Sipulikeittoa hitaasti hauduttaen
1/24/2013Aromikas sipulikeitto on mainio soppa lämmittämään kylmänä talvipäivänä, siitä lienee helppo olla samaa mieltä.
Sen sijaan ranskalaisen sipulikeiton reseptejä ja versioita on lukemattomia ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän oikeita. Muotoseikoista voivat kiistellä ne jotka haluavat...
Reseptien lisäksi kiistellä voi siitä kuinka keitto tarjoillaan leivän ja juuston kera. Laitetaanko paahdettu leipäviipale keittokulhojen pohjalle ja kauhotaan soppa päälle vai leipä juuston kera keiton päälle ja uuniin gratinoitumaan.. Jotkut suosivat leipäkrutonkeja ja tarjoavat juustoraasteen erikseen.. Ja sitten on niitä jotka laittavat keittoonsa vielä pekonia.. Kaikenlaista sitä..
Tämä on minun versioni, hitaasti valurautapadassa uunissa haudutettu hyvänmielen keitto, jonka seurana paahdettua maalaispatonkia ja herkullista Gruyére- juustoa.
Uunissa haudutettu sipulikeitto
Makeiden sipulien ja suolaisen lihaliemen makuyhdistelmä on syvä ja runsas. Metsäinen timjami sopii hienosti maustamaan keittoa ja Gruyére-juusto viimeistelee makuelämyksen.
4 - 6 annosta
n. 25 g voita
hyvä loraus oliiviöljyä
n. 1, 2 kg sipuleita
4 - 6 valkosipulin kynttä
2 rkl fariinisokeria
n. 2 dl valkoviiniä
noin 1 litra lihalientä
muutama oksa timjamia ja pari laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
vettä tarvittaessa
(maalaisleipää ja Gruyére- juustoa)
Kuori ja pilko sipulit ohuiksi siivuiksi. Pieni valkosipulit. Laita pataan voi ja kunnon loraus oliiviöljyä. Kuumenna keskilämpöiseksi ja lisää sipulit. Kuullota sipuleita muutama minuutti ja lisää fariinisokeri. Sekoita ja pienennä hiukan lämpöä. Anna sipuleiden kypsyä hiljalleen 30 - 40 minuuttia välillä sekoitellen.
Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää kuumennettu lihaliemi sekä yrtit ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna kiehumispisteeseen ja hauduta 150 asteisessa uunissa kannen alla noin 2 tuntia. Lisää tarvittaessa hiukan vettä kypsennyksen aikana. Keiton voi myös hauduttaa hellalla hiljaisella tulella poreillen.
Anna valmiin keiton vetäytyä rauhassa ja tarkista maku. Tarjoa kuumana leivän ja juuston kera.
Ja jotta sipulikeittoversiot saisivat vielä yhden pienen lisäyksen..
Minulla oli pieni pala karitsan maksaa jääkaapissa, jonka viipaloin ja paistoin nopeasti pannulla. Maksa oli erinomaista keiton kera paahdetun leivän päällä.
18 kommenttia
Oi, sipulikeitto on yksi talviruokien suosikeistani. Kaiken lisäksi se on yksi kaikkein edullisimpia ruokia. Tietysti vähän riippuen lisukkeiden laadusta ja määrästä...
VastaaPoistaJees, edullista on ja ihan hyvä niin. Ja lopulta ihmeen ruokaisaa ja täyttävää vaikka siinä on lähinnä sipulia..
PoistaHäpeäkseni tunnustan, että emme vieläkään ole saaneet aikaiseksi tehdä sipulikeittoa vaikka se on ollut "pitäisi"-listalla jo vuosia. Pitäisi...
VastaaPoistaViikonloppuna kenties..?
PoistaSipulikeitto on noussut viime vuosina yhdeksi ehdottomista lempiruoistani. Oma versioni on aikalailla samanlainen - tärkeintä on mielestäni se, että leipää ja hyvää juustoa (gruyere on parasta!) on paljon!
VastaaPoistaKyllä vaan, samoilla linjoilla! Mä tykkään kypsentää sipuleita pitkään niin ne makeutuu mukavasti.
PoistaKlassinen sipulikeitto on niin hyvää! En ole aikoihin syönyt;pitäisi korjata se tilanne;D
VastaaPoistaSama täällä, ei tule tehtyä niin usein kuin pitäisi..
PoistaKyllä on taas hienot kuvat. Meillä muuten tänään keiteltiin luistelun päälle makkarakeitot. Jäi sen verran se viimepostauksesi kielen ja mielen päälle.
VastaaPoistaTänks! Mä en oo käynyt luistelemassa.. en edes muista milloin viimeksi.. Makkarasoppa varmaan toimi luistelun päälle hyvin!
PoistaNam! Sipulikeittoa on tehnyt jo pidemmän aikaa mieli, ehkä mä jossain välissä saan myös tehtyä sitä (onneksi töissä on kyseistä keittoa aina silloin tällöin tarjolla).
VastaaPoistaSiitä vaan keitto porisemaan! Sipulikeitto maistuu kyllä erityisen hyvin näin pakkaskeleillä..
VastaaPoistaSipulikeittoajatus saa suupielet hymyyn! Sipulien lempeä paistaminen ja karamellisointi, pitkä hauduttaminen ja timjami - siinä mielestäni ihanan keiton salaisuudet.
VastaaPoistaJees! Tuosta on helppo olla samaa mieltä..
PoistaNyt on meiltä unohtunut tänä talvena tämän ihanan keiton teko. Kiitos muistutuksesta!
VastaaPoistaOle hyvä! Ensimmäinen kerta oli meilläkin tämän talven osalta.
PoistaKiva kun jätit kommentin, kiitti!
Oijoi, täydellisen kuuloinen resepti! Mä kuulun ehdottomasti leipä kulhon pohjalla -koulukuntaan, juusto antaa lisämakuja keitossa muhiessaan me thinks.
VastaaPoistaJees! Mulle kelpaa leipä pinnalla tai alla, mutta hidas haudutus tekee maulle hyvää..me thinks..
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.