Espanjalainen perunamunakas - Tortilla de Patatas
10/26/2012En tiedä mikä veisi paremmin makumatkalle Espanjaan kuin perinteinen perunamunakas, Tortilla Española.
Tai no, ehkä chorizo.. tai boquerones.. tai churrot.. tai manchego.. tai jamon serrano..
Silti perunamunakkaalla on pysyvä paikka minun espanjalaisten ruokien top- listalla ja sen ainekset löytyvät useimmiten valmiiksi kaapista. Perunaa, munia, oliiviöljyä ja suolaa. Ja sipulia, jos haluaa.
Perunamunakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ruoka. Sen voi syödä sellaisenaan, tai tikuttaa pintxoja, täyttää patongin, tehdä erilaisia tapaksia, ottaa mukaan piknikille tai evääksi töihin...
Tortilla Española maistuu hyvälle niin kuumana kuin kylmänä ja on täyttävää ja maukasta purtavaa.
Munakas valmistuu helposti, mutta kannattaa varata hiukan aikaa, rauhallinen kypsennys takaa hyvän lopputuloksen. Ja pannuun saa lorauttaa oliiviöljyä ihan tosissaan, vähintään puolen sentin kerros.
noin 20 cm pannullinen
3 keskikokoista perunaa (n. 300 g)
1 sipuli
5 - 6 munaa
suolaa
oliiviöljyä
(pippuria)
Kuori perunat, lohko pitkittäin neljään osaan ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita pannuun reilusti oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää perunat ja anna paistua viitisen minuuttia hiljalleen miedolla lämmöllä poreillen. Perunoita ei tarvitse ruskistaa voimakkaasti, riittää että ne kypsyvät ja saavat hieman väriä.
Kuori ja puolita sipuli, viipaloi. Lisää sipulit pannulle ja anna kypsyä välillä kevyesti sekoitellen noin 15 - 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat täysin pehmeitä. Kaada kypsät perunat ja sipulit lävikköön, valuta suurin osa öljystä pois ja anna seoksen hiukan jäähtyä.
Sekoita astiassa munien rakenne kevyesti rikki ja mausta suolalla ja halutessasi pippurilla. Lisää munien sekaan perunat ja sipulit ja sekoita. Kaada seos kuumalle pannulle ja anna paistua kunnes munakas on kiinteä keskustaa myöten. Alenna tarvittaessa hiukan lämpöä paiston aikana.
Laita iso lautanen pannun päälle, ota tukeva ote pannusta ja lautasesta ja pyöräytä nopeasti ympäri. Valuta munakas lautaselta takaisin pannulle ja anna kypsyä loppuun muutamia minuutteja.
Munakkaan voi tarjota vaikka sardellien tai kotoisten anjovisten kera. Hyvä tapasruoka vaikka lähestyvään pikkujoulukauteen. Hauskaa viikonloppua! Hasta luego!
4 kommenttia
Si si,tortilla on kyllä hyvää;D
VastaaPoistaMahtavat kuvat taas!
On se hyvää, ja vie ajatukset lämpöiseen Espanjaan täältä lumimyräkän keskeltä!
PoistaMeillä menee sitä tahtia ihan tavan munakasta, että voisinpa koittaa vähän mielikuvituksellisempaakin versiota kuten tämä, kiitos vinkistä!
VastaaPoistaOle hyvä! Sama täällä, munakkaita tulee tehtyä tosi usein, ne on mainiota ruokaa.
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.