gluteeniton

Kokonaisena paahdetut porkkanat

10/31/2013


Tämän helpommaksi ei syksyisen kasvisruoan valmistaminen voi tulla, ellei sitten syö porkkanoita raakana. Kasa porkkanoita pellille, vähän mausteita ja uuni hoitaa loput.

Porkkanoille voi halutessaan ripotella hiukan sokeria tai valuttaa juoksevaa hunajaa, lisätä muutaman nokareen voita tai hiukan sitruunamehua, mutta jos porkkanat ovat hyviä ja makeita, niin sellaisenaankin tulee herkullista.
 

Makean paahteiset uuniporkkanat sopivat myös Halloween- teemaan, varsinkin väriltään..
 

kasa porkkanoita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
hiukan tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esim. timajmia, minttua tai rakuunaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese tai kuori porkkanat ja ravistele enimmät vedet pois. Pyöräytä porkkanat tilkasssa oliiviöljyä ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää hiukan kuivattuja yrttejä.

Paahda kuumassa uunissa kunnes porkkanat tuntuvat veitsen kärkeen pehmeiltä. Aikaa voi mennä puolesta tunnista tuntiin, tarkkaile tilannetta!

Tarjoa vaikkapa vuohenjuuston tai fetan kera tai lisukkeena paistetulle lihalle
.



helppo

Punasipuli-oliivipiiras

10/24/2013


Rapeaa voitaikinaa, makeaksi haudutettua punasipulia, tummaa balsamiviinietikkaa ja suolaisia oliiveja, siinä syksyisen sipulipiiraan ainekset.

Rauhassa kypsennetyt ja karamellisoituneet sipulit tuovat piiraan makuun syvyyttä, jota kirpeän suolaiset oliivit korostavat. Viimeistele sipulipiirakka parmesaanilastuilla ja tarjoa sellaisenaan tai yksinkertaisen vihreän salaatin kera.

2 annosta

2 punasipulia (n. 200g)
hyviä oliiveja maun mukaan
oliiviöljyä ja voita
suolaa ja pippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeria
oksa tuoretta timjamia

1 levy voitaikinaa (100g)

Ota taikinalevy huoneenlämpöön. Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota niitä voin ja oliiviöljyn seoksessa noin 15 minuuttia. Lisää sokeri ja mausta suolalla ja pippurilla.

Sipuleiden kypsyessä kuumenna uuni 200 asteeseen. Lisää sipuleiden sekaan oliivit, timjami ja balsamiviinietikka. Hauduta noin 5 minuuttia kunnes nesteet ovat haihtuneet. Tarkista maku.

Painele taikinalevyä hiukan ohuemmaksi. Nosta sipulitäyte taikinalevyn keskelle tasaiseksi kerrokseksi. Jätä noin sentin reunukset. Voitele reunat ja paista uunissa 20 - 25 minuuttia kunnes taikina on kypsää ja kauniin väristä.

Vuole pinnalle muutama lastu parmesaania ja tarjoa. Piiras maistuu myös viileänä, jos jaksaa odottaa.



Kesäaika päättyy viikonloppuna, kellojen siirron lisäksi voisi harkita glögikauden avausta.. Mukavaa loppuviikkoa!

inkivääri

Viljapossun kylki uunissa

10/17/2013


Pinnalta rapeaksi paahtunut ja sisältä suussa sulavan pehmeäksi kypsynyt porsaankylki on syksyyn sopivaa herkkua joka pitää kaamoksen ja kolean loitolla.

Pitkän kypsennyksen aikana maustepedistä lihaan imeytyy sitruunan, inkiväärin, valkosipulin ja timjamin hienot aromit.

Leikkaa liha viipaleiksi, sipaise pintaan sinappia, avaa punkeroinen ja katsele ulkona vihmovaa räntäsadatta. Syksystä voi nauttia myös turvallisesti sisätiloista...

n. 800 g luutonta, nahallista porsaan kylkeä

1 luomusitruuna
1/3 timjamipuntista
n. 50 g pala inkivääriä
2 - 3 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Kuumenna uuni 230 asteeseen.
Jos kylkipala on ohuehko, sitä voi tarvittaessa sitoa hiukan kasaan.

Viipaloi sitruuna ja inkivääri. Pilko valkosipulit. Laita uunivuokaan sitruunat, inkivääri, valkosipulit ja timjaminoksat kylkipalan kokoiseksi pediksi.

Kuivaa lihan pinta ja erityisesti nahka huolella. Öljyä lihan pinta kevyesti ja mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Nosta liha maustepedille ja ripottele nahan päälle karkeaa suolaa. Suola auttaa pintaa paistumaan rapeaksi ja liiat suolat voi lopuksi pyyhkäistä pois.

Laitaa liha kuumaan uuniin noin 45 - 55 minuutiksi kunnes pinta on kauniin ruskea ja kupruileva. Kannattaa viimeistään puolen tunnin jälkeen tarkkailla tilannetta ettei pinta pääse palamaan. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja anna lihan kypsyä 2 tuntia. Sammuta uuni ja jätä liha jälkilämpöön vielä noin puoleksi tunniksi vetäytymään.

Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa vaikka syksyisten juuresten tai haudutetun punakaalin kera.



Näillä eväillä kohti viikonloppua..