Porsaan ulkofilettä suolakuoressa

3/28/2013



Viljaporsaan ulkofile kypsyy lempeästi suolakuoressa timjamin ja mausteiden kera. Lopputulos on pinnalta mukavan suolaista ja sisältä mehukasta ja mureaa. Kannattaa varata hiukan isompi pala ja käyttää loput eväsleipien täytteenä, liha on herkullista seuraavana päivänä kylmänäkin.

Yrtteinä timjamin lisäksi voi käyttää vaikkapa rosmariinia ja oreganoa. Yrttipeti antaa lihalle makua ja suojaa liialta suolalta. Ihan parasta ja kauneinta yrttipunttia ei tähän kannata käyttää, vaan jo hiukan nuukahtaneet ja kuivahtaneet yrtit sopivat hyvin.

n. 600 g pala porsaan ulkofilettä
n. 1 ½ kg karkeaa merisuolaa
reilu 1 tl fenkolin siemeniä
1 valkuainen
½ - 1 dl vettä
musta- ja valkopippuria rouhittuna
iso nippu timjamia
oliiviöljyä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Puhdista lihasta kalvot pois. Sekoita suolan sekaan kevyesti murskatut fenkolin siemenet ja hiukan silputtua timjamia. Lisää valkuainen ja sekoita. Lisää varovasti vettä pienissä erissä sekoittaen, kunnes massa tuntuu muotoiltavalta.

Öljyä lihan pinta kevyesti ja rouhi pinnalle reippaasti pippuria ja hienonnettua timjamia. Laita paistoastian pohjalle noin sentin kerros suolaa ja sen päällä iso nippu timjamin oksia pediksi. Laita liha yrttien päälle. Muovaa suolasta keko lihan päälle ja ympärille niin että ulkofile on kauttaaltaan suolakerroksen peitossa.

Suolakuoren paksuudesta, tiiveydestä ja uunista riippuen tarkkaa paistoaikaa on vaikea arvioida. Alla oleva aika riitti hyvin 600 grammaan eikä liha päässyt kuivumaan. Paistolämpömittarilla voit varmistaa haluamasi sisälämpötilan.

Laita liha uuniin noin 50 minuutiksi. Sammuta uuni ja anna lihan vetäytyä viilenevässä uunissa 10 minuuttia. Nosta liha pois uunista ja anna vetäytyä vielä noin 15 - 20 minuuttia. Murra suolakuori ja puhdista ylimääräinen suola pois lihan pinnalta. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa.

Tämä resepti on muokattu Johnnie Mountainin Possu- kirjasta löytyneen ohjeen pohjalta.



Kiitos Nälkä voidaan voittaa- kampanjan lahjoittajille! Kampanja on yhä käynnissä.

Hyvää pääsiäistä! Palaillaan kokkailun pariin ensi kuussa..

You Might Also Like

21 kommenttia

  1. Olen valmistanut kalaa suolakuoressa, mutta tämähän kuulosti tosi kiintoistalta! En vaan blondina tajua, miksei ruoka ylisuolaannu tällä metodilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalaa minäkin olen aiemmin tehnyt. En meinannut uskoa minäkään, mutta ei vaan suolaantunut liikaa. Oli hyvää ja mehukasta. Oisko porsaan ulkofile kuitenkin riittävän tiivistä rakenteeltaan ettei suolaannu liikaa..?

      Poista
    2. Sen olen huomannut, että kun suolakuoren rikkoo ja kalaa ottaa sieltä paketista (teen aina suola-jauhotaikinan) se kannattaa ottaa kyllä pois sitten kokonaan sieltä, jos aterioinnin aikana ottaa santsiannoksen siitä suolataikinakuoren päältä, on se jo huomattavasti suolaisempaa.

      Hyvää pääsisäitä sinne, unohdin äsken "toitotella"!

      Poista
    3. Juu, ihan samaa mieltä. Kyllä tuosta lihastakin kannattaa irtosuola pyyhkäistä pinnalta pois ennen tarjoamista. Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  2. Kuulostaapa jännittävältä metodilta - minäkin olen kyllä kuullut kalaa kypsennettävän suolakuoressa, mutta en porsasta. Lopputulos näyttää kyllä herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tuo ulkofile ainakin onnistui, muista paloista tai lihoista en osaa sanoa kun en ole kokeillut.. vielä.

      Poista
  3. Minäkään en muista nähneeni possua suolakuoressa. Possu kyllä rakastaa suolaa, eihän se muuten miltään maistu, niin aion kokeilla tätä joskus. Mielenkiintoinen resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut! Kannattaa kokeilla, minä ainakin aion pistää uuden palan kypsymään ihan lähiaikoina..

      Poista
  4. Onpa taas herkullisen näköistä. Tuo liha näyttää juuri sopivan mehevältä ja murealta tuollaisiksi ohuiksi siivuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Hyvin se ainakin meille maistui..

      Poista
  5. (Laukaan) Viljapossu on kyllä maukasta, sitä on ollut kivasti tarjolla. Suolakuorikalaa on minäkin syönyt mutta en laittanut, sekin kuuluu joukkoon "pitäisi.
    Mukavaa ja makoisaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, sieltä tuokin pala oli. Makoisaa pääsiäistä sinne myös!

      Poista

  6. Joskus olen tehnyt (muistaakseni Jamien ohjeella) kokonaista broileria suolakuoren alla. Tämä vaikuttaa yhtä jännittävältä reseptiltä!

    Aurinkoa pääsiäiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin katsoa mitä Jamiella on asiasta sanottavana.. Kaapissa odottaa kokonainen broisku! Hauskaa pääsiäistä!

      Poista
  7. Ihanan kuuloinen resepti, ja tosiaankin varmaan parhaimmillaan seuraavana päivänä sinapin kera leivän päällä.

    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, osuit oikeaan! Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  8. Kiitos samoin! Hyvin maistui ainakin meillä!

    VastaaPoista
  9. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Matalasta lämpötilasta ja paitomittarista huolimatta possu on mennyt monesti kuivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, koita ihmeessä! Meilläkään ei possun ulkofilettä yleensä laiteta, mutta tässä se oli hyvää ja mehukasta.

      Poista
  10. On hyvän näköistä! Oli pakko tulla kurkkaamaan kuin teillä on aina niin ihanat kuvat! Ehkä tohdin itsekin joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kandee koittaa, tämä oli ainakin mulle positiivinen yllätys ja aion tuosta kirjasta tehdä jotain muutakin!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.