dijon

Porsaankyljyksiä ja perunasosetta

11/13/2012


Sinappipaahdettuja porsaankyljyksiä ja paahdetulla valkosipulilla maustettua perunasosetta. Maukasta, lämmittävää ja täyttävää ruokaa talvipäiviin.

Älä unohda paistonesteitä uunipannulle vaan lusikoi ne kyljysten ja perunamuussin kaveriksi lautaselle. Uunissa tiivistyneet maut kruunaavat annoksen. Helppoa ja nopeaa ruokaa josta jää hyvä mieli ja täysi maha.

possumenu neljälle

perunasose

n. 1 kg perunoita
½ paahdettu valkosipuli tai maun mukaan
voita
suolaa
(maitoa tai perunoiden keitinvettä)

4 kpl porsaankyljyksiä

sinappinen maustekastike

noin 3 rkl kokojyväsinappia (dijon)
n. 1 rkl balsamiviinietikkaa
n. 1 rkl sokeria tai hunajaa
ripaus suolaa ja pippuria
n. 1 rkl tuoreita timjamin lehtiä

1 kokonainen valkosipuli paahdettavaksi

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paahda valkosipuli samaan aikaan kyljysten kanssa. Perunat voi kuoria ja pilkkoa etukäteen ja laittaa kylmään veteen.

Halkaise valkosipuli ja ripottele leikkauspinnalle hiukan oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja tuoretta timjamia. Laita valkosipulin puolikkaat leikkuupinta ylöspäin foliosta tai leivinpaperista taiteltuun ”paistopussiin” ja paahda noin 30 minuuttia tai kunnes täysin pehmeitä veitsen kärjellä kokeiltaessa.

Sekoita kyljysten maustekastikkeen ainekset keskenään. Ruskita kyljyksiin nopeasti paistopinta kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä mausteseos molemmin puolin kyljyksiä ja laita lihat uunipannulle. Lisää halutessasi muutama oksa tuoretta timjamia. Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes liha alkaa irtoilla luista.

Keitä perunat kypsiksi lihojen ja valkosipulin kypsyessä.

Anna lihojen vetäytyä folion alla sillä aikaa kun valmistat perunasoseen. Soseuta valkosipulin kynnet veitsensyrjällä tai morttelissa. Valuta keitetyt perunat ja soseuta. Mausta perunasose reilulla kimpaleella voita ja valkosipulitahnalla. Lisää tarvittaessa suolaa ja ohenna koostumus sopivaksi.

Tarjoa kyljykset perunasoseen kanssa ja lusikoi paistonesteet uunipannulta kastikkeeksi. Tarjoa paahdettujen valkosipulin kynsien kera.

gluteeniton

Punakaali-punasipulipaistos

11/09/2012


Mehevä punakaali on paitsi herkullinen myös upean värinen raaka-aine.

Kaalista ja sipulista valmistuu helppo ja yksinkertainen kasvislisäke jonka raaka-ainelista ei montaa sanaa sisällä, mutta karamellisoituneet ja rauhassa kypsyneet ainekset tuovat makuun syvyyttä ja pehmeyttä.

Kaali-sipulipaistos sopii mainiosti liha-, makkara- ja riistaruokien lisäkkeeksi tai vaikkapa joulupöytään.

noin 200 g punakaalia
noin 200 g punasipulia
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl sokeria
balsamiviinietikka
oliiviöljyä
kapriksia

Kuori ja viipaloi sipulit ohuelti. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Lorauta pannuun öljyä ja kuumenna. Kuullota sipuleita hetki ja lisää sokeri. Sekoita ja jatka kypsennystä pari minuuttia. Lisää kaalit ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja kypsennä miedolla lämmöllä puolisen tuntia tai kunnes sipulit ja kaali ovat kypsiä ja pehmeitä. Sekoita aina välillä.

Lorauta lopuksi pannulle balsamiviinietikkaa maun mukaan ja anna hautua hetki kunnes neste on imeytynyt paistokseen. Lisää vielä pari lusikallista pieniä kapriksia, tarkista maku ja tarjoa. 

 
Tässä vielä vinkki kaalipaistoksen käytöstä. Nenäpäivän kunniaksi homma voi vähän lähteä lapasesta, joten minä rullasin kaalipaistosta vehnätortillan sisään yhdessä herkullisen valkosipulichorizon kera. Olisko tämä rullattu hot dog...

Hauskaa viikonloppua ja erityisterveiset ruokabloggaajien huomisiin pikkujouluihin! Tiptap!


gluteeniton

Lihapata - perusasioiden äärellä

11/06/2012


Kun mittarinlukema painuu alle nollan ja talvikuukaudet ovat edessä on aika aloittaa pitkään hautuvien pataruokien kausi. Käynnistetään sesonki yksinkertaisella, perusmakuja kunnioittavalla tummasävyisellä ja rehdillä lihapadalla.

Hyvään pataruokaan ei tarvitse paljoa, muutama laadukas raaka-aine: lihaa, viiniä, lientä, sipuleita, yrttejä ja hiukan mausteita sekä pitkä, rauhallinen kypsytys.

Käytin reippaan kokoisia naudan ja porsaan patalihoja, mutta riista ja lammas käyvät myös mainiosti. Salottisipulit ja valkosipulit saavat hautua pehmeiksi ja makeiksi ja padan maun viimeistelevät metsäisen voimakkaat yrtit, laakerinlehti, timjami ja rosmariini.

pata neljälle
n. 600 g naudan ja porsaan patalihoja (esim. karjalanpaisti lihoja)
8 - 10 salottisipulia (tai muita pikkusipuleita)
6 - 8 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
3 - 4 laakerinlehteä
pieni nippu timjamia
pari oksaa rosmariinia
n. 1 rkl sokeria
2 dl punaviiniä
3  - 4 dl lihalientä
suolaa ja pippuria
nokare voita ja öljyä

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuumenna hellalla uuninkestävässä padassa öljyä ja voita. Ruskista lihapalat nopeasti ja nosta pois odottamaan. Alenna lämpöä reilusti ja lisää tarvittaessa hiukan öljyä pataan. Laita kuoritut, kokonaiset sipulit pataan ja kypsennä pari minuuttia. Lisää ruokalusikallinen sokeria ja jatka kypsennystä hetki. Älä päästä sokeria palamaan. Lisää valkosipulit ja ruskista kevyesti.

Kaada pataan punaviini ja anna kiehahtaa. Sekoita hyvin pohjaa myöten jotta saat karamellisoituneen sokerin sulamaan viiniin.

Lisää lihat ja kaada lientä päälle noin 3 - 4 dl. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää yrtit. Kuumenna kiehumispisteeseen, laita kansi päälle ja siirrä uuniin hautumaan noin 1 ½  tunniksi. Tarkista makua ja lihan pehmeyttä tässä vaiheessa ja hauduta vielä ilman kantta tarpeen mukaan, tunnista kahteen.

Tarkista maku ja anna padan vetäytyä rauhassa ennen tarjoamista.