Syksyn sateiden ja viilenevien tuulien myötä tulee myös värikäiden, kotimaisten kasvisten ja juuresten satokausi, juuri sopivasti piristämään sekä mieltä että makuhermoja.
Syyskuun lämpimässä salaatissa maistuvat paahteisen makeat juurekset, kirpeän raikas kapriskastike ja suolainen halloumijuusto.
resepti kahdelle
kapriskastike
2 rkl pieniä kapriksia
1 rkl sinappia (dijon hunaja)
1/2 dl tillisilppua
1 - 2 rkl sitruunamehua
1 - 2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
muut ainekset
punajuuria (tässä valmiiksi keitettyjä)
palsternakkaa
porkkanaa
punasipuleita
valkosipulia
pari oksaa timjamia
paketti halloumijuustoa (voi liottaa vedessä ennen paistoa 10 - 20 minuuttia)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset ja leikkaa rouhean kokoisiksi paloiksi. Valkosipulin kynnet kannattaa jättää kuorimatta, ne muhivat omassa kuoressaan mehevän makeiksi.
Jos käytät valmiiksi keitettyjä punajuuria, lisää ne uunipellille noin kymmeneksi viimeiseksi paistominuutiksi.
Pyöräytä kasvikset tilkassa oliiviöljyä ja sitruunamehua ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paista noin 30 - 40 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä ja paahtuneita, mutta vielä hiukan napakoita veitsen kärjellä kokeiltaessa.
Juuresten paahtuessa ehtii valmistamaan kastikkeen. Huuhtaise kaprikset ja hienonna tilli. Laita ainekset mortteliin (tai sekoittimeen) ja sekoita tasaiseksi. Ohenna kastiketta sitruunamehulla ja lopuksi pienissä erissä oliiviöljyllä kunnes maku ja koostumus ovat mieleisiä.
Paista lopuksi halloumikuutiot ja nosta tarjolle juuresten ja kastikkeen kera.
Kotimaisten juuresten sesonki on parhaimmillaan ja syyskuun aikana ainakin Kokit ja Potit sekä Kaikki äitini reseptit ovat herkutelleet paahdetuilla juureksilla. Käykää kurkkaamassa!