Makkarakeitto - talviruokien klassikko

1/17/2013


Pulkkamäki, murtsikka, retkiluistelu... Olipa talvilajisi mikä tahansa, lautasellinen kuumaa makkarakeittoa on ilo vatsalle ja mielelle talvisen reippailun jälkeen.

Jos pakkasraja tulee vastaan tai ulkoilu ei muuten innosta, maistuu makkarasoppa oivallisesti myös kotisohvalla. Varsinkin kun samalla voi seurata Kaisa Mäkäräisen menoa Italian Anterselvan hulppeissa maisemissa. Bang Bang, ampumahiihtoa tulee taas tänään... Go Kaisa Go!


Kahden makkaran soppa

Tämän keiton jujuna on kaksi eri makkaraa samassa liemessä, perinteinen mustamakkara ja kaverina yrteillä maustettu saksalaistyyppinen raakamakkara. Lisää juureksia oman maun mukaan, tässä on perunaa, porkkanaa ja juuriselleriä. Keiton voi viimeistellä tuoreilla yrteillä ja lisää lämpöä tuo ripaus chilirouhetta.

Ravitsevaa ja täyttävää, makkarakeitto on soppien parhaimmistoa.

4 annosta

300 g mustaa makkaraa
300 g makkaraa maun mukaan (käytin tätä Saarioisten makkaraa)
4 perunaa
2 - 3 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 iso sipuli
n. 1 litra liha- tai kanalientä
suolaa ja pippuria
1 - 2 laakerinlehteä
kuivattua chilirouhetta
lehtipersiljaa

Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi kuutioiksi. Perunat voi jättää hiukan isommiksi. Kuori ja pilko sipuli.
Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulia pieni hetki. Lisää juurekset ja perunat ja kypsennä hetken aikaa. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja chilillä. Lisää laakerinlehti. Kaada lihaliemi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen.

Poista raakamakkaroista kuori ja pätki parin sentin paloiksi. Laita ruskistumaan keskilämpöiselle pannulle. Viipaloi mustamakkara ja lisää ne pannulle kun raakamakkarat alkavat olla kypsiä. (jos käytät kypsää makkaraa, voi molemmat makkarat ruskistaa samalla kertaa)

Tarkista juureksien kypsyys ja lisää makkarat keiton sekaan kun kasvikset ovat lähes kypsiä. Hauduta vielä muutama minuutti ja tarkista maku.

Sekoita keittoon silputtua lehtipersiljaa ja rouhi pinnalle mustapippuria. Tarjoa heti kuumana sellaisenaan tai hyvän leivän kera.

 

You Might Also Like

23 kommenttia

  1. Tähän sopisi myös se Savuhovin chorizo! Mustamakkara on vähän kompastuskivi minulle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Mä olen uudelleen innostunut tuosta mustastamakkarasta.. meni vuosia etten syönyt, mutta nyt on taas maistunut! Verimakkarat tunnetusti jakaa mielipiteet...

      Poista
  2. ...olettanutkaan, että sä Hk:n sinistä tai Atrian punaista täällä keittoos pätkit! :)
    Vaikka hyvää se on se peruslapsiperheenkin makkarakeitto.

    Upiaa kuvastoa, taas kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Joo, makkarat vaan rohkeesti maun mukaan.. Mulle maistuu nää vähemmän jauhoiset versiot.

      Poista
  3. Hahaa, tämän ohjeen kun näytän mustamakkaraa jumaloivalle miehelleni, niin eipä meillä sitten varmaan muuta syödäkään tänä talvena! :D

    VastaaPoista
  4. Just aamulla mietin, että voisko mustamakkaraa laittaa soppaan ja näköjään voi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla mietteillä siis ollaan liikuttu!
      Ainakin minä olen ihan hyvissä voimissa parin lautasellisen jälkeen, joten uskallan sanoa että voi..

      Poista
  5. Makkarakeitto on hyvää, vaikka vaan yhdellä makkaralajilla, saati sitten kahden makkaran deluxeversiolla. Ja sano sitten kun kyllästyt saman asian jankkaamiseen, mutta on taas pakko huokailla ja kehua sun kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! En usko että tuohon mainitsemaasi jankkaamiseen kyllästyy..

      Poista
  6. Tuo makkarakeitto maistuisi minullekin (perinteistä lenkkikeittoa en kyllä mielelläni syö). Mustamakkaraa onkin kaapissa ... eihän hämäläistyttö voi olla siitä tykkäämättä ;).
    Kiitokset muuten tuosta raakamakkaralinkistä. Yleensä markettimakkaroiden lisäainelista on kilometrin mittainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustamakkara on kyllä hyvää!
      Täällä meidän kaupoissa nuo raakamakkaravalikoimat on edelleen aika rajalliset, mutta onneksi jotain edes löytyy..

      Poista
    2. Hei, nyt minäkin huomasin tuon linkin, kiitos! Tuota heti viikonlopuksi, meillä syödään makkarakeittoa!

      Poista
    3. Jahans.. täytyy merkitä linkit paremmin niin ei mee ohi.

      Poista
  7. Minkähänlaisiin kuviin makkarakeitto jaksaa innostaa..? Näissä on niin houkutteleva tunnelma, että alan kohta vääntää kaappiin jääneestä chorizosta keittoa. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itselles! Chorizo on aina varma valinta, myös soppaan..

      Poista
  8. Ihana idea laittaa mustaamakkaraa keittoon, pitääkin kokeilla joskus. Mustamakkara on "tavallisista" makkaroista oikeastaan ainoa mistä oikeasti tykkään.

    VastaaPoista
  9. Toivottavasti Kaisa osuisi tauluun. Minua oikein harmittaa, kun tämä kausi on ollut niin hankalaa. Enkä ole edes kovin fanaattinen penkkiurheilija, mutta Kaisa on niin symppis. Ja makkarakeitto ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 100 % samaa mieltä! Kaisa on symppis ja makkarakeitto hyvää...
      Ja Kaisa sijoittui upeasti toiseksi tänään!

      Poista
  10. Mä olen henkeen ja vereen nakki(ja makkara)keittonainen, ihan parasta arkiruokaa! Ja nyt on taas kerran kuvat niin kohdillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps! Kyllä makkarakeitto (tai nakki) on ihan kelpo murkinaa! Ja niin nopea tehdä että sopii hyvin arkipäiviinkin.

      Poista
  11. Tätä makkarakeittoa minäkin voisin tehdä kun ei ole sitä perus lenkkistä valmistettua :). Hyvä idea laittaa myös mustaamakkaraa! Mahtavat kuvat, taas kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Kyllä mustamakkara on ihan mainiota keitossakin..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.