Luumupiiras

3/14/2012



Runsas talonpoikaistyylinen luumupiirakka, joka on maustettu kanelilla, sitruunankuorella ja aavistuksella rosmariinia. Piirakan pohja ei ole kovin makea, joten lisää tarvittaessa sokeria oman maun mukaan. Piirakan voi viimeistellä valelemalla pinnan paiston jälkeen hunajan ja sitruunamehun seoksella.

pohja

125 g kylmähköä voita pieninä kuutioina
n. 3 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
½ tl kanelia
1 keltuainen
2 - 3 rkl kylmää vettä

täyte

n. 12 - 15 kpl kypsiä luumuja
2 - 4 rkl sokeria (luumujen makeuden mukaan)
n. 1 rkl jauhoja
½ tl kanelia
hiukan tuoretta rosmariinia hienona silppuna
hiukan sitruunankuorta raastettuna

sitruunamehua
juoksevaa hunajaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioitu voi ja puristele taikina käsin tasaiseksi massaksi. Lisää keltuainen ja sekoita käsin tai vaikka haarukan avulla tasaiseksi. Lisää kylmä vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita välissä tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikina saa olla hiukan tarttuvaa vielä tässä vaiheessa.

Taputtele taikinasta leivinpaperin päällä jauhojen avulla ohut pyöreä (halk. reilu 30 cm) pohja. Käytä sen verran jauhoja, että taikina irtoaa helposti paperilta. (taputtelin taikinan kahden leivinpaperin välissä ja kääntelin muutaman kerran ylösalaisin ja lisäsin samalla hiukan jauhoja) Pohja saa olla ohut kuin pizzapohja. Jos taikina tuntuu kovin pehmeältä, kannattaa se laittaa hetkeksi jääkaappiin ennen täytteen lisäämistä.

Halkaise luumut, poista kivet ja halkaise puolikkaat vielä kerran. Sekoita lohkojen sekaan jauhot, sokeri ja mausteet. Asettele luumutäyte keskelle pohjaa ja taittele reunat varovasti kohti keskustaa. Nipistele taikinan reunoja vähän toisiinsa kiinni, käytä tarvittaessa tippa vettä apuna. Laita piiras vielä kerran jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Kylmä taikina pitää paistettaessa paremmin muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele piiraan reunat kevyesti esim. maidolla ennen paistamista. Ripottele pinnalle vielä hiukan sokeria ja kanelia. Paista noin 40 - 50 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Paiston jälkeen piiraan voi halutessaan sivellä sitruunamehun ja hunajan yhdistelmällä. Anna piiraan vetäytyä rauhassa ja tarjoa.


You Might Also Like

10 kommenttia

  1. Näyttääpä kivalta. Olemme tehneet vastaavalla tavalla ranskalaista maalaispiirakkaa ompuista, päärynöistä ja niiden sekoituksesta (lohkoja paistetaan pannulla ennen piirakkaan laittoa), pitääkin laittaa luumuvinkki muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,
      luumujakin voi pyöräyttää pannulla, mutta nuo oli sen verran kypsiä ettei tarvinnut...

      Poista
  2. Aah mä rakastan luumupiirakoita! Itse olen tehnyt silloin tällöin sellaista saksalaistyyppistä luumumurupiirakkaa! Tämäkin piiras näyttää syötävän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve!
      Onko sun blogissa sen saksalaistyyppisen ohje?

      Poista
  3. Oi, vesi nousee kielelle. Tykkään juuri tuollaisesta rustiikkisesta luumupiiraasta!

    Meillä on omia luumupuita, jotka tekevät mahtavan hyviä luumuja. Niiden aika on aika lyhyt, mutta silloin niitä uppoaa piiraisiin, liharuokiin ja hilloiksi. Maltankohan odottaa sinne asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, en muista että olisin koskaan edes maistanut kotimaista luumua. Mahtavaa jos voi käyttää raaka-aineita suoraan omasta puutarhasta. Siitä ei lähiruoka parane!

      Poista
  4. Pakko tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt luumupiiraita, vaikka anopin puut pullistelee. Tämä mahtava kuvasarja siirtyi kirjanmerkkeihin, pakko leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta satokautta odotellessa!
      Ensi kesänä täytyy jostain löytää kotimaisia luumuja.

      Poista
  5. Piiras mun makuun! Pääosassa täyte, ei taikina. Tämä täytyy laittaa muistiin syksyn kriikunasatoa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan,
      samaa mieltä. Ohut kerros rapeaa taikinaa ja paljon mehevää täytettä!
      Hienoa jos voi hyödyntää oman puutarhan satoa!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.