Pitkään kaapissa lojuneet riisipaperit pääsivät viimein käyttöön...
Viikonlopun resepti on kanasta ja riisipaperista tehtyä aasialaistyylistä sormiruokaa, joka vaatii pientä näpertelyä valmisteluvaiheessa, mutta muuten tämä on ihan simppeliä. Kanan sijaan voi käyttää vaikka porsaan lihaa, kalaa tai katkarapuja. Kasvisversio syntyy helposti ohueksi leikatuista kauden kasviksista.
15 kpl pyöreitä riisipapereita (halk. 22 cm)
3 kpl broilerin nahatonta ja luutonta rintapalaa
reilu 1 rkl seesamiöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
1 - 2 vihreää chiliä ilman siemeniä silputtuna
n. 1 dl tuoretta korianteria ja basilikaa silputtuna
n. 1 tl currya ja inkivääriä
hiukan limen tai sitruunan mehua
seesaminsiemeniä kypsien rullien pinnalle
Huutaise ja kuivaa kananpalat. Leikkaa broileri 15 tasakokoiseen palaan. Sekoita marinadin ainekset keskenään, sekoita kanapalojen kanssa ja jätä maustumaan vähintään 30 minuutiksi.
Laita laakeaan astiaan hiukan haaleaa vettä jossa voit pehmentää riisipaperit. Laita yksi riisipaperi veteen ja anna pehmetä pakkauksen ohjeen mukaan tai kunnes riisilevy on pehmennyt taiteltavaksi. Nosta riisipaperi varovasti vedestä ja valuta enimmät vedet pois. Laita paperi leikkuulaudalle, nosta yksi pala kanaa levylle ja taittele rullaksi. Laita seuraava riisipaperi veteen ja toista työvaiheet.
Paista rullia keskilämpöisellä pannulla reiluhkossa määrässä öljyä muutama minuutti puoleltansa kunnes kana on kypsää. Kääntele varovasti pariin kertaan paiston aikana. Nosta kääryleet talouspaperin päälle ja imeytä osa öljystä pois. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Tarjoa kuumina makean chilikastikkeen, soijan sekä yrttien ja chilin kera.
Kesään sopivat yhden pannun taktiikalla tehtävät ruuat jotka valmistuvat helposti ja vähällä vaivalla. Ruuan kypsyessä uunissa voi itse keskittyä nauttimaan kesästä. Tai ainakin odotella sen alkamista... Tähän helppoon kanapataan voi lisäillä muitakin uuden sadon kasviksia ihan mielensä mukaan. Resepti kahdelle.
2 kpl broilerin koipireisiä
vajaa 2 tl sinapinsiemeniä
suolaa ja pippuria
pieniä uusia perunoita 10 - 12 kpl
valkosipulin kynsiä maun mukaan (tässä 6 kpl)
muutama oksa timjamia
rouhittua suolaa ja pippuria
kuumaa vettä tai mietoa kanalientä
(muutama nokare voita)
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Rouhi sinapinsiemenet, suola ja pippuri. Pese perunat ja kuori valkosipulin kynnet. Jos kanat ovat pienehköjä, kannattaa perunat puolittaa tai lohkoa neljään osaan. Laita valkosipulit ja perunat uunivuokaan ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää timjamia ja halutessasi muutama nokare voita.
Huutaise ja puhdista broilerin koivet. Sipaise kanojen pintaan oliiviöljyä. Mausta koivet mausteseoksella sekä nahan alta että pinnalta ja laita vuokaan perunoiden päälle. Kaada kuumaa lientä noin perunoiden puoleen väliin. Kypsennä uunissa ilman kantta noin tunti tai kunnes perunat ja broileri ovat kypsiä. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa.
Sitrusmarinoidut oliivit sopivat pikku suolapalaksi sellaisenaan tai leipäpalan päällä nautittaviksi. Kannattaa kokeilla myös paistetun kalan tai kanan kera. Tähän tapakseen sopivat niin mustat kuin vihreätkin oliivit, tai molemmat.
100 - 150 g oliiveja
2 rkl pieniä kapriksia
1 - 2 viipaletta sitruunaa
2 - 3 viipaletta appelsiinia
pieni oksa rosmariinia
pätkä punaista chiliä
1 pieni valkosipulin kynsi
ripaus rouhittua mustapippuria
n. ½ dl oliiviöljyä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko valkosipuli ja chili. Huuhtaise tarvittaessa oliivit ja kaprikset, jos haluat vähentää suolaisuutta. Sekoita ainekset keskenään. Kaada päälle oliiviöljyä ja purista sekaan hiukan mehua appelsiinista. Paista uunissa 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja tarjoa.