Maukas ja yksinkertainen kasvisruoka jonka voi napata mukaan vaikka evääksi töihin. Tai rannalle, riippuen siitä kuinka heinäkuutaan viettää... Tässä italialainen mozzarella saa seurakseen basilikaa ja kotimaisia, pieniä kesäkurpitsoita, joita viime päivinä on ollut hyvin tarjolla. Suosin pieniä kesäkurpitsoita, joiden sisus on vielä rapsakka, eikä höttöinen, kuten isoille kesäkurpitsoille tuppaa ajan kanssa käymään. Resepti kahdelle.
1 paketti mozzarellajuustoa maun mukaan
n. 400 g kesäkurpitsoita
pätkä kevätsipulin vartta
1 - 2 valkosipulin kynttä
basilikaa (tai muita yrttejä)
suolaa ja pippuria
sitruunamehua
oliiviöljyä
Pilko kesäkurpitsat vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Silppua valkosipuli ja kevätsipulin varsi. Laita pannulle kunnon loraus hyvää oliiviöljyä ja lämmitä keskilämpöiseksi. Paista kesäkurpitsaviipaleita parisen minuuttia, lisää valkosipuli ja vähän ajan kuluttua sipulinvarret. Paista kunnes kesäkurpitsoissa on kaunis rapsakka pinta ja sopiva kypsyys. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Revi sekaan runsaasti basilikanlehtiä ja anna vetäytyä hetki. Leikkaa tai irrota käsin mozzarellasta sopivia paloja ja asettele ne annoksen päälle. Lorauta vielä päälle hiukan oliiviöljyä ja tarjoa hyvän leivän kera.
Onko tämä kesäinen raparperiherkku koostumukseltaan lähempänä hilloa vai hilloketta lienee makuasia, mutta raikkaan kirpeää ja makeaa joka tapauksessa. Lisäsin raparperien sekaan sitruunan mehua ja kuorta tuomaan vastapainoa runsaalle sokerimäärälle.
Luin jostain että sitruunoiden siemenissä on pektiiniä, ja koska en käyttänyt hillosokeria vaan tummaa kidesokeria, laitoin suljettavassa teesiivilässä sitruunan siemenet mukaan kiehumaan. Koostumuksesta tuli paksuhkoa, mutta ei kuitenkaan hyytelömäistä hilloa. Siihen vaikuttiko koostumukseen lopulta enemmän keittoaika vai sitruunan pektiinit, en osaa vastata, koska ei ollut keittää toista satsia verrattavaksi... Valmista hiiloketta tästä tuli reilu puoli litraa.
500 g raparperia paloina
2 ½ dl sokeria (ruokokidesokeria)
vajaa 1dl vettä
½ sitruunan kuori ja mehu
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä aluksi keskilämmöllä ja sitten miedommalla lämmöllä noin 30 - 40 minuuttia tai kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet ja koostumus on sopivaa. Laita hilloke puhtaaseen astiaan ja anna makujen tasaantua jääkaapissa mielellään yön yli.
Viikonlopuksi raikkaita ja rapsakoita, etikalla ja hunajalla maustettuja retiisejä, avomaankurkkuja ja kevätsipuleita. Etikkaiset kasvikset sopivat mainiosti grillatujen lihojen, makkaroiden ja kalojen kaveriksi, mutta tuovat myös erilaisiin salaatteihin kivaa kirpeyttä. Ohjeesta tulee 0,75 l purkillinen täyteen.
marinadi
1 - 2 rkl etikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl vettä
luomusitruunan kuorta
ripaus suolaa
2 avomaan kurkkua (n. 200 g)
100 g retiisejä
1 kevätsipuli
yrttejä maun mukaan
Valmista ensin etikkakastike. Sekoita hunajaan ensin puolet etikasta ja säädä happoisuus sopivaksi vedellä ja etikalla. Lisää lopuksi ripaus suolaa, pari palaa sitruunankuorta ja jätä maustumaan. Käytin tavallista etikkaa, mutta ihan yhtä hyvin voi käyttää muitakin, miedompia vaihtoehtoja.
Leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi ja sekoita keskenään. Lisää tuoreita yrttejä maun mukaan ja kaada etikkaliemi kasvisten päälle. Anna maustua kylmässä vähintään 15 - 30 minuuttia tai kauemmin. Sekoittele aina välillä, jotta liemi maustaa kasvikset tasaisesti. Tarkista maku ja tarjoa.