chili

Syyskuun värejä ja possua

9/11/2012


Vietin pari päivää mökillä keskisuomalaisessa järvimaisemassa ilman suurempia tavoitteita valtavista sieni- tai puolukkamääristä. Ja niinhän siinä kävikin, aika meni enimmäkseen nuotion ääressä ja saunaa lämmittäessä... 
Mukana oli valmiiksi yön yli marinoitu pala porsaan etuselkää joka pääsi hiilloksen kautta uuniin muhimaan. Liha kypsyi uunissa reilut neljä tuntia, joten alkupalaksi ehti paistaa makkaraa ja kerätä vähän niitä puolukoitakin.


reilun kilo porsaan uunilihaa (tässä etuselkää)
pari chiliä (ilman siemeniä)
loraus lime- tai sitruunamehua
pari valkosipulin kynttä
vajaa 1 dl soijakastiketta (minulla oli japanilaista)
pari ripausta sokeria

Huuhtaise ja kuivaa lihan pinta. Pilko valkosipuli ja chilit. Laita liha astiaan tai muovipussiin ja kaada marinadin ainekset päälle. Laita jääkaappiin maustumaan ja kääntele aina välillä. Liha saa marinoitua mielellään ainakin  8 tuntia.

Kuivaa hiukan marinadia pois ja grillaa lihaa muutama minuutti puoleltaan kunnes lihassa on kaunis väri. Siirrä liha 125 asteiseen uuniin hautumaan 4 - 6 tunniksi kunnes liha irtoaa luista nostettaessa.

Poista lihasta luut ja isoimmat rasvat ja tarjoa sopivien lisukkeiden kera.

Lihan voi valmistaa ilman grillaustakin laittamalla sen suoraan uuniin, mutta savu tuo makuun oman hienon vivahteen joten sitä kannattaa kokeilla jos mahdollista.

Seuraavana päivänä käärin yli jääneen porsaanlihan riisipaperiin vihreiden chilien ja yrttien kera ja paistoin rullat kevyesti pannulla. Aiemmin kesällä tein kanaa riisipaperissa, josta voi lukaista riisipaperin käytöstä jos se ei ole tuttua.


Revin porsaanlihan pieniksi paloiksi haarukoilla ja lisäsin hiukan soijakastiketta. Yrttiseokseen tuli 2 vihreää chiliä ilman siemeniä, vähän limen mehua, muutama tippa öljyä ja iso kourallinen tuoretta korianteria sekä hiukan pienemmät kouralliset basilikaa ja ruohosipulia. Murskasin morttelissa seoksen ja lisäsin kostutetulle riisipaperille lihan kanssa. Riisipaperit rullalle, kevyt paisto pannulla ja herkuttelemaan!


 Ja lopuksi vielä syyskuun värejä...


kuva sunnuntaille

Kuva sunnuntaille

9/09/2012


Sain muutama päivä sitten Luimupupulta haasteen jossa vastaillaan kysymyksiin ja kerrotaan hiukan bloggaajasta muutenkin. Ensimmäinen osa on helppoa, vastaillaan vaan kysymyksiin...


1. Mikä on tärkein keittiövälineesi? 
Viinipullon avaaja aiemmin. Nyt on niin paljon kierrekorkkeja että sanotaan valurautapannu.
2. Mikä on lempimausteesi?
Juuri rouhittu mustapippuri.
3. Espresso, cappuccino, suodatinkahvi vai teetä?
Cappuccino aamuisin, muuten espresso.
4. Ruotsalainen mestarikeittiömestari Leif Mannerström on sanonut, että jauheliha on tärkein ja monipuolisin raaka-aine. Päteekö tämä keittiössäsi?
Ei, mutta on se monikäyttöistä
5. Ostatko ruokaa toreilta tai suoraan tuottajilta?
En niin usein kuin haluaisin.
6. Mikä on paras ruokamuistosi?
Kreetalla pienessä kauppahallissa kalakaupan yhteydessä olleessa ravintolassa syöty sekalainen annos paistettuja tuoreita meren antimia. Mausteena vain sitruunaa, suolaa ja oliiviöljyä sekä hyvin kaurismäkiläinen tunnelma... 
7. Kuvaatko vielä filmillekin vai pelkästään digillä? Millä kameroilla kuvaat?
Ainoastaan digillä. Kuvaan Canoneilla.
8. Mitä liikuntaa/ulkoilua harrastat?
Kävelyä, kahvakuulailua ja joskus heiluttelen nyrkkeilysäkkiä.
9. Ulkomaanreissu vai mökille?
Ulkomaille.
10. Kun talven liukkaat tulevat niin missä seuraavista sinulla on nastat: pyörässä, autossa, talvikengissä, lenkkareissa, muistitaululla?
Autossa.
11. Oliko tämä vaikea tehtävä?
Ei. Hauska kyllä!

Toinen osa on haastava, pitäisi kertoa 11 asiaa itsestään! Ei tule mitään järkevää mieleen...

1. Minulla ei ole telkkaria.
2. Kuuntelen paljon radiota.
2. En ole Facebookissa.
3. Haaveilen isosta ja toimivasta keittiöstä.
4. Jos olisin rikas, ostaisin talon meren rannalta ja pienen kaupunkiasunnon Berliinistä.
5. Haluaisin käydä Japanissa.
6. Katson paljon elokuvia.
7. Pidän kovasti Jake Nymanin juontamista radio-ohjelmista.
8. Toivoisin Suomeen eurooppalaista torikulttuuria.
9. En pidä kylmästä ja pitkästä talvesta.
10. Poden lähes jatkuvaa matkakuumetta.
11. Seuraavaksi lähden tekemään sunnuntailounasta. Lasagnea...

Leppoisaa sunnuntaita!
 

Metsässä

9/07/2012


Bloggaaja metsäretkeilee ja palaa linjoille taas sunnuntaina... Hauskaa viikonloppua!

chili

Chorizoa, salviaa ja punaista linssikeittoa

9/04/2012


Chilillä ja chorizolla vahvistettu linssikeitto on ravitsevaa ja rehtiä ruokaa joka lämmittää varmasti syksyn sadepäivinä. Keitto toimii hyvin kasvisversionakin, mutta tällä kertaa laitoin sekaan hiukan chorizoa, joka antaa myös hyvän makupohjan keitolle. Salvia on voimakasta, joten sitä kannattaa lisäillä varovasti maun mukaan.

ohje kahdelle

pieni pätkä chorizoa viipaleina
½ sipuli silputtuna
1 valkosipulin kynsi
1 pieni porkkana pieninä kuutioina
1 tomaatti pieninä paloina
1 dl punaisia linssejä
noin 4 - 5 dl kana- tai kasvislientä
chiliä
1 pieni laakerinlehti
muutama lehti tuoretta salviaa
suolaa ja pippuria

(lime tai sitruuna)
(parmesaania tai vastaavaa juustoa)

Kaada kattilaan pieni loraus oliiviöljyä ja kuumenna miedolle keskilämmölle. Laita makkaraviipaleet kattilaan ja kypsennä kevyesti kunnes makkaroista irtoaa rasvaa ja makua öljyyn. Poista makkarasiivut ja laita kattilaan pieneksi kuutioitu porkkana, silputut sipulit ja valkosipuli sekä hiukan chiliä. Porkkana kannattaa pilkkoa hyvin pieneksi, jotta se ehtii kypsyä.

Kuullota pari minuuttia ja lisää huuhdellut linssit, tomaatti, laakerinlehti ja salvia. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita ja lisää noin 3 - 4 dl lientä.

Anna hautua hiljalleen kunnes linssit ovat lähes kypsiä. Lisää kattilaan makkarat ja anna hautua kypsäksi. Lisää tarvittaessa lientä ja tarkista vielä maku. Poista laakerinlehti.

Mausta lopuksi lime- tai sitruunamehulla ja raasta pinnalle halutessasi hiukan parmesaania tai jotain muuta kovaa juustoa. Tarjoa kuumana sellaisenaan tai hyvän leivän kera.