Harmaalta taivaalta
tippunut räntä valui niskaan ja kylmä kosteus tunkeutui syvälle
ytimiin. En ole ihan varma ulkoilun virkistävästä vaikutuksesta
säällä kuin säällä. Kaipasin sisään ja lämpimään...
Sen sijaan iso
lautasellinen höyryävän kuumaa ja täyteläistä linssikeittoa
lämmittää takuulla ja piristää kummasti muutenkin!
Lähes aina kun teen
linsseistä ruokaa tulee mieleen että miksi en käytä niitä
useammin. Linssit ovat herkullisia ja nopeita valmistaa, niissä on
runsaasti hyviä ravintoaineita ja kilohintakin on yleensä ihan
siedettävä. Kaikin puolin hyvä raaka-aine, joka silti tuppaa
unohtumaan kaapin hyllylle...
Tämän linssikeiton
salaisuus on makupohja, jossa sipulia, porkkanoita ja varsiselleriä
kuullotetaan rauhassa oliiviöljyssä valkosipulin ja yrttien kera.
Liemeksi käy niin kasvis- kuin kanaliemikin, ihan oman maun mukaan.
Chili ja savupaprika tuovat keiton makuun ja tuoksuun omat
herkulliset arominsa.
Vinkki! Jos
jääkaapissa sattuu olemaan parmesaanijuuston kannikka niin sen voi
laittaa italialaiseen tapaan keiton sekaan tuomaan makua. Lisää
juusto samaan aikaan liemen kanssa ja nouki pois ennen tarjoamista.
2 annosta
1 dl punaisia
linsseä
1 iso porkkana
1 sipuli
1 iso varsisellerin
oksa
1 – 2 valkosipulin
kynttä
pieni pala tuoretta
chiliä
1 laakerinlehti
hyppysellinen
kuivattua tai tuoretta rosmariinia
pieni ripaus
kuivattua salviaa
ripaus
savupaprikajauhetta (sweet)
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl
tomaattipyrettä
kana- tai
kasvislientä
(paistettuja
kapriksia)
Pilko porkkana,
selleri ja sipuli tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilan
pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää
porkkanat, sipulit ja selleri kattilaan ja kuullota sekoitellen
viitisen minuuttia kunnes kasvikset alkavat hiukan pehmetä.
Silppua valkosipuli
ja chili ja lisää ne kattilaan yrttien ja mausteiden kanssa.
Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja
lisää lientä niin että kasvikset peittyvät reilusti.
Huuhtele linssit ja
lisää ne kattilaan. Lisää nestettä tarpeen mukaan ja anna hautua
hiljalleen noin kymmenen minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää
lientä sen mukaan kuinka sakean tai ohuen keiton haluat.
Tarkista lopuksi
maku ja tarjoa. Öljytilkassa paistetut kaprikset sopivat mainiosti
keiton sekaan!
In English
2 portions
1 dl dry red
lentils, rinsed
1 large carrot diced
1 medium onion
chopped
1 large stalk of
celery diced
1 – 2 garlic
cloves minced
fresh chili to taste
1 bay leaf
a pinch of dried
rosemary
a small pinch of
dried sage
a pinch of smoked
paprika powder (sweet)
salt and pepper to
taste
1 tbsp tomato puree
chicken or vegetable
broth
Heat the olive oil
in a large saucepan or pot and mix in the onions, carrot and celery
and sauté over medium heat about five minutes. Add the garlic,
chili, herbs,salt and pepper. Cook until fragrant while stirring
constantly, about one minute. Strir in tomato puree, add broth and
lentils.
Stir and bring the
mixture to a boil and redeuce heat to low. Simmer for 10 minutes, or
until the lentils are cooked. Add broth if needed.
Remove from heat and
season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fried capers and
enjoy!
Tervetuloa mukaan Jokihaka Kokkaa blogin kirjoittajan uuteen blogiin!
Muutostyöt ovat vielä käynnissä...
Reilut neljä vuotta on vierähtänyt siitä kun aloitin Jokihaka Kokkaa blogin.
Nyt on muutoksien aika ja blogin toiminta siirtyy hiljalleen Kamera ja Kauha nimen alle.
Kaikki reseptit jäävät toki paikoilleen entiseen blogiin, mutta muuten bloggaaaminen ja kokkaaminen jatkuu täällä!
Tervetuloa mukaan!
