Ranskalaistyylinen sipulipizza

3/12/2012



Mukaeltu versio ranskalaisesta klassikosta, jolla ainakin suomalaisittain lausuttuna on varsin hauska nimi, pissaladiére. Yksinkertaisesti sipuli-anjovis-oliivipizza.

Anjovikset tunnetusti jakavat mielipiteitä ja jos satut kuulumaan vastapuolelle, kokeile niiden sijaan vaikka tuoreita tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Monikäyttöinen pohja on myös vaihtelua perinteiselle tomaattikastikepizzalle ja täytteet voi laittaa mielensä mukaan. Reseptistä tulee yksi uunipellillinen.

taikina

vajaa 3 dl vettä
vajaa ½ pakettia hiivaa
½ tl suolaa ja sokeria
2 - 3 rkl oliiviöljyä
n. 8 - 10 dl vehnäjauhoja (jauhojen määrä on karkea arvio, laitoin aluksi n. 7 dl ja lisäilin jauhoja hiljalleen kunnes taikina ei tarttunut käsiin)

marinoidut oliivit

oliiveja maun mukaan n. 15 - 20 kpl
1 valkosipulin kynsi
n. ½ dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
pari viipaletta sitruunaa
mustapippuria rouhittuna

sipulitäyte

reilu kilo sipuleita viipaloituna
4 - 6 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
timjamia ja rosmariinia
mustapippuria
ripaus suolaa
oliiviöljyä

lisäksi 1 purkki anjovisfileitä (tai sardelleja)

Laita aluksi oliivit marinadiin. Kuumenna pienessä kattilassa noin ½ dl oliiviöljyä miedolla lämmöllä. Lisää valkosipulin kynsi ja hetken kuluttua kaikki muut ainekset. Anna porista hiljalleen muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä ja jätä oliivit maustumaan.

Valmista seuraavaksi taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja sekoita. Lisää jauhoja kunnes taikina ei juurikaan tartu käsiin. Työstä taikinaa lopuksi useampi minuutti. Peitä ja anna kohota noin tunti tai sen aikaa kun valmistat sipulitäytteen.

Lorauta ison paistinpannun pohja täyteen oliiviöljyä ja kuullota sipuliviipaleita ja mausteita pannulla noin 45 - 60 minuuttia, kunnes sipulit ovat täysin pehmeitä. Käytä mietoa lämpöä, etteivät sipulit pala.

Taputtele tai kaulitse taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi ja anna taikinan vielä asettua muutama minuutti. Levitä hiukan jäähtynyt sipuliseos taikinan päällä ja paista 225 asteisessa uunissa kunnes pohja on kypsynyt ja pinta on kauniin värinen.

Sammuta uuni ja nosta pizza pois. Levita anjovikset, oliivit ja hiukan lisää timjamia sipuleiden päälle ja laita muutamaksi minuutiksi jälkilämpöön. Nosta pizza pois uunista ja valuta päälle vielä oliivien marinointiöljyä, rouhi hiukan mustapippuria ja nauti!

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Tätä olemme ostaneet Ranskassa leirialueen ulkopuolella käyneestä pizzavaunusta, oli taivaallisen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on aikalailla vapauksia alkuperäiseen (mikä se sitten lieneekään) verrattuna. Tosin Ranskassa en ole tätä itse syönyt, joten vaikea verrata. Kyllä tällä ainakin sai suolatasapainon kuntoon!

      Poista
  2. Kokkeillaan-blogin sohvalla kuolataan... Armastukselleni näytin kuvaa, ja kommentti oli "Millonkahan tuommosta saa?" Olemme kovasti sipulin ystäviä, joten tämä kirii to do -listalla nyt melkoisen korkealle. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kotiharmi!
      Mukava kun pistäydyit kommentoimaan!
      Ei muuta kuin kokeilemaan, ainakin meillä maistui hyvin.
      PS. Tammikuun arkistossa on "mehevä sipulipiirakka" nimellä resepti, joka voisi kiinnostaa sipulin ystäviä myös..

      Poista
  3. Hihhihhii... Mua on aina naurattanut tuo nimi. Jo yläasteen ranskantunneilta asti. Mutta taatusti hyvää! Tuoksun melkein tunsi noista kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      En tiedä kertooko tuo jotain huumorintajun tasosta, kun pissaladieret naurattaa, mutta hauskaa on, ei voi mitään!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.