Täyteläinen linssikeitto | Hearty Red Lentil Soup
2/04/2016
Harmaalta taivaalta
tippunut räntä valui niskaan ja kylmä kosteus tunkeutui syvälle
ytimiin. En ole ihan varma ulkoilun virkistävästä vaikutuksesta
säällä kuin säällä. Kaipasin sisään ja lämpimään...
Sen sijaan iso
lautasellinen höyryävän kuumaa ja täyteläistä linssikeittoa
lämmittää takuulla ja piristää kummasti muutenkin!
Lähes aina kun teen
linsseistä ruokaa tulee mieleen että miksi en käytä niitä
useammin. Linssit ovat herkullisia ja nopeita valmistaa, niissä on
runsaasti hyviä ravintoaineita ja kilohintakin on yleensä ihan
siedettävä. Kaikin puolin hyvä raaka-aine, joka silti tuppaa
unohtumaan kaapin hyllylle...
Tämän linssikeiton
salaisuus on makupohja, jossa sipulia, porkkanoita ja varsiselleriä
kuullotetaan rauhassa oliiviöljyssä valkosipulin ja yrttien kera.
Liemeksi käy niin kasvis- kuin kanaliemikin, ihan oman maun mukaan.
Chili ja savupaprika tuovat keiton makuun ja tuoksuun omat
herkulliset arominsa.
Vinkki! Jos
jääkaapissa sattuu olemaan parmesaanijuuston kannikka niin sen voi
laittaa italialaiseen tapaan keiton sekaan tuomaan makua. Lisää
juusto samaan aikaan liemen kanssa ja nouki pois ennen tarjoamista.
2 annosta
1 dl punaisia
linsseä
1 iso porkkana
1 sipuli
1 iso varsisellerin
oksa
1 – 2 valkosipulin
kynttä
pieni pala tuoretta
chiliä
1 laakerinlehti
hyppysellinen
kuivattua tai tuoretta rosmariinia
pieni ripaus
kuivattua salviaa
ripaus
savupaprikajauhetta (sweet)
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl
tomaattipyrettä
kana- tai
kasvislientä
(paistettuja
kapriksia)
Pilko porkkana,
selleri ja sipuli tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilan
pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää
porkkanat, sipulit ja selleri kattilaan ja kuullota sekoitellen
viitisen minuuttia kunnes kasvikset alkavat hiukan pehmetä.
Silppua valkosipuli
ja chili ja lisää ne kattilaan yrttien ja mausteiden kanssa.
Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja
lisää lientä niin että kasvikset peittyvät reilusti.
Huuhtele linssit ja
lisää ne kattilaan. Lisää nestettä tarpeen mukaan ja anna hautua
hiljalleen noin kymmenen minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää
lientä sen mukaan kuinka sakean tai ohuen keiton haluat.
Tarkista lopuksi
maku ja tarjoa. Öljytilkassa paistetut kaprikset sopivat mainiosti
keiton sekaan!
In English
2 portions
1 dl dry red
lentils, rinsed
1 large carrot diced
1 medium onion
chopped
1 large stalk of
celery diced
1 – 2 garlic
cloves minced
fresh chili to taste
1 bay leaf
a pinch of dried
rosemary
a small pinch of
dried sage
a pinch of smoked
paprika powder (sweet)
salt and pepper to
taste
1 tbsp tomato puree
chicken or vegetable
broth
Heat the olive oil
in a large saucepan or pot and mix in the onions, carrot and celery
and sauté over medium heat about five minutes. Add the garlic,
chili, herbs,salt and pepper. Cook until fragrant while stirring
constantly, about one minute. Strir in tomato puree, add broth and
lentils.
Stir and bring the
mixture to a boil and redeuce heat to low. Simmer for 10 minutes, or
until the lentils are cooked. Add broth if needed.
Remove from heat and
season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fried capers and
enjoy!
14 kommenttia
Linssikeitto on suosikkikeittoni tällä hetkellä, niin helppoa ja hyvää :) ihania mausteita olet käyttänyt tässä omassa sopassasi ja kuvat ovat tietenkin upeita, kuten aina.
VastaaPoistaNiin on, helppoa, hyvää ja täyttävääkin! Linssisoppaa pitäisi(ainakin minun)tehdä useammin :)
PoistaSamaa meilläkin mietitään aina kun on linssejä lautasella...
VastaaPoistaNiinpä! Ei siitä varmaan haittaakaan ole vaikka linssejä söisi useammin :)
PoistaSkooool uudelle blogille!
VastaaPoistaJos minä tarjoan chorizobolognesen, tuo alkuruoaksi tätä. Ok?
Kiitos :) Vaikka heti!
PoistaMeillä linssit harvoin jää kaupan hyllylle, ostan nimittäin linssejä ihan todella paljon ja kaikkia sortteja. Sitten ne tuppaa kuitenkin jäämän kuivamuonakaapin hyllylle. Joten siinä mielessä sama meininki :D Ja samaa mietin joka kerta, kun sitten vihdoin jotain linsseistä teen.
VastaaPoistaJa hej, onnea uuteen osoitteeseen!
Sama meininki :) En siis ole yksin tämän asian kanssa... Kiitos!
PoistaOnnea uudelle blogille :) Hyviä reseptejä ja aina yhtä ihania kuvia. Ethän silti hukkaa vanhaakaan minnekään, vaan annat sen jäädä arkistoksi.
VastaaPoistaMeidän keittiössä käytetään linssejä ihan luvattoman harvoin. Pitäisiköhän tehdä parannus ja kokeilla vaikka tätä soppaa...
Kiitos :) Kyllä vanha blogi jää paikalleen ja varmasti lainaan sieltä reseptejä tänne myös, joten ei huolta. Tuli vaan itselle tarve aloittaa puhtaalta pöydältä!
PoistaKyllä linsseille kannattaa antaa mahdollisuus :)
Linssejä ei ole tullut käytettyä kuluneena vuonna ollenkaan, ihan unohtanut koko linssit. Nyt olen keskittynyt vain Quinoaan ja tattarisuurimoihin. Pitääpä muistaa ostaa kaupasta seuraavan kerran. :)
VastaaPoistaNäyttää siltä että meitä linssien "unohtajia" on enemmänkin :) Tattaria ei olekaan tullut käytettyä hetkeen, mun pitää muistaa ostaa niitä...
Poistaoi nam, nam - minäkin olen viime aikoina löytänyt linssit uudelleen ja nimenomaan keiton muodossa. Tämä keitto näyttää ihanalta!
VastaaPoistaNiin, ja onnea uuteen blogiin! Tännekin löydän ihan varmasti.
Linssikeitot on kyllä kelpo ruokaa varsinkin näin talvella! Kiitos ja kiva että olet edelleen mukana :)
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.