riisipaperin käytöstä jos se ei ole tuttua.
Ja lopuksi vielä syyskuun värejä...