Lämmintä juuressalaattia, halloumia ja kapriskastiketta
9/19/2013Syksyn sateiden ja viilenevien tuulien myötä tulee myös värikäiden, kotimaisten kasvisten ja juuresten satokausi, juuri sopivasti piristämään sekä mieltä että makuhermoja.
Syyskuun lämpimässä salaatissa maistuvat paahteisen makeat juurekset, kirpeän raikas kapriskastike ja suolainen halloumijuusto.
resepti kahdelle
kapriskastike
2 rkl pieniä kapriksia
1 rkl sinappia (dijon hunaja)
1/2 dl tillisilppua
1 - 2 rkl sitruunamehua
1 - 2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
muut ainekset
punajuuria (tässä valmiiksi keitettyjä)
palsternakkaa
porkkanaa
punasipuleita
valkosipulia
pari oksaa timjamia
paketti halloumijuustoa (voi liottaa vedessä ennen paistoa 10 - 20 minuuttia)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset ja leikkaa rouhean kokoisiksi paloiksi. Valkosipulin kynnet kannattaa jättää kuorimatta, ne muhivat omassa kuoressaan mehevän makeiksi.
Jos käytät valmiiksi keitettyjä punajuuria, lisää ne uunipellille noin kymmeneksi viimeiseksi paistominuutiksi.
Pyöräytä kasvikset tilkassa oliiviöljyä ja sitruunamehua ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paista noin 30 - 40 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä ja paahtuneita, mutta vielä hiukan napakoita veitsen kärjellä kokeiltaessa.
Juuresten paahtuessa ehtii valmistamaan kastikkeen. Huuhtaise kaprikset ja hienonna tilli. Laita ainekset mortteliin (tai sekoittimeen) ja sekoita tasaiseksi. Ohenna kastiketta sitruunamehulla ja lopuksi pienissä erissä oliiviöljyllä kunnes maku ja koostumus ovat mieleisiä.
Paista lopuksi halloumikuutiot ja nosta tarjolle juuresten ja kastikkeen kera.
Kotimaisten juuresten sesonki on parhaimmillaan ja syyskuun aikana ainakin Kokