Lihapata - perusasioiden äärellä

11/06/2012


Kun mittarinlukema painuu alle nollan ja talvikuukaudet ovat edessä on aika aloittaa pitkään hautuvien pataruokien kausi. Käynnistetään sesonki yksinkertaisella, perusmakuja kunnioittavalla tummasävyisellä ja rehdillä lihapadalla.

Hyvään pataruokaan ei tarvitse paljoa, muutama laadukas raaka-aine: lihaa, viiniä, lientä, sipuleita, yrttejä ja hiukan mausteita sekä pitkä, rauhallinen kypsytys.

Käytin reippaan kokoisia naudan ja porsaan patalihoja, mutta riista ja lammas käyvät myös mainiosti. Salottisipulit ja valkosipulit saavat hautua pehmeiksi ja makeiksi ja padan maun viimeistelevät metsäisen voimakkaat yrtit, laakerinlehti, timjami ja rosmariini.

pata neljälle
n. 600 g naudan ja porsaan patalihoja (esim. karjalanpaisti lihoja)
8 - 10 salottisipulia (tai muita pikkusipuleita)
6 - 8 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
3 - 4 laakerinlehteä
pieni nippu timjamia
pari oksaa rosmariinia
n. 1 rkl sokeria
2 dl punaviiniä
3  - 4 dl lihalientä
suolaa ja pippuria
nokare voita ja öljyä

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuumenna hellalla uuninkestävässä padassa öljyä ja voita. Ruskista lihapalat nopeasti ja nosta pois odottamaan. Alenna lämpöä reilusti ja lisää tarvittaessa hiukan öljyä pataan. Laita kuoritut, kokonaiset sipulit pataan ja kypsennä pari minuuttia. Lisää ruokalusikallinen sokeria ja jatka kypsennystä hetki. Älä päästä sokeria palamaan. Lisää valkosipulit ja ruskista kevyesti.

Kaada pataan punaviini ja anna kiehahtaa. Sekoita hyvin pohjaa myöten jotta saat karamellisoituneen sokerin sulamaan viiniin.

Lisää lihat ja kaada lientä päälle noin 3 - 4 dl. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää yrtit. Kuumenna kiehumispisteeseen, laita kansi päälle ja siirrä uuniin hautumaan noin 1 ½  tunniksi. Tarkista makua ja lihan pehmeyttä tässä vaiheessa ja hauduta vielä ilman kantta tarpeen mukaan, tunnista kahteen.

Tarkista maku ja anna padan vetäytyä rauhassa ennen tarjoamista.

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Joskus ne perusasiat ovat vain parhaita :)

    VastaaPoista
  2. Tähän aikaan vuodesta alkaa taas kummasti hidas hauduttelu kiinnostaa. Mikäs sen mukavampaa, kun lämmin uuni ja kunnon pata, kun ulkona on kylmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kyllä on taas pataruuat paikallaan!

      Poista
  3. If it ain't broke why fix it -reseptit on kyllä ihan parhaita.

    VastaaPoista
  4. Pata tulille siis! Kiitti!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.