gluteeniton

Täyteläinen linssikeitto | Hearty Red Lentil Soup

2/04/2016


Harmaalta taivaalta tippunut räntä valui niskaan ja kylmä kosteus tunkeutui syvälle ytimiin. En ole ihan varma ulkoilun virkistävästä vaikutuksesta säällä kuin säällä. Kaipasin sisään ja lämpimään...
Sen sijaan iso lautasellinen höyryävän kuumaa ja täyteläistä linssikeittoa lämmittää takuulla ja piristää kummasti muutenkin!

Lähes aina kun teen linsseistä ruokaa tulee mieleen että miksi en käytä niitä useammin. Linssit ovat herkullisia ja nopeita valmistaa, niissä on runsaasti hyviä ravintoaineita ja kilohintakin on yleensä ihan siedettävä. Kaikin puolin hyvä raaka-aine, joka silti tuppaa unohtumaan kaapin hyllylle...

Tämän linssikeiton salaisuus on makupohja, jossa sipulia, porkkanoita ja varsiselleriä kuullotetaan rauhassa oliiviöljyssä valkosipulin ja yrttien kera. Liemeksi käy niin kasvis- kuin kanaliemikin, ihan oman maun mukaan. Chili ja savupaprika tuovat keiton makuun ja tuoksuun omat herkulliset arominsa.

Vinkki! Jos jääkaapissa sattuu olemaan parmesaanijuuston kannikka niin sen voi laittaa italialaiseen tapaan keiton sekaan tuomaan makua. Lisää juusto samaan aikaan liemen kanssa ja nouki pois ennen tarjoamista.

2 annosta

1 dl punaisia linsseä
1 iso porkkana
1 sipuli
1 iso varsisellerin oksa
1 – 2 valkosipulin kynttä
pieni pala tuoretta chiliä
1 laakerinlehti
hyppysellinen kuivattua tai tuoretta rosmariinia
pieni ripaus kuivattua salviaa
ripaus savupaprikajauhetta (sweet)
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl tomaattipyrettä
kana- tai kasvislientä

(paistettuja kapriksia)

Pilko porkkana, selleri ja sipuli tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilan pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää porkkanat, sipulit ja selleri kattilaan ja kuullota sekoitellen viitisen minuuttia kunnes kasvikset alkavat hiukan pehmetä.

Silppua valkosipuli ja chili ja lisää ne kattilaan yrttien ja mausteiden kanssa. Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja lisää lientä niin että kasvikset peittyvät reilusti.

Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Lisää nestettä tarpeen mukaan ja anna hautua hiljalleen noin kymmenen minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lientä sen mukaan kuinka sakean tai ohuen keiton haluat.

Tarkista lopuksi maku ja tarjoa. Öljytilkassa paistetut kaprikset sopivat mainiosti keiton sekaan!


In English

2 portions

1 dl dry red lentils, rinsed
1 large carrot diced
1 medium onion chopped
1 large stalk of celery diced
1 – 2 garlic cloves minced
fresh chili to taste
1 bay leaf
a pinch of dried rosemary
a small pinch of dried sage
a pinch of smoked paprika powder (sweet)
salt and pepper to taste
1 tbsp tomato puree
chicken or vegetable broth

Heat the olive oil in a large saucepan or pot and mix in the onions, carrot and celery and sauté over medium heat about five minutes. Add the garlic, chili, herbs,salt and pepper. Cook until fragrant while stirring constantly, about one minute. Strir in tomato puree, add broth and lentils.

Stir and bring the mixture to a boil and redeuce heat to low. Simmer for 10 minutes, or until the lentils are cooked. Add broth if needed.

Remove from heat and season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fried capers and enjoy!


Jokihaka Kokkaa on nyt Kamera ja Kauha | Jokihaka Kokkaa is now Camera and Ladle

1/30/2016

Reilut neljä vuotta on vierähtänyt siitä kun aloitin Jokihaka Kokkaa blogin. 

Nyt on muutoksien aika ja blogin toiminta siirtyy hiljalleen Kamera ja Kauha nimen alle. 

Kaikki reseptit jäävät toki paikoilleen entiseen blogiin, mutta muuten bloggaaaminen ja kokkaaminen jatkuu täällä! 

Tervetuloa mukaan!

