Tapenadea kahdella tavalla

3/26/2012


Ilmeisesti Etelä-Ranskasta alunperin kotoisin oleva tapenade eli oliivitahna on mitä mainioin pieni ruokahalun herättäjä, joka ei kaipaa seurakseen kuin palan hyvää leipää.
Tapenaden tärkein ainesosa on tietenkin oliivi, joten kannattaa valita maun mukaan mieleinen ja laadukas lajike. Reseptien tumma tapenade sisältää perinteisemmän tavan mukaisesti sardelleja ja kapriksia. Vihreä versio saa raikkautta tuoreesta mintusta ja sitruunamehusta.

vihreä tapenade

200 g kivettömiä vihreitä oliiveja
reilu kourallinen tuoretta minttua
1 - 2 pientä valkosipulin kynttä
n. ½ rkl sitruunamehua
n. ½ dl hyvää oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna

Huuhtaise oliivit ja pilko palasiksi. Pilko valkosipulit ja minttu. Soseuta karkeaksi oliivit, minttusilppu ja valkosipulit sauvasekottimella tai tehosekottimella. Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy parissa erässä ja soseuta rakenne mieleiseksi. Mausta lopuksi mustapippurilla.

tapenade

200 g tummia kivettömiä oliiveja
2 rkl kapriksia
1 - 2 pientä valkosipulin kynttä
iso kuorallinen tuoretta basilikaa
4 - 5 pientä sardellifilettä (tai anjovista)
1 tl dijon sinappia
n. ½ rkl sitruunamehua
n. ½ dl hyvää oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Huuhtaise oliivit, kaprikset ja tarvittaessa sardellit. Valmista tapenade kuten yllä.


You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Kokeiluun menee myös täällä! Tuo minttuversio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Näitä klassikkoja on mukava välillä viritellä suuntaan jos toiseen.

      Poista
  2. Tapenade on kyllä hyvää, ja helppo tekaista. Kiitos minttuvinkistä, sitä en olekaan koskaan laittanut. Enkä kyllä ole tehnyt vihreistä oliiveista tapenadea koskaan, vain kalamataoliiveista. On syytä laajentaa repertuaaria :) Ja hei, kuvat ovat taas niiiiin hienoja, että melkein nuolen niitä tapenaden himoissani!

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Onhan se mukava testailla ja versioida, vaikka sitten palaisikin vanhaan ja hyväksi koettuun..

    VastaaPoista
  4. Mäkään en muuten koskaan ole tehnyt vihreää tapenadea, tai muutenkaan törmännyt sellaiseen! Kiitos siis vinkistä ja inspiroivista kuvista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Mukavaa jos täältä irtoaa jotain ideaa..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.