My blog Jokihaka Kokkaa is still going strong, but after four years of blogging it is time to a fresh start. Welcome to my new blog Camera and Ladle. From now on the recipes are also in English!
aamiainen
Perunamunakas sarviapilalla ja sinapinsiemenillä | Potato omelet with black mustard seeds and fenugreek leaves
1/26/2016
Aromaattisella
sarviapilalla maustettu, ravitseva ja lämmittävä perunamunakas
valmistuu nopeasti ja pannulta nouseva mausteinen tuoksu vie
ajatukset pois loskaisilta kaduilta...
Sinapinsiemenet
ja chili tuovat ruokaan mukavasti potkua.
Sarviapilan
siemeniä miedompia kuivattuja lehtiä kannattaa etsiä etnisistä
ruokakaupoista tai nettikaupoista.
1
lounas tai 2 aamiaisannosta
1
iso tai 2 pientä keitettyä perunaa
3
kananmunaa
1
rkl maitoa
oliiviöljyä
hyppysellinen
mustia sinapinsiemeniä
hyppysellinen
kuivattuja sarviapilan lehtiä
ripaus
chilijauhetta
suolaa
ja pippuria maun mukaan
pala
punaista chiliä silputtuna
Pilko
perunat pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle kunnon loraus oliiviöljyä
ja lisää pieni hyppysellinen mustia sinapinsiemeniä. Kuumenna
keskilämmölle.
Kun
sinapinsiemenet alkavat hiljalleen ritistä ja rätistä, lisää
pannulle perunat ja paista niihin rapea pinta.
Perunoiden
paistuessa vatkaa astiassa munien rakenne rikki ja lisää maito ja
mausteet. Sekoita ja kaada seos pannulle.
Liikuttele
munakasmassaa varovasti lastalla pannun pohjaa myöten niin että
munakkaasta tulee kuohkea. Anna paistua kunnes munakas on juuri ja
juuri hyytynyt.
Lisää
halutessasi ripaus tuoretta chiliä ja syö heti.
In
English
serves
1
2
small cooked potatoes
3
eggs
1
tbsp milk
splash
of evoo
salt
and pepper to taste
a
pinch of black mustard seeds
a
picnh of fenugreek leaves
a
picnh of chili powder
small
piece of red chili (optional)
Cut
potatos in small cubes. Pour a good lug of oil in a pan. Add mustard
seeds and heat over a medium heat. When mustard seeds starts to pop,
add potatoes and fry until golden brown.
In
a bowl, mix together eggs, milk and spices. Pour in the egg mixture.
Use
a spatula to gently direct the mixture away from the sides and into
the middle. Continue to cook until the egg mixture holds together.
Sprinkle
with chili and serve immediately.
Uusi alku, uusi koti ja uusi kaupunki. Helsinki. Hauska tavata pitkästä aikaa! Uskon että tulemme toimeen mainiosti!
Blogihiljaisuus päättyy toivottavasti ihan lähipäivinä ja pääsen taas kuvaamaan ja kokkaamaan. Suurin osa keittiövälineistä on lojunut jo jonkin aikaa pahvilaatikoissa, mutta pian ne pääsevät käyttöön.
Toivottavasti pääsen myös osallistumaan moniin tapahtumiin ja tapaamisiin joihin olen blogivuosien aikana saanut kutsuja, mutta en Jyväskylästä asti päässyt paikalle.
Uudessa kaupungissa on hyvä saada uusia ystäviä, nähdä uusia juttuja ja paikkoja sekä tietysti tavata pitkästä aikaa vanhoja tuttuja, joten olisi mukavaa jos joku pyytäisi vaikka kahville :)
Blogissa ja minun vuokrakeittokomerossa kokataan jatkossa lähinnä yhdelle, toivottavasti välillä myös kahdelle ja joskus isommallekin porukalle. Luvassa siis nopeita, tuoreita ja pieniä reseptejä jotka taipuvat helposti moneen tarpeeseen.
Vaikka sydäntalvi onkin vielä voimissaan, haluaisin uskoa että hetkittäisissä auringonsäteissä ja tuulen vireessä olisi mukana jo aavistus kevättä joka veisi menneitä mennessään ja toisi uutta ja raikasta tilalle.
Näillä ajatuksilla täällä tänään :) Leppoisaa sunnuntaita!
Reseptejä tulee taas piakkoin!