curry

Vesimelonicurry

7/10/2012


Toukokuun lopulla tein vesimelonista salsaa ja nyt jatketaan vähän samoilla linjoilla...
Intialainen vesimelonicurry on sekoitus hapanta, tulista ja makeaa ja sopii mainiosti raikastamaan raskaita grilliruokia tai ihan sellaisenaan riisin kera, kuten reseptin alkuperämaassa on tapana toimia. Siis kirjan mukaan... Itse en ole Intiassa käynyt asiaa toteamassa. Resepti on mukailtu Camellia Panjabin Intialaisen keittokirjan vesimelonicurryn pohjalta. 4 annosta.

noin 1 kg vesimelonia kuutioina (koko melonin paino n. 2,5 kg)

3 dl vesimelonia pieniä paloina

½ - 1 tl chilijauhetta (osan voi korvata paprikajauheella)
n. ½ tl jauhettua korianteria
n. ½ tl jauhettua kurkumaa
n. ½ tl juustokuminaa
1 pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna
hiukan raastettua inkivääriä

ripaus mustapippuria ja suolaa
ripaus sokeria
1 - 2 rkl sitruunamehua
loraus öljyä

Pilko melonista noin 3 * 3 cm kuutioita. Poista tarvittaessa siemenet. Silppua lopusta melonista noin 3 dl pientä hakkelusta.

Soseuta 3 dl melonikuutioita tasaiseksi mehuksi. Kuumenna isolla pannulla pieni loraus öljyä ja lisää valkosipuli ja hetken perästä loput mausteet. Kuullota hetki, mutta älä päästä mausteita palamaan. Lisää pannulle melonimehu ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Anna hautua hiljalleen muutama minuutti kunnes noin 1/3 nesteestä on haihtunut. Lisää sitruunamehu ja tarvittaessa sokeria ja anna hautua vielä hetki.

Sekoita kuutioidut melonit varovasti mukaan ja anna hautua hiljalleen pari minuuttia. Tarkista vielä maku kohdalleen ja tarjoa joko heti kuumana, tai myöhemmin kylmänä lisukkeena.

basilika

Mozzarellaa, kesäkurpitsaa ja basilikaa

7/06/2012



Maukas ja yksinkertainen kasvisruoka jonka voi napata mukaan vaikka evääksi töihin. Tai rannalle, riippuen siitä kuinka heinäkuutaan viettää... Tässä italialainen mozzarella saa seurakseen basilikaa ja kotimaisia, pieniä kesäkurpitsoita, joita viime päivinä on ollut hyvin tarjolla. Suosin pieniä kesäkurpitsoita, joiden sisus on vielä rapsakka, eikä höttöinen, kuten isoille kesäkurpitsoille tuppaa ajan kanssa käymään. Resepti kahdelle.

1 paketti mozzarellajuustoa maun mukaan
n. 400 g kesäkurpitsoita
pätkä kevätsipulin vartta
1 - 2 valkosipulin kynttä
basilikaa (tai muita yrttejä)
suolaa ja pippuria
sitruunamehua
oliiviöljyä

Pilko kesäkurpitsat vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Silppua valkosipuli ja kevätsipulin varsi. Laita pannulle kunnon loraus hyvää oliiviöljyä ja lämmitä keskilämpöiseksi. Paista kesäkurpitsaviipaleita parisen minuuttia, lisää valkosipuli ja vähän ajan kuluttua sipulinvarret. Paista kunnes kesäkurpitsoissa on kaunis rapsakka pinta ja sopiva kypsyys. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Revi sekaan runsaasti basilikanlehtiä ja anna vetäytyä hetki. Leikkaa tai irrota käsin mozzarellasta sopivia paloja ja asettele ne annoksen päälle. Lorauta vielä päälle hiukan oliiviöljyä ja tarjoa hyvän leivän kera.


gluteeniton

Raparperihilloke

7/03/2012



Onko tämä kesäinen raparperiherkku koostumukseltaan lähempänä hilloa vai hilloketta lienee makuasia, mutta raikkaan kirpeää ja makeaa joka tapauksessa. Lisäsin raparperien sekaan sitruunan mehua ja kuorta tuomaan vastapainoa runsaalle sokerimäärälle.

Luin jostain että sitruunoiden siemenissä on pektiiniä, ja koska en käyttänyt hillosokeria vaan tummaa kidesokeria, laitoin suljettavassa teesiivilässä sitruunan siemenet mukaan kiehumaan. Koostumuksesta tuli paksuhkoa, mutta ei kuitenkaan hyytelömäistä hilloa. Siihen vaikuttiko koostumukseen lopulta enemmän keittoaika vai sitruunan pektiinit, en osaa vastata, koska ei ollut keittää toista satsia verrattavaksi... Valmista hiiloketta tästä tuli reilu puoli litraa.

500 g raparperia paloina
2 ½ dl sokeria (ruokokidesokeria)
vajaa 1dl vettä
½ sitruunan kuori ja mehu

Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä aluksi keskilämmöllä ja sitten miedommalla lämmöllä noin 30 - 40 minuuttia tai kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet ja koostumus on sopivaa. Laita hilloke puhtaaseen astiaan ja anna makujen tasaantua  jääkaapissa mielellään yön yli.