Risotto, herneitä ja fenkolia
3/07/2013Onneksi on risotto. Nopeasti ja vähistä aineksista valmistuvaa konstailematonta ja täyttävää ruokaa, jossa on myös aavistus ylellisyyden tuntua.
Keväinen, runsaasti tuoreilla yrteillä maustettu hernerisotto, jonka pohjana on sipulia ja raikasta fenkolia. Lisäsin risottoon lopuksi fetajuustoa tuomaan lisää ruokaisuutta ja makua, mutta sen voi jättää poiskin tai vaihtaa vaikkapa vuohenjuustoon.
4 - 6 annosta
kunnon nokare voita (20 - 30 g)
pari lorausta oliiviöljyä
1 sipuli
250 g riisiä
n. 1 l kana- tai kasvislientä
n. 200 - 250 g pakasteherneitä
n. 200 - 250 g fenkolia
(valkoviiniä)
minttua
basilikaa
sitruunamehua
1 sitruunan kuori raastettuna
parmesaania tms.
mustapippuria, suolaa
(fetaa)
(tilliä)
Ota pakasteherneet sulamaan. Kuumenna kanaliemi valmiiksi. Murskaa morttelissa pieni kourallinen herneitä, sitruunan kuori ja pari kourallista yrttejä. Ohenna hiukan öljyllä ja sitruunamehulla. Jätä odottamaan ja lisää lopuksi risoton sekaan tuomaan väriä ja makua.
Hienonna sipuli. Poista fenkolista tarvittaessa uloin kuori ja kova kantapala. Leikkaa fenkoli pitkittäin muutamaan osaan ja suikaloi ohueksi.
Kuumenna kattilassa tai kasarissa voi ja oliiviöljy. Kuullota sipuleita minuutin verran ja lisää fenkolit. Kuullota pari minuuttia kunnes fenkolit alkavat pehmetä. Älä ruskista.
Lisää riisi ja sekoita hyvin. Anna kuullottua hetki. (jos käytät viiniä, lisää se tässä vaiheessa ja anna kiehahtaa ja haihtua) Lisää kuumaa lientä vajaa pari desiä kerrallaan ja anna kiehua hiljalleen kunnes liemi on lähes imeytynyt riisiin. Sekoittele säännöllisesti. Jatka liemen lisäämista kunnes riisi on lähes kypsää.
Laita herneet hetkeksi kuumaan liemeen ja lisää ne kattilaan. Lisää vielä tarvittaessa lientä ja kypsennä risotto valmiiksi. Risoton rakenne saa olla löysähköä, joten älä hauduta liian kuivaksi.
Sekoita risottoon morttelissa jauhettu yrttiseos, raastettua parmesaania maun mukaan ja nokare voita. Lisää sekaan reilusti yrttisilppua. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää halutessasi fetajuustoa ja silputtua tilliä.
Anna risoton vetäytyä kannen pari minuuttia ja nosta tarjolle.
21 kommenttia
Hernerisotto on yksi suosikeistani! Fenkoliin vielä totuttelen, mutta ehkä jonain päivänä rohkenen lisätä sitä herneiden ja riisin joukkoon :)
VastaaPoistaJaaha, taitaa olla risottoharjoitukset edessä viikonloppuna, olen tehnyt niitä ihan liian vähän ja Italiassa ajetaan Tirreno-Adriaticoa :D
VastaaPoistaJoo, mulla alko risotot taas houkuttaan kun katselin Val di Fiemmestä hiihtoja!
PoistaNam, tuo näyttää tosi keväiseltä ja raikkaalta! Fenkoli on varmasti ihanan herkän makuinen risotossa! Ja minähän en tunnetusti kieltäydy mistään missä on fetaa (tai muutakaan juustoa). Harvemmin tulee tehtyä kasvisrisottoa (tai no, sienirisottoa kyllä), mutta pitäisi varmaan kyllä - joku viikko sitten tein artisokkarisottoa ja se oli ainakin hurjan hyvää :)
VastaaPoistaMulla menee toisinpäin, taidan tehdä enemmän kasvisrisottoja kuin muita.. Pastoissa sitten taas olen enemmän lihaisten versioiden ystävä. Artisokkarisotto kuulostaa myös hyvältä!
PoistaHihii, vähän samantyyppistä settiä suunnitteilla viikonlopuksi täällä! :)
VastaaPoistaHerkullinen viikonloppu siis tiedossa!
PoistaSamaa mieltä. Onneksi on. Meillä huokailtiin suppilovahverorisoton herkullisuutta, kun viime viikolla yhtenä kaapissa ei oo mitään-päivänä tajusin ottaa pakkasesta suppiksia.
VastaaPoistaHyvä idis, muistin nimittäin että mulla on pussillinen kuivattuja suppiksia! Sienirisottoa lähiaikoina siis meilläkin..
PoistaNyt on onneksi löytynyt kelvollisia fenkoleita, pakasteherneethän eivät petä koskaan.
VastaaPoistaMeidän kattilastamme löytyy yleisimmin sienirisottoa, pitäisi tehdä kasvisversioita useammin.
Jep, pakasteherneisiin voi luottaa! Fenkoleita on onneksi ollut aika mukavasti tarjolla. Meillä on syöty niitä varmaan kilokaupalla alkutalven aikana..
PoistaTosi mahtavia kuvia taas:) Ja sitten hyvä risotto;tietenkin:)
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla!
PoistaRisotto toimii aina! Minulla on kevyt putkipäällä: Viikon sisällä latva-artisokkarisottoa ja sitruunafenkolirisottoa. Eikä kyllästytä yhtään, josko taas viikonloppuna tekaisi. Tämä vaikuttaa sen verran hyvältä.
VastaaPoistaEi huono putki.. Aika vaikea risottoon on kyllästyä, sama on pastan kanssa.
PoistaKauppaketjun saatavuusongelmien takia korvattiin minttu thaibasilikalla ja lehtipersiljalla. Ei ehkä haitannut, koska oli tosi hyvää pikapaistettujen lohisiivujen kanssa. Olen aina pitänyt pakastehernettä aivan turhana tuotteena, mutta Safkaa-kirjan pekoni-hernepasta ja nyt tämä risotto ovat saaneet minut häpeämään aiempaa ylenkatsomustani. Go-herne-go!
VastaaPoistaJee! Go herne! Pakasteherneet on ihan hyvä tuote, varsinkin näin talvella kun monet muut vihreät ovat aika mauttomia..
PoistaKiitos tästä hyvänmakuisesta ja selkeästä ohjeesta! Kun on huonompi kokki kuin yksikään aussilapsi tv:ssä, oli kiva saada oikea risotto aikaan.
VastaaPoistaOle hyvä! Hyvä juttu jos onnistui ja blogista oli apua. Kiitos kun jätit kommentin.
PoistaNam! Ja ihanat kuvat taas!!!
VastaaPoistaJep, risotot on nam! Kiitos!
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.