Kermainen tomaattikeitto

2/17/2012


 
Helmikuu ei missään tapauksessa ole tomaattien sesonkiaikaa ja syvän punaisista ja makeista tomaateista on turha haaveilla, mutta paahdettuna mausta saa hiukan enemmän irti. Paahdettu chili tuo keittoon mukavaa poltetta, mutta sen voi jättää pois jos haluaa miedomman version. Vaikka talvikauden tomaatit ovat usein hailakoita niin väriltään kuin maultaankin, on keitto kuitenkin oivallista talviruokaa sitä oikeaa satokautta odotellessa. Ohjeesta tulee noin 1 litra valmista keittoa.

10 kpl tomaatteja
1 kokonainen valkosipuli
1 sipuli
muutama oksa tuoretta timjamia
(1 punainen tuore chili)
oliiviöljyä
suolaa
½ - 1 tl rouhittua mustapippuria
½ - 1 tl savustettua paprikajauhetta
hiukan sokeria tomaattien hapokkuudesta riippuen

nokare voita
n. 1 dl kana- tai kasvislientä
n. 1 dl kuohukermaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese ja halkaise tomaatit. Halkaise sipuli, mutta älä kuori. Erottele valkosipulin kynsiä hiukan toisistaan, mutta jätä kuoret. Laita tomaatit, chili, sipulit ja valkosipulit uunipellille tai vuokaan. Kaada reippaasti oliiviöljyä kasvisten päälle. Lisää suolaa, mustapippuria ja  sokeria sekä timjaminoksat ja sekoita.

Paahda kasviksia uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita paahdon puolivälissä. Anna jäähtyä hetki ja kuori tomaatit. Poista chilistä kuori ja siemenet. Kuori sipuli ja valkosipulit. Nouki timjaminvarret pois. Pilko kasvikset paloiksi ja kuullota keskilämmöllä kattilassa voin ja öljyn seoksessa noin minuutin verran. Lisää kanaliemi sekä uunipannulle paahdosta jääneet nesteet ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.

Ota kattila pois levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sokeria. Keiton kanssa voi tarjota vaikka pieneksi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja sekä yrttejä.


You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Hyvä ajatus hyödyntää ne hailakat tomaatit, joita välillä tulee ostaneeksi, vaikkei tosiaan ole sen enempää makua kuin tuoksuakaan!

    VastaaPoista
  2. Paahtamisen jälkeen talvitomaattia ei enää talvitomaatiksi tunnista. Olen paahtanut antaumuksella vaikka mitä tänä talvena. Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut! Onhan se yksi työvaihe lisää, mutta helppo sellainen ja ehdottomasti vaivan arvoinen.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.