Mehevä punakaali on paitsi herkullinen myös upean värinen raaka-aine.
Kaalista ja sipulista valmistuu helppo ja yksinkertainen kasvislisäke jonka raaka-ainelista ei montaa sanaa sisällä, mutta karamellisoituneet ja rauhassa kypsyneet ainekset tuovat makuun syvyyttä ja pehmeyttä.
Kaali-sipulipaistos sopii mainiosti liha-, makkara- ja riistaruokien lisäkkeeksi tai vaikkapa joulupöytään.
noin 200 g punakaalia
noin 200 g punasipulia
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl sokeria
balsamiviinietikka
oliiviöljyä
kapriksia
Kuori ja viipaloi sipulit ohuelti. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Lorauta pannuun öljyä ja kuumenna. Kuullota sipuleita hetki ja lisää sokeri. Sekoita ja jatka kypsennystä pari minuuttia. Lisää kaalit ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja kypsennä miedolla lämmöllä puolisen tuntia tai kunnes sipulit ja kaali ovat kypsiä ja pehmeitä. Sekoita aina välillä.
Lorauta lopuksi pannulle balsamiviinietikkaa maun mukaan ja anna hautua hetki kunnes neste on imeytynyt paistokseen. Lisää vielä pari lusikallista pieniä kapriksia, tarkista maku ja tarjoa.
Tässä vielä vinkki kaalipaistoksen käytöstä. Nenäpäivän kunniaksi homma voi vähän lähteä lapasesta, joten minä rullasin kaalipaistosta vehnätortillan sisään yhdessä herkullisen valkosipulichorizon kera. Olisko tämä rullattu hot dog...
Hauskaa viikonloppua ja erityisterveiset ruokabloggaajien huomisiin pikkujouluihin! Tiptap!
Kun mittarinlukema painuu alle nollan ja talvikuukaudet ovat edessä on aika aloittaa pitkään hautuvien pataruokien kausi. Käynnistetään sesonki yksinkertaisella, perusmakuja kunnioittavalla tummasävyisellä ja rehdillä lihapadalla.
Hyvään pataruokaan ei tarvitse paljoa, muutama laadukas raaka-aine: lihaa, viiniä, lientä, sipuleita, yrttejä ja hiukan mausteita sekä pitkä, rauhallinen kypsytys.
Käytin reippaan kokoisia naudan ja porsaan patalihoja, mutta riista ja lammas käyvät myös mainiosti. Salottisipulit ja valkosipulit saavat hautua pehmeiksi ja makeiksi ja padan maun viimeistelevät metsäisen voimakkaat yrtit, laakerinlehti, timjami ja rosmariini.
pata neljälle
n. 600 g naudan ja porsaan patalihoja (esim. karjalanpaisti lihoja)
8 - 10 salottisipulia (tai muita pikkusipuleita)
6 - 8 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
3 - 4 laakerinlehteä
pieni nippu timjamia
pari oksaa rosmariinia
n. 1 rkl sokeria
2 dl punaviiniä
3 - 4 dl lihalientä
suolaa ja pippuria
nokare voita ja öljyä
Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuumenna hellalla uuninkestävässä padassa öljyä ja voita. Ruskista lihapalat nopeasti ja nosta pois odottamaan. Alenna lämpöä reilusti ja lisää tarvittaessa hiukan öljyä pataan. Laita kuoritut, kokonaiset sipulit pataan ja kypsennä pari minuuttia. Lisää ruokalusikallinen sokeria ja jatka kypsennystä hetki. Älä päästä sokeria palamaan. Lisää valkosipulit ja ruskista kevyesti.
Kaada pataan punaviini ja anna kiehahtaa. Sekoita hyvin pohjaa myöten jotta saat karamellisoituneen sokerin sulamaan viiniin.
Lisää lihat ja kaada lientä päälle noin 3 - 4 dl. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää yrtit. Kuumenna kiehumispisteeseen, laita kansi päälle ja siirrä uuniin hautumaan noin 1 ½ tunniksi. Tarkista makua ja lihan pehmeyttä tässä vaiheessa ja hauduta vielä ilman kantta tarpeen mukaan, tunnista kahteen.
Susanna työhuoneeltaan lähetti hauskan haasteen jossa pitää kertoa 8 ruokaa jotka syystä tai toisesta eivät ole vielä valmistuneet omassa keittiössä.
Olen puuhannut ruuan parissa enemmän tai vähemmän intohimoisesti viimeiset reippaat 15 vuotta, pienen osan niistä ammattimaisestikin. Yllättävän helposti kuitenkin löytyi tekemättömiä töitä...
Muotoilin haastetta hiukan ja listalla on paitsi ruokia jotka aion tehdä, myös hiukan isompia haaveita, ruokaan ja juomaan kuitenkin liittyen.
Tässä minun 8 to do- lista...
1. Itse tehdyt makkarat
En ymmärrä miksi en ole saanut tätä aikaiseksi vaikka pidän suuresti laadukkaista ja maukkaista raakamakkaroista. Ja se käsikäyttöinen lihamyllykin on vielä ostamatta. Tämän erheen lupaan korjata kuntoon tulevan vuoden aikana.
2. Kylmäsavustus
En ole koskaan kylmäsavustanut mitään. No, sitten kun on se puutarha rakennan oman savustamon.
3. Lihan ilmakuivaus
Ilmakuivattua kinkkua, nam! Ainakin espanjalaiset ja italialaiset tietävät asiasta jotain... Tähän samaan sarjaan lasken ilmakuivatut makkarat yms.
4. Viini
Toivottavasti on joskus mahdollista päästä seuraamaan ja oppimaan viinin valmistus alusta loppuun.
5. Kalakukko
Meidän perheen kauniimpi puolisko on kotoisin Kuopiosta...
6. Pizzauuni
Sellainen aito, puulla lämpiävä ulkouuni. Tämänkin rakennan kunhan saan sen puutarhan...
7. Kasvisten- ja marjojen viljely
Minulla on vain muutama kituva yrtti ikkunalaudalla. Toistaiseksi asioin torilla... ja seuraan kasvimaablogeja.
8. Ruokamatka Japaniin
Ruokaan liittyvä matkahaave.
Blogikaverini Ankerias Vipunen palasi juuri matkaltaan Japanista, ja tässä tulee ” 8 to do” haaste sinulle, jos et ole vielä omaa listaasi tehnyt. Osallistuminen täysin vapaaehtoista!