Kantarellipiiras
8/23/2013Maalaistyylinen loppukesän kantarellipiirakka on runsas ja konstailematon satokauden herkku. Pohja on maustettu aavistuksella rosmariinia ja täytteestä löytyy kantarellien lisäksi karamellisoitua sipulia, perunaa, fetajuustoa ja tilliä.
Tällä reseptillä olen mukana Pernod Ricard Finlandin haasteessa yhdistää kasvisruoka ja australialainen Jacob's Creek Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay valkoviini.
Kantarellipiiras
2 - 4 annosta
taikina
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen hienonnettua rosmariinia
pari ripausta suolaa
2 rkl kylmää vettä
Kuutioi kylmä voi. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään. Lisää voi ja nypi taikina käsin tasaiseksi muruksi. Lisää vettä 1 rkl kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikinasta pyöreä, noin sentin paksuinen levy kelmun päällä. Taikina saa tuntua tässä vaiheessa takertuvalta. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi vetäytymään.
Taikinan levätessä ehtii valmistamaan täytteen.
200 - 250 g kantarellejä
100 g fetajuustoa
n. 75 g valmiiksi keitettyä perunaa
n. 200 g sipulia (ja yhden sipulin varret)
reilu 1 tl dijon hunajasinappia
1/4 punttia tilliä karkeasti silputtuna
sokeria
suolaa ja pippuria
voita ja oliiviöljyä
Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja laita pannulle karamellisoitumaan voin ja öljyn seokseen. Mausta kevyesti ripauksella sokeria sekä suolalla ja pippurilla. Anna sipuleiden kypsyä rauhassa noin 20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kevyesti ruskistuneita. Sekoita lopuksi joukkoon lusikallinen sinappia.
Kuutioi kypsä peruna ja feta valmiiksi.
Pilko sienet muutamaan osaan. Pienimmät voi jättää kokonaisiksi. Paista sienet kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa kypsiksi. Mausta varovasti suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi sekaan ohuiksi leikatut sipulin varret.
Ota taikina huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen paistoa. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita taikina leivinpaperille ja taputtele tai kauli siitä noin 25 - 30 sentin levyinen, alle puolen sentin paksuinen ympyrä. Käytä tarvittaessa toista leivinpaperia apuna.
Levitä piirakkapohjan keskelle sipulit tasaiseksi kerrokseksi. Jätä reunoille tilaa reilut viisi senttiä. Asettele sienet, juusto ja perunat sipulien päälle ja ripottele pinnalle tilliä. Taita piiraan reunat leivinpaperin avulla varovasti täytteen päälle. Voitele piiraan reunat ennen paistoa. Paista kuumassa uunissa noin 30 - 40 minuuttia kunnes taikina on kypsä ja kauniin värinen.
Anna piiraan vetäytyä rauhassa ennen leikkaamista tai tarjoa myöhemmin kylmänä. Sienipiiras maistuu hyvin viilennetyn valkoviinin, vaikkapa Earth.Vine.Grape- luomuviinin kera.
Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland. Kiitos!
16 kommenttia
Nam ja slurps! Olen jo pari viikkoa haaveillut sienipiiraasta, mutten ole ehtinyt metsään etsimään sieniä. Tänään illalla aion vihdoin mennä! Ehkä löytyy muutama kantarelli tuollaista piirasta varten.
VastaaPoistaToivottavasti metsästä löytyy kunnon saalis!
PoistaKiitos! Kuulostaa hyvältä tuo tarte flambee..
VastaaPoistaIhanaa herkkua! Kantarlelleja tekis niin mieli,mutta onneksi sain Suomessa ollessani pari kertaa sellaisia syödä:)
VastaaPoistaHyvä niin! Suomessa on tosiaan hyviä sieniä metsät täynnä.. Vielä kun oppis niitä tunnistamaan..
PoistaToi olis niin hyvää valkkarin kera! Onnea kisaan.
VastaaPoistaKiitti! Siitä vaan piirasta tekemään, äkkiähän sinä sen pyöräytät!
PoistaSienipiiras ja valkkaria, kyllä kiitos!
VastaaPoistaHuomenna on pakko lompsia metsään.
Melkoisen upia piiras. Onnea kisaan!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaOnneksi en ehtinyt osallistua kisaan tällä kertaa, olisi saattanut tulla hiukan rimakauhua ;-)
VastaaPoistaOnnea kisaan!
Ei kai nyt sentään:) Kiitti!
PoistaItekin mukana samassa skabailussa. Vielä on päättämättä millä safkalla, mutta vaihtoehtoja on ehkä liikaakin :) Mitä mieltä olit viinistä?
VastaaPoistaMahtava kanttarellipiirakka. Maistuis kyllä!
Sitten vaan reseptivihkoa selaamaan. Kiva nähdä mihin päädyt!
PoistaHerkullisen kuuloista! Onnea skabaan!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.