kala suolakuoressa

Lohi suolakuoressa

3/15/2015


Suolakuoressa kypsennetty kala on komea tarjottava ja sen valmistus hauskaa puuhaa muutenkin. Täytin kalan sitruunaviipaleilla ja rosmariinilla, joka sopii mainiosti rasvaisen lohen maustamiseen.

Suolakuoressa kala kypsyy lempeästi ja säilyy mehukkaana, joten paistoajan suhteen ei tarvitse sekuntikelloa käyttää. Kypsennys vie noin puoli tuntia kiloa kohti 225 asteesssa.

Myös lihan kypsennystä suolassa kannattaa kokeilla. Possua suolakuoressa löytyy tästä linkistä.


n. 1, 2 kg lohi
1 pieni (luomu)sitruuna
1 iso oksa rosmariinia
ripaus mustapippuria

2 ½ – 3 kg karkeaa merisuolaa
foliota

Huuhtaise ja kuivaa kala. Mausta kala sisältä pippurilla ja täytä rosmariinilla ja sitruunaviipaleilla niin että suolaa ei pääse kalan sisälle.

Levitä pari isoa foliopalaa uunipellille. Kaada suolaa reilu sentin kerros foliolle ja nosta kala päälle. Muotoile foliosta reunukset kalan ympärille ja lisää suolaa pienissä erissä kunnes kala on täysin peittynyt.

Suolakerros saa olla noin 1 – 2 senttiä paksu. Sumuta välillä vettä suolan pinnalle ja painele varovasti käsin tiiviimmäksi.

Kypsennä kalaa 225 asteessa 30 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kala vetäytymään uuniin vielä 10 minuutiksi.

Nosta kala pois uunista ja annna vetäytyä vielä toiset 10 minuuttia. Poista suolakuori varovasti.

Tarjoa mieleisten lisukkeiden kera. Meillä lohi syötiin yksinkertaisen vihersalaatin kera.


Aurinkoista sunnuntaita! Go Kaisa!



broileri

Valkosipulibroiskua

3/12/2015


Nyt kun aurinko viimein paistaa, ei hellan ääressä kannata kuluttaa ainakaan koko päivää. Maukas broileriruoka joka valmistuu alle puolessa tunnissa on kelpo arkiruokaa.

Voissa kypsyvien valkosipulien tuoksu herauttaa takuulla veden kielelle ja lautasellinen mehukasta broileria nopeasti kypsennetyn pinaatin kera vie nälän mennessään.

Joku oli unohtanut ostaa meille parmesaania, mutta hyvin maistui ilmankin... Tai no, olen tehnyt tätä aiemminkin ja oli se kyllä parempaa parmesaanin kera :)

2 - 3 annosta

n. 500 g broilerin reisipaloja (tai rintapaloja)
4 - 6 valkosipulin kynttä
n. 25 – 30 g voita
oliiviöljyä
rasiallinen pinaattia (70 -100g)
sitruunaa
ripaus muskottia
suolaa, pippuria
(parmesaania)

Kuori ja silppua valkosipulit. Laita pannulle voi ja loraus oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää valkosipulit. Anna valkosipulien kypsyä pari minuuttia. Älä päästä palamaan.

Lisää pannulle lihat ja anna niiden ruskistua kevyesti. Alenna lämpöä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna broilerin hautua kypsäksi. Raasta lopuksi pannulla hiukan muskottipähkinää.

Sekoita pinaatti kanojen sekaan ja anna niiden pehmetä hetki. (Lisää parmesaania maun mukaan) Raikasta ruoka lopuksi tilkalla sitruunamehua. Tarkista maku ja tarjoa riisin kera.

Jos lisäät ruokaan lopuksi raastettua parmesaania, käytä vähemmän suolaa.




gluteeniton

Sienimunakas - "Don't crowd the mushrooms!"

3/08/2015


Don't crowd themushrooms! Ruokaelokuvien ystävät osaavat yhdistää tokaisun Julie & Julia elokuvaan muutaman vuoden takaa. Ja hyvä vinkki se onkin.

Sienille sopii nopea kypsennys kuumalla pannulla, pienissä erissä, jolloin ne paistuvat rapsakoiksi, eivätkä ala kiehua omissa nesteissään.

Timjami, sienet ja sipuli ovat yhdistelmä joka ei petä, ja kun ne yhdistää kananmuniin, niin koossa on munakas, jota kelpaa syödä sekä arkena että pyhänä.

