Porsaan ulkofilettä suolakuoressa
3/28/2013Viljaporsaan ulkofile kypsyy lempeästi suolakuoressa timjamin ja mausteiden kera. Lopputulos on pinnalta mukavan suolaista ja sisältä mehukasta ja mureaa. Kannattaa varata hiukan isompi pala ja käyttää loput eväsleipien täytteenä, liha on herkullista seuraavana päivänä kylmänäkin.
Yrtteinä timjamin lisäksi voi käyttää vaikkapa rosmariinia ja oreganoa. Yrttipeti antaa lihalle makua ja suojaa liialta suolalta. Ihan parasta ja kauneinta yrttipunttia ei tähän kannata käyttää, vaan jo hiukan nuukahtaneet ja kuivahtaneet yrtit sopivat hyvin.
n. 600 g pala porsaan ulkofilettä
n. 1 ½ kg karkeaa merisuolaa
reilu 1 tl fenkolin siemeniä
1 valkuainen
½ - 1 dl vettä
musta- ja valkopippuria rouhittuna
iso nippu timjamia
oliiviöljyä
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Puhdista lihasta kalvot pois. Sekoita suolan sekaan kevyesti murskatut fenkolin siemenet ja hiukan silputtua timjamia. Lisää valkuainen ja sekoita. Lisää varovasti vettä pienissä erissä sekoittaen, kunnes massa tuntuu muotoiltavalta.
Öljyä lihan pinta kevyesti ja rouhi pinnalle reippaasti pippuria ja hienonnettua timjamia. Laita paistoastian pohjalle noin sentin kerros suolaa ja sen päällä iso nippu timjamin oksia pediksi. Laita liha yrttien päälle. Muovaa suolasta keko lihan päälle ja ympärille niin että ulkofile on kauttaaltaan suolakerroksen peitossa.
Suolakuoren paksuudesta, tiiveydestä ja uunista riippuen tarkkaa paistoaikaa on vaikea arvioida. Alla oleva aika riitti hyvin 600 grammaan eikä liha päässyt kuivumaan. Paistolämpömittarilla voit varmistaa haluamasi sisälämpötilan.
Laita liha uuniin noin 50 minuutiksi. Sammuta uuni ja anna lihan vetäytyä viilenevässä uunissa 10 minuuttia. Nosta liha pois uunista ja anna vetäytyä vielä noin 15 - 20 minuuttia. Murra suolakuori ja puhdista ylimääräinen suola pois lihan pinnalta. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa.
Kiitos Nälkä voidaan voittaa- kampanjan lahjoittajille! Kampanja on yhä käynnissä.
21 kommenttia
Olen valmistanut kalaa suolakuoressa, mutta tämähän kuulosti tosi kiintoistalta! En vaan blondina tajua, miksei ruoka ylisuolaannu tällä metodilla :D
VastaaPoistaKalaa minäkin olen aiemmin tehnyt. En meinannut uskoa minäkään, mutta ei vaan suolaantunut liikaa. Oli hyvää ja mehukasta. Oisko porsaan ulkofile kuitenkin riittävän tiivistä rakenteeltaan ettei suolaannu liikaa..?
PoistaSen olen huomannut, että kun suolakuoren rikkoo ja kalaa ottaa sieltä paketista (teen aina suola-jauhotaikinan) se kannattaa ottaa kyllä pois sitten kokonaan sieltä, jos aterioinnin aikana ottaa santsiannoksen siitä suolataikinakuoren päältä, on se jo huomattavasti suolaisempaa.
PoistaHyvää pääsisäitä sinne, unohdin äsken "toitotella"!
Juu, ihan samaa mieltä. Kyllä tuosta lihastakin kannattaa irtosuola pyyhkäistä pinnalta pois ennen tarjoamista. Hyvää pääsiäistä!
PoistaKuulostaapa jännittävältä metodilta - minäkin olen kyllä kuullut kalaa kypsennettävän suolakuoressa, mutta en porsasta. Lopputulos näyttää kyllä herkulliselta!
VastaaPoistaHyvin tuo ulkofile ainakin onnistui, muista paloista tai lihoista en osaa sanoa kun en ole kokeillut.. vielä.
PoistaMinäkään en muista nähneeni possua suolakuoressa. Possu kyllä rakastaa suolaa, eihän se muuten miltään maistu, niin aion kokeilla tätä joskus. Mielenkiintoinen resepti.
VastaaPoistaTotta puhut! Kannattaa kokeilla, minä ainakin aion pistää uuden palan kypsymään ihan lähiaikoina..
PoistaOnpa taas herkullisen näköistä. Tuo liha näyttää juuri sopivan mehevältä ja murealta tuollaisiksi ohuiksi siivuiksi.
VastaaPoistaKiitti! Hyvin se ainakin meille maistui..
Poista(Laukaan) Viljapossu on kyllä maukasta, sitä on ollut kivasti tarjolla. Suolakuorikalaa on minäkin syönyt mutta en laittanut, sekin kuuluu joukkoon "pitäisi.
VastaaPoistaMukavaa ja makoisaa pääsiäistä!
Niin on, sieltä tuokin pala oli. Makoisaa pääsiäistä sinne myös!
Poista
VastaaPoistaJoskus olen tehnyt (muistaakseni Jamien ohjeella) kokonaista broileria suolakuoren alla. Tämä vaikuttaa yhtä jännittävältä reseptiltä!
Aurinkoa pääsiäiseen!
Pitääkin katsoa mitä Jamiella on asiasta sanottavana.. Kaapissa odottaa kokonainen broisku! Hauskaa pääsiäistä!
PoistaIhanan kuuloinen resepti, ja tosiaankin varmaan parhaimmillaan seuraavana päivänä sinapin kera leivän päällä.
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä!
Juuri niin, osuit oikeaan! Hyvää pääsiäistä!
PoistaKiitos samoin! Hyvin maistui ainakin meillä!
VastaaPoistaTätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Matalasta lämpötilasta ja paitomittarista huolimatta possu on mennyt monesti kuivaksi.
VastaaPoistaJoo, koita ihmeessä! Meilläkään ei possun ulkofilettä yleensä laiteta, mutta tässä se oli hyvää ja mehukasta.
PoistaOn hyvän näköistä! Oli pakko tulla kurkkaamaan kuin teillä on aina niin ihanat kuvat! Ehkä tohdin itsekin joskus kokeilla.
VastaaPoistaKiitos! Kandee koittaa, tämä oli ainakin mulle positiivinen yllätys ja aion tuosta kirjasta tehdä jotain muutakin!
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.