feta

Fetaa, sieniä ja oliiveja paahdettuna | Oven Roasted Feta and Mushrooms

3/14/2017


Fetaa, oliiveja ja sieniä! Kaikki reseptin ainekset ovat herkullisia sellaisenaan, mutta kun ne yhdistää, maustaa ja paahtaa on tulos jotain vieläkin parempaa…

Tarjosin tämän leivän kanssa tapaksena, mutta reseptistä saa näppärästi myös kokonaisen aterian kahdelle. Isompaan nälkään pastan kanssa tai kevyempi versio salaattiaineksien kera.

200g fetaa
n. 150 g herkkusieniä
15 - 20 kpl kivettömiä oliiveja
1 valkosipulinkynsi
reilut hyppyselliset timjamia ja oreganoa (tuoretta tai kuivattua)
ripaus mustapippuria
loraus oliiviöljyä
hiukan sitruunamehua
punaista chilisilppua (jos haluat tulisuutta)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuutioi feta ja pilko sienet. Silppua valkosipuli. Valuta ja huutaise oliivit. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta tilkalla sitruunamehua. Mausta ja sekoita ainekset hyvin. Paahda uunissa 15 - 20 minuuttia. Tarjoa leivän kera tapaksena tai pastan kanssa ateriana.


In English

200g feta, cubed
150g mushrooms, sliced
15 – 20 olives, pitted and rinsed
1 garlic clove, minced
thyme and oregano to taste
a pinch of black pepper
evoo
lemon juice
red chilli, minced (optional)

Preheat oven to 200C. Put all ingredients in a oven proof dish. Drizzle with plenty of olive oil and little lemon juice. Season to taste and mix. Roast in the oven for 15 – 20 minutes. Serve with bread as a tapas or with pasta as a meal.



helppo

Pastaa ja tapenadea | Pasta with Tapenade

3/07/2017


Pastaa ja tapenadea olkaa hyvät! Yksinkertainen ja nopea ruoka voimakkaiden makujen ystäville. Tapenadesta ei  ehkä tule kaikkein kaunein tai kuvauksellisin pastakastike, mutta maku vie mennessään...

Reseptistä tulee noin 2 dl tapenadea.

1 tölkki mustia kivettömiä oliiveja (185g valutettuna)
2 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi, silputtuna
4 sardellifilettä öljyssä, hienonnettuna
1 tl dijon sinappia
½ tl sitruunankuorta raastettuna
n. 20 lehteä tuoretta basilikaa, silputtuna
ripaus mustapippuria
n. ½ rkl sitruunamehua
n. 75ml oliiviöljyä

n. 75 - 100g pastaa/syöjä

Huuhtaise ja valuta oliivit ja kaprikset. Laita kaikki ainekset paitsi öljy leikkurin kulhoon. Anna koneen käydä ja lisää hiljalleen oliiviöljyä kunnes rakenne on tasainen ja sopivan notkea. Tarkista maku. Jos ei ole kiire, anna tapenaden makujen tasaantua jääkaapissa. Keitä pasta napakan kypsäksi ja valuta. Sekoita tapenadea pastan sekaan pari ruokalusikallista annosta kohti tai oman maun mukaan!


In English
makes about 2 dl tapenade

185g black olives, pitted and rinsed
2 tbsp capers, rinsed
1 garlic clove, minced
4 flat fillets of anchovies, in oil, minced
1 tsp dijon mustard
½ tsp lemon zest, grated
about 20 basil leaves
a pinch of black pepper
½ tbsp lemon juice
about 75ml evoo

75 -100g pasta/portion

Put all ingredients except the oil in a food processor. Let the processor run and add olive oil until the texture is smooth and fine. Refridgerate for a half an hour or more. Cook pasta according to the packet instruction. Drain the pasta and mix in a couple of tablespoons of tapenade per serving. Serve immediately!





aromaattinen

Mausteinen lammaspata | Lamb Stew with Cinnamon and Tomatoes

3/04/2017


Tähän tomaattipohjaiseen lammaspataan on haettu fiilistä kreikkalaisesta keittiöstä. Mehevää ja lämmittävää kevättalven liharuokaa maustavat kanelin ja muskottipähkinän lisäksi oregano ja timjami. Pata saa muhia uunissa useamman tunnin ja vetäytyä rauhassa, joten viikonloppuruoaksi tämä sopii mitä parhaiten. Ja jos pataa jää yli, se vain paranee kun maut saavat syventyä seuraavaan päivään jääkaapissa...

3 - 4 annosta

700 - 800g luullista lampaan pata- tai keittolihaa
2 punasipulia
2 - 3 valkosipulinkynttä
400g tölkkitomaatteja (luumu)
½ luomusitruunan kuori
10 cm kanelitanko
¼ muskottipähkinästä raastettuna
isot hyppyselliset kuivattua timjamia ja oreganoa
1 laakerinlehti
n. 2 - 3 dl vettä
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Huuhtaise ja kuivaa lihat. Kaada pataan oliiviöljyä ja ruskista lihat. Nosta lihat pois padasta ja lisää lohkotut sipulit, silputtu valkosipuli ja mausteet. Pyörittele aineksia muutama minuutti ja nosta lihat takaisin pataan. Lisää tölkkitomaatit mehuineen ja vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Sekoita ja kuumenna kunnes ainekset alkavat hiljalleen porista. Peitä kannella ja anna hautua 3 - 4 tuntia. Anna lihapadan vetäytyä ainakin puoli tuntia ennen tarjoamista. Poista ylimääräiset rasvat ja luut lihoista. Viimeistele maku suolalla, pippurilla ja yrteillä. Tarjoa mieleisten lisukkeiden kanssa.


In English
3 - 4 portions

700 - 800g bone-in lamb (shoulder)
2 red onions, chopped
2 - 3 garlic cloves, minced
400g can whole tomatoes
zest of a half lemon
10 cm cinnamon stick
¼ of a nutmeg, grated
a good pinch of thyme and oregano
1 bay leaf
200 – 300ml water
salt and pepper to taste

Preheat oven to 150C. Tap the meat dry. Pour a tablespoon of olive oil into an oven proof casserole. Heat over a medium heat and brown the meat on all sides. Remove the meat and add onions, garlic and spices. Stir for couple of minutes and add the meat. Add tomatoes and enough water to cover the ingredients. Put the lid on and cook in the oven for 3 - 4 hours. Let the casserole rest at least half an hour before serving. Season to taste with salt and pepper and scatter with herbs before serving.




alkupala

Sitruunalla ja persiljalla maustettu fetatahna | Feta Dip with Lemon and Parsley

2/28/2017


Raikkaan sitruunainen ja runsaan yrttinen fetatahna dipiksi tai leivän päälle. Maussa on runsaasti sitruunaa joten säädä määrää tarvittaessa pienemmäksi. Fetatahnaa voi ohentaa maustamattomalla jogurtilla jos haluat koostumuksen olevan enemmän kastikemainen.

1 luomusitruunan kuori ja mehu (n. ½ dl mehua)
n. ½ dl oliiviöljyä
n. 75g lehtipersiljaa, karkeasti silputtuna
1 pieni valkosipulinkynsi
mustapippuria
ripaus suolaa

150g fetaa

Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Silppua valkosipuli. Yhdistä ainekset leikkurin kulhoon ja anna pyöriä kunnes seos on tasainen. Lisää oliiviöljyä kunnes koostumus on kastikemainen. Mausta ripuksella suolaa ja pippuria. Lisää feta pieninä paloina ja jatka sekoittamista kunnes tahna on rakenteeltaan tasaista. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoamista. Hienosäädä maku ja koostumus kohdalleen.


In English

1 lemon, zest and juice
50ml evoo
75g flat leaf parsley, chopped
1 small garlic clove, minced
150g feta cheese
black pepper and salt to taste

Put all ingredients in a food processor. Puree until smooth. Refridgerate for couple of hours before serving. Season to taste with black pepper and salt.




fenkoli

Savukylkeä, fenkolia ja pastaa | Smoked Pork Belly and Fennel Pasta

2/19/2017


Savustetun, rapeaksi paistetun porsaankyljen ja kirpeän raikkaan fenkolin yhdistelmä on pettämätön ja herkullinen. Tämän valmistaa alle puolessa tunnissa, joten vielä ehtii helposti vaikka aineksia ei olisi edes kaapissa... Leppoisaa sunnuntaita!
 

1 annos
 

n. 100g fenkolia ohuina suikaleina
n. 80 - 100g savustettua porsaankylkeä
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 rkl kapriksia
pieni tilkka omenasiiderietikkaa
100g pastaa
 

Laita pastavesi kiehumaan ja keitä paketin ohjeen mukaan. Kuutioi porsaaankylki pieniksi paloiksi. Laita lihat pannulle ja kuumenna keskilämmölle. Anna lihojen ruskistua ja lisää pannulle fenkoli ja valkosipuli. Pyörittele aineksia pannulla muutama minuutti ja alenna sitten hiukan lämpöä.
 

Kaada pannulle pieni loraus etikkaa ja anna sen kiehahtaa pois. Lisää ruokalusikallinen tai pari vettä. Hauduta kunnes fenkolit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää lopuksi kaprikset  ja anna niiden kuumeta. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Valuta pasta ja lisää se pannulle. Sekoita ainekset ja raasta päälle juustoa!

 
In English
 
1 portion


n. 100g fennel, thinly sliced
80 - 100g smoked pork belly, cubed
1 garlic clove, minced
1 tbsp capers
1 tsp apple cider vinegar
100g pasta

 
Cook pasta according to packet instructions. Put pork belly into a skillet and heat over a medium heat. Cook for couple of minutes or until litte crispy. Add fennel and garlic and cook for 3 - 5 minutes. Lower the heat. Add the vinegar and cook until reduced. Add 1 - 2 tablespoons of water and simmer for 15 minutes or until fennel is cooked. Add capers and season to taste with black pepper and salt.

Stir in drained pasta and top with parmesan before serving. Enjoy!