1 - 2 annosta

3 – 4 kananmunaa
2 – 3 herkkusientä (tai muita sieniä)
hiukan sipulia
timjamia
voita ja öljyä
suolaa ja pippuria
(tryffeliöljyä)

Viipaloi sienet ja pieni pala sipulia. Kuumenna paistinpannu kunnolla.

Paista voin ja oliiviöljyn seoksessa sieniä hetki molemmin puolin. Lisää sipuli ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kypsennä sienet nopeasti ja siirrä sivuun odottamaan.

Alenna lämpöä ja lisää pannulle hiukan voita ja öljyä. Kaada pannulle kevyesti vatkatut kananmunat. Mausta pienellä ripauksella suolaa.

Kun munakas on lähes hyytynyt, lisää pinnalle sienet ja kypsennä loppuun. Mausta halutessasi vielä timjamilla ja ripauksella pippuria.

Munakkaan voi maustaa muutamalla pisaralla tryffeliöljyä, jos sellaista sattuu kaapista löytymään.

Tarjoa munakas vaikka vihersalaatin ja leivän kera.


Nopeat munakkaat sopivat hyvin myös talvikisaputken katsojille. Tämän ehtii valmistaa murtomaa- ja ampumahiihtojen välissä, ja taas jaksaa kannustaa :) Go Kaisa ja Mari!



balsamiviinietikka

Balsamico possunkyljykset

3/05/2015


Välillä on mukavaa että ruokaan saa reilusti makua ja luonnetta vain muutamalla hyvin valikoidulla aineella, ilman pitkää mausteluetteloa.

Valkosipuli, timjami ja balsamiviinietikka ovat kaikki voimakkaita makuelämyksiä, mutta yhdessä ne muodostavat jotain vielä enemmän. Possunlihan lisäksi sama yhdistelmä toimii naudan- ja lampaanlihalle.

Etikan määrä on reseptissä hiukan arvio koska lorautin sen suoraan pullosta. Ei se kovin kauaksi tuosta heitä, ja etikkaa voi lisätä jos näyttää että kaikki neste kiehuu pois ennen lihojen kypsymistä.

Aikaakaan ei mennyt paljon varttia enempää, joten tämä sopii arkipäivän ruoaksi ihan mainiosti.

2 annosta

2 kpl porsaankyljyksiä
1 valkosipulin kynsi
muutama oksa timjamia
suolaa ja pippuria
n. 1 tl tummaa sokeria
voita ja oliiviöljyä
n. 3 rkl balsamiviinietikkaa

Kuori valkosipulin kynsi ja laita se pannulle parin timajamin oksan kera. Lisää nokare voita ja oliiviöljyä.

Anna pannun kuumeta hiljalleen ja lisää sitten kyljykset. Paista nopeasti kaunis pintaväri lihoihin. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Alenna lämpöä reippaasti ja kaada pannulle etikka. Jos pannu on ollut todella kuuma, sen voi siirtää hetkeksi pois levyltä niin että kiehuminen rauhoittuu.

Anna lihojen porista hiljalleen kypsäksi noin 5 – 10 minuuttia kyljysten paksuudesta riippuen. Valele lihoja kastikkeella ja käännä kerran kypsennyksen aikana.

Sekoita paistonesteisiin halutessasi vielä pieni nokare voita makua pyöristämään. Lisää vähän uutta timjamia ennen tarjoamista.

Anna lihojen vetäytyä hetki ja tarjoa vaikkapa peruna- tai juuressoseen kera. Muista lusikoida pannulta kastike mukaan :)



gluteeniton

Ohukaiset kikhernejauhoista

3/01/2015


Gluteenittomista kikhernejauhoista saa maukkaita ohukaisia. Resepti on helppoakin helpompi: vain jauhoja, vettä ja mausteita. Inspiraatio näihin löytyi Olive lehdestä.

Kikhernejauhoissa on kevyesti paahteinen ja pähkinäinen maku. Suolaa kannattaa laittaa aika reippaasti. Maun voi tarkistaa paistamalla pienen koeletun.

4 kpl

100 g kikhernejauhoja
150 g - 200 g vettä
suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
hyppysellinen kuivattua oreganoa tai timjamia

Lisää mausteet jauhojen sekaan. Lisää vesi hiljalleen koko ajan sekoittaen.
Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia.

Sivele pannulle oliiviöljyä ja paista kuumalla pannulla molemmin puolin.

Lisää mieluiset täytteet ja nauti!

Huom! Päivitys reseptiin! Tein näitä uudestaan, ja vaikka käytössä oli muistaakseni samaa kikhernejauhomerkkiä kuin viimeksi, jouduin laittamaan 1,5 d sijaan melkein 2 dl vettä, että taikinaan tuli hyvä koostumus!