My blog Jokihaka Kokkaa is still going strong, but after four years of blogging it is time to a fresh start. Welcome to my new blog Camera and Ladle. From now on the recipes are also in English!

 

aamiainen

Perunamunakas sarviapilalla ja sinapinsiemenillä | Potato omelet with black mustard seeds and fenugreek leaves

1/26/2016



Aromaattisella sarviapilalla maustettu, ravitseva ja lämmittävä perunamunakas valmistuu nopeasti ja pannulta nouseva mausteinen tuoksu vie ajatukset pois loskaisilta kaduilta...

Sinapinsiemenet ja chili tuovat ruokaan mukavasti potkua.

Sarviapilan siemeniä miedompia kuivattuja lehtiä kannattaa etsiä etnisistä ruokakaupoista tai nettikaupoista.

1 lounas tai 2 aamiaisannosta

1 iso tai 2 pientä keitettyä perunaa
3 kananmunaa
1 rkl maitoa

oliiviöljyä

hyppysellinen mustia sinapinsiemeniä
hyppysellinen kuivattuja sarviapilan lehtiä
ripaus chilijauhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
pala punaista chiliä silputtuna

Pilko perunat pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle kunnon loraus oliiviöljyä ja lisää pieni hyppysellinen mustia sinapinsiemeniä. Kuumenna keskilämmölle.

Kun sinapinsiemenet alkavat hiljalleen ritistä ja rätistä, lisää pannulle perunat ja paista niihin rapea pinta.

Perunoiden paistuessa vatkaa astiassa munien rakenne rikki ja lisää maito ja mausteet. Sekoita ja kaada seos pannulle.

Liikuttele munakasmassaa varovasti lastalla pannun pohjaa myöten niin että munakkaasta tulee kuohkea. Anna paistua kunnes munakas on juuri ja juuri hyytynyt.

Lisää halutessasi ripaus tuoretta chiliä ja syö heti.

In English

serves 1

2 small cooked potatoes
3 eggs
1 tbsp milk
splash of evoo
salt and pepper to taste
a pinch of black mustard seeds
a picnh of fenugreek leaves
a picnh of chili powder
small piece of red chili (optional)

Cut potatos in small cubes. Pour a good lug of oil in a pan. Add mustard seeds and heat over a medium heat. When mustard seeds starts to pop, add potatoes and fry until golden brown.

In a bowl, mix together eggs, milk and spices. Pour in the egg mixture.

Use a spatula to gently direct the mixture away from the sides and into the middle. Continue to cook until the egg mixture holds together.

Sprinkle with chili and serve immediately.





Hei Helsinki, uusi kotikaupunki!

1/24/2016


Uusi alku, uusi koti ja uusi kaupunki. Helsinki. Hauska tavata pitkästä aikaa! Uskon että tulemme toimeen mainiosti!

Blogihiljaisuus päättyy toivottavasti ihan lähipäivinä ja pääsen taas kuvaamaan ja kokkaamaan. Suurin osa keittiövälineistä on lojunut jo jonkin aikaa pahvilaatikoissa, mutta pian ne pääsevät käyttöön.


Toivottavasti pääsen myös osallistumaan moniin tapahtumiin ja tapaamisiin joihin olen blogivuosien aikana saanut kutsuja, mutta en Jyväskylästä asti päässyt paikalle.

Uudessa kaupungissa on hyvä saada uusia ystäviä, nähdä uusia juttuja ja paikkoja sekä tietysti tavata pitkästä aikaa vanhoja tuttuja, joten olisi mukavaa jos joku pyytäisi vaikka kahville :)


Blogissa ja minun vuokrakeittokomerossa kokataan jatkossa lähinnä yhdelle, toivottavasti välillä myös kahdelle ja joskus isommallekin porukalle. Luvassa siis nopeita, tuoreita ja pieniä reseptejä jotka taipuvat helposti moneen tarpeeseen.


Vaikka sydäntalvi onkin vielä voimissaan, haluaisin uskoa että hetkittäisissä auringonsäteissä ja tuulen vireessä olisi mukana jo aavistus kevättä joka veisi menneitä mennessään ja toisi uutta ja raikasta tilalle.


Näillä ajatuksilla täällä tänään :) Leppoisaa sunnuntaita!


Reseptejä tulee taas piakkoin!