Pitkään haudutettua karitsan jauhelihakastiketta ja pappardelle pastaa
1/03/2013Sydäntalvi. Aika joulukuusta helmikuun loppuun.
En ole talvi-ihminen. Pakkaset pureutuvat vuosi vuodelta syvemmälle luihin ja mieli kaipaa aurinkoa.
Pimeyttä ja kylmää vastaan tarvitaan voimia, ja paksuja villapaitoja. Hyvä ruoka ravitsee mieltä ja kehoa, antaa energiaa ja lämmittää, tuottaa mielihyvää.
Pitkään haudutetun lihakastikkeen tuoksut tulevat vastaan jo eteisessä kun palaan ulkoa. Tein pienen kävelylenkin ja hain paluumatkalla pullon punaviiniä. Pastan kiehuessa pöytään sytytetään kynttilöitä ja nostetaan lihakastike hellalta vetäytymään.
Laseihin viiniä. Höyryävää pastaa ja kuumaa, täyteläistä lihakastiketta. Päälle aromikasta ja suolaista juustoa. Myllystä rouhitun mustapippurin tuoksu.
Ruoka on pöydässä. Ei ole kiire minnekään. Talven pieniä hyviä hetkiä, niitä joilla jaksaa kevääseen.
Pitkään haudutettua jauhelihakastiketta karitsasta ja pappardelle nauhapastaa.
Lautasellinen lihakastiketta ja pastaa on konstailematonta mielihyväruokaa talven kylmettämälle keholle.
Koko kastikkeen ydin on sellerin, sipulin ja porkkanan muodostama makupohja. Lisää valkosipulia ja chiliä oman maun mukaan. Laakerinlehti ja haudutusta kestävät yrtit, kuten timjami ja rosmariini sopivat hyvin tuomaan oman lisänsä.
Mikä tahansa jauheliha sopii hyvin, tai sekoita useampaa keskenään. Viinipullosta kunnon loraus kattilaan ja kenties tilkka kokille. Vahvaa tomaattipyretteä ja hyvää tomaattimurskaa.
Pitkä, rauhallinen haudutus hellalla tai uunissa. Helppoa, maukasta ja täydellistä talviruokaa.
Pastaksi sopii hyvin leveä nauhapasta, kuten pappardelle, joka sitoo itseensä hyvin kastiketta.
4 reilua annosta
300 g karitsan jauhelihaa
50 g pätkä chorizomakkaraa (tai italialaista makkaraa jos et halua herättää kauhua Italian mammoissa)
1 sipuli (n. 100 g)
1 porkkana (n. 100 g)
varsiselleriä (n. 100 g)
2 valkosipulin kynttä
1 pieni kuivattu chili silputtuna
2 rkl tomaattipyrettä (tuplakonsentroitua)
1, 5 - 2 dl punaviiniä
1 tölkki tomaattimurskaa (400 g)
pari laakerinlehteä ja muutama oksa timjamia
suolaa ja pippuria
vettä
pecorinoa, parmesaania, tai molempia raastettuna maun mukaan
75 - 100g leveää nauhapastaa tai esimerkiksi penneä / ruokailija
Silppua porkkana, sipuli ja varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Kaada ison kattilan tai padan pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämpöiseksi. Kuullota kasvissilppua muutaman minuutin ajan.
Hienonna valkosipuli ja lisää kattilaan. Anna paistua hetki ja lisää jauheliha ruskistumaan. Poista makkarasta kuori ja pilko pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan makkarat ja tomaattipyrettä. Sekoita ja anna hautua hetki. Kaada punaviini kattilaan ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää tomaattimurska sekä yrtit ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Anna hautua miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 2 - 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä pienissä erissä. Kastike saa olla paksua ja sakeaa.
Keitä pasta ohjeen mukaan ja valuta. Säästä hiukan pastan keitinvettä jos kastike kaipaa ohennusta.
Lisää valutettu pasta heti kastikkeen sekaan ja sekoita varovasti. Lisää osa raastetusta juustosta ja rouhi pinnalle pippuria. Sekoita, tarkista maku ja nosta tarjolle. Annoksen päälle voi lorauttaa hiukan oliiviöljyä ja ripotella lisää juustoa.
Buon Appetito!
28 kommenttia
Voi, tämä ei voi olla kuin hyvää. Pitkään haudutetussa ruoassa on aina ihan oma, täyteläinen arominsa.
VastaaPoistaMeillä syötiin tässä juuri häränhäntäpastaa - ei yhtään huonoa sekään :-)
Häränhäntäpasta kuulostaa herkulliselta! En olekaan niitä vähään aikaan haudutellut. Ihan mahtavaa talviruokaa nekin.
PoistaUusi annos puuroa!
VastaaPoistaTäällä mennään vielä aamukahvin varassa..
Slurps, pitkään haudutettu liha tuntuu nyt talvella kyllä maistuvan myös täällä. Pasta näyttää syötävän herkulliselta! Talvesta selviäminen on kyllä vuosi vuodelta haasteellisempaa. Mieli kaipaa valoa! Nyt tein kuitenkin järkihankinnan ja ostin superlämpimän talvitakin, joka päällä kylmät kelit toivottavasti ovat helpommat sietää. Myös hot jooga auttaa ;) Sopivaa valon korviketta en ole vielä kyllä keksinyt...
VastaaPoistaNiinpä.. Monet suosittelevat kirkasvalolamppua. En ole vielä itse hankkinut, vaikka monesti olen jo meinannut. Matka jonnekin lämpöiseen taitaisi auttaa eniten valon puutteeseen.
Poista...molen kyllä aivan sinut talven kanssa...
VastaaPoistaja aattele nyt ittekkin, tälläinen ruoka, tälläiset kuvat...juhannuksena? ;)
Kyllä minä voisin elää tällä pastalla pakkasen kanssa, mutta tätä en kestä, että lumi suli pois ja sataa vaan että.
VastaaPoistaTämä resepti on niin toimiva, kaikki osaset kohdallaan. Aika samalla reseptillä meilläkin haudutellaan, tosin harvoin karitsasta, mutta pitäisi kyllä.
Meillä vielä lunta on, tosin loskaa myös..
PoistaJoo nää perusreseptit on aika varmoja, ei oikein pahasti voi mennä pieleen...
Mä taisin ensimmäistä kertaa ihan mittailla noita aineita tätä reseptiä varten, yleensä laitan silmämäärällä. Pitkä haudutus kyllä taikoo ne maut esille, ei se ole niin gramman päälle!
Jauhelihasoosi ja pasta, yksinkertaisuudessaan yksi parhaista ruoista. Petyin eilen isosti kun karitsanjauhelihahylly (ja moni muukin hylly) oli kaupassa tyhjä.
VastaaPoistaLumi ja suksileikit auttavat minua jaksamaan talven yli, loskaa vihaan ja pimeys väsyttää.
Toivottavasti hyllyt on taas täytetty!
PoistaMinä aion kokeilla lumikenkiä tänä talvena, varmaan sitten kevätauringoilla..
Mäkeen en taida uskaltaa, korkeintaan pulkkamäkeen!
Herkullisen kuuloinen ohje, menee kokeiluun viikonloppuna.
VastaaPoistaMitä on tuo tuplakonsentroitu tomaattipyre, vinkkaatko jonkun merkin? :)
Hei ja kiva kun jätit kommentin!
PoistaEn tiedä onko tuo tuplakonsentroitu edes oikea Suomen sana, mutta en muutakaan keksinyt... se on vaan vahvaa pyrettä.
Minä käytän yleensä Mutti- merkkiä, sitä saa lähes joka kaupasta. Tuosta linkistä löytyy lisää..
http://www.mutti-parma.com/en/products/concentrates
Kiitos tästä, löysin kaupasta tuon Muttin pyreen :)
PoistaVielä tumpelon kysymys, voikohan tähän käyttää pelkkää hirven jauhelihaa? Yleensä melko vähärasvaista, mutta kaipaako jotain kaveriksi..?
Hei vaan,
Poistayleensä hirvenlihan sekaan suositellaan lisäämään esim. rasvaisempaa porsaan jauhelihaa. Myös pekoni käy hyvin. Tai tässä käytetty chorizomakkara toimii myös mukavasti...
Ei se ruoka pilalle mene vaikka et mitään lisääkään, mutta pieni rasvaisuus tuo mukavasti makua ja mehukkuutta. Siksi minä tykkään lisätä pekonia tai makkaraa "kuivemmille" jauhelihoille.
Tehdään usein tuontyyppistä kastiketta lasagneen. Aivan ihanaa kun maut oikein tiivistyvät ajan kanssa. Mutti on parasta!
VastaaPoistaKyllä vaan, pitkä haudutus tekee ihmeitä.
PoistaMutti on kyllä hyvä. Pidän siitä normaalia sileämmästä tomaattimurskasta kovasti..ja se chilillä maustettu on hyvää myös.
Suuri vääryys tulla lukemaan ja katselemaan tämmösiä silloin kun ihminen on kuolemasillaan nälkään, hetkinen vain niin pyyhin kuolat näppäimistöltä.
VastaaPoistaPappardelle on ihana pasta, paljon pintaa johon lihakastikkeen on hyvä tarttua.
Täällä ollaan tietysti suuresti pahoillaan kokemastasi vääryydestä..koita kestää!
PoistaPappardelle on kyllä hyvää, tuo kuvissa on Montegrappan munapastaa, aika maukasta mielestäni. Ja hyvä koostumus.
Osuit naulan kantaan! Mäkin odotan jo kevättä vaikkei vielä varmasti kannattaisi, kylmyys ja pimeys syö naista.
VastaaPoistaNiinpä, täällä tosin miestä. Kyllä sitä kevättä voi jo odottaa, tai ainakin minä odotan!
PoistaYleensä kaikki pitkään ja hartaasti haudutettu on erinomaista. Karitsaa ei ole tullut mieleen kokeilla pastakastikkeeseen. Herkullinen ohje, jota pakko joskus kokeilla.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Meillä lampaan jauhelihaa käytetään aika usein.
PoistaLieden reunalla hautuu jo kehittämässä makuja. Tämä on talviruokaa parhaimmillaan!
VastaaPoistaNautinto oli lukea tämä, kuvista nyt puhumattakaan:)
Kiitti! Nyt tulikin sopiva pakkaspäivä haudutella lihakastiketta. Mukavaa vuodenalkua.
Poista¸.•°♡♡⊱彡
VastaaPoistaPassei para conhecer o seu blog, amei suas fotografias.
Também gostei muito de suas receitas.
░B░O░M░°º✿♫
°º✿
º° ✿✿·. D░I░A░ !
Thank you for your nice comment! Obrigado! Bom dia..
PoistaTäydellistä! Eipä paljon napinpaan voisi osua nyt talvi-illan ruuaksi. Lievitystä loskaan! Tästä nautiskelen Italiassa, mutta en ole tehnyt kunnollista versiota vielä kotona. Tästä tsemppaantuneena kyllä tänä viikonloppuna!
VastaaPoistaLievitystä loskaan, ihan just niin! Haudutetut ruuat kyllä kuuluu talveen ehdottomasti. Mukavaa kun jätit kommentin, kiitti!
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.