Linssikeitto - Kikherneitä ja lampaan jauhelihaa
10/19/2012Mausteinen, tulinen ja vahvistava linssikeitto lokakuun sateisiin ja koleuteen.
Karitsan jauhelihasta valmistuu nopeasti maittavaa ja konstailematonta ruokaa. Lampaan lihalle sopivat hyvin Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän ruokakulttuureihin viittaavat mausteet: jeera, kaneli, paprika, chili ja sitruuna.
Kikherneet ja punaiset linssit tuovat ruokaan ravitsevuutta ja reippaasti energiaa. Keitto toimii hyvin myös kasvisversiona, jätä vain liha pois ja soppa on valmis... Vihdoin viikonloppu... Rentouttavaa sellaista!
4 annosta
n. 300 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
1 dl punaisia linssejä
400 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta (pyre)
1 purkki kypsiä kikherneitä (285/170g)
6 - 8 dl vettä tai lientä
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 - 2 punaista chiliä
pari ripausta kanelia
reilu hyppysellinen kuivattua oreganoa
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
karkeaa suolaa
1 pienen sitruunan kuori ja mehu
1- 2 laakerinlehtiä
Murskaa veitsellä valkosipulit ja pilko chilit pieniksi paloiksi. (poista siemenet jos haluat miedomman version) Raasta sitruunan kuori. Murskaa huhmareessa tai leikkuulaudalla veitsensyrjällä suolaa, mustapippureita, chilit ja valkosipulit rouheaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa hiukan oliiviöljyä. Sekoita lopuksi muut kuivat mausteet ja sitruunankuori sekaan.
Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sekaan tilkka vettä. Nosta pois levyltä ja jätä odottamaan.
Silppua sipuli. Lorauta oliiviöljyä kattilaan ja kuullota sipulia vajaa pari minuuttia. Lisää mausteseos ja anna kypsyä hetki. Lisää sekaan tomaattipyre ja sekoita. Lisää jauheliha, tomaattimurska, laakerit ja puolisen litraa vettä tai lientä kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen.
Lisää kattilaan huuhdellut linssit. Hauduttele muutama minuutti ja lisää huuhdellut ja valutetut kikherneet. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä tai lientä ja hauduta hiljalleen kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta keitto lopuksi tilkalla sitruunamehua ja tarkista maku kohdalleen.
Tarjoa kuumana sellaisenaan tai leivän kera. Paksu maustamaton jogurtti sopii hyvin pehmentämään keiton mausteisuutta ja chilin poltetta.
17 kommenttia
Vakiokommenttini - nuuhkis, maistuisi minullekin! Olen kyllä vähän tulisuusherkkä eli chili mieluummin ilman siemeniä. Kiva, että Sokokselta saa karitsan jauhelihaa (ja maksaa ja munuaisia) säännöllisesti.
VastaaPoistaTäällä arvostetaan kovasti vakiokommentoijia!
PoistaChiliä kannattaa tosiaan säädellä omaan makuun..
ja joo, Mestarista on liha ostettu.
Linssikeitto on ihanaa ja sellaista tulee usein kylmänä kautena tehtyäkin,tosin ilman lihaa.Mielestäni niin helppotekoinen ja kuitenkin niin herkullinen keitto!
VastaaPoistaSamaa mieltä, linssit on mahtava raaka-aine! Aika usein teen itsekin kasvisversioita.
PoistaOlen saanut kerran hirveää linssisoppaa ja tein siitä päätelmän, etteivät linssit ole minua varten. Saattoi olla turhan nopea johtopäätös - soppa tulille ja uusi mahdollisuus ;-)
VastaaPoistaMakuasia tietenkin, mutta kuten sanoit, soppa tulille.. Minä käytän linssejä paljon, niissä on runsautta monella tapaa, maussa ja rakenteessa!
PoistaNäin syksyllä mausteiset ruoat maistuvat erityisen hyvin, näyttää herkulliselta!
VastaaPoistaTotta, chili ja mausteet lämmittää mukavasti. Ei tunnu koleus niin pahalta.
PoistaPari päivää sitten tein minäkin linssikeittoa. Teen aika usein. Kaikki kokeilemani versiot ovat olleet hyviä ja ihanan täyttäviä ilman lihaakin.
VastaaPoistaSama täällä, useammin on kasvisversiota meilläkin.
PoistaLinssit kyllä sopii mainiosti erilaisille lihoille myös, meillä niitä käytetään aika paljon.
Tämä tuli testattua sunnuntain sipulinistutuspuuhien lomassa. Aivan mahtavan täyteläinen maku ja mukavasti potkua! Linssiskeptikkoa miestäkään ei haitannut ;)
VastaaPoistaKiitos kommentista! Olipa mukava kuulla että maistui. Linssit on kyllä ihan mahtavaa purtavaa kunhan vaan pääsee alkuun..
PoistaOle hyvä! Lammastagine kanelilla kuulostaa mahtavan herkulliselta, viikonloppuruokaa parhaimmillaan. Hyvää viikkoa sinne myös!
VastaaPoistaLoistavaa, kiitos! taas yksi inspiraatio niille päiville kun omista ideoista ei ole ammentaa. Olen suuri linssifani. Ja lammasfani. Ja maustefani.
VastaaPoistaOllos hyvä vaan! Sittenhän tää sopii hyvin, kaikki palaset kohdallaan. Ja nopeaakin...
PoistaHienosti tämä maistui myös heinäkuun helteessä, eikös mautkin ole helteisiltä alueilta. :) Puolisi ei napissut edes lampaasta :D. Seuraava testi on, kun tarjoan tätä lapsille.
VastaaPoistaKyllä vaan, chili maistuu helteilläkin. Kiva kun näille vanhemmillekin resepteille löytyy lukijoita ja erityisesti testaajia! Kiitos kommentista!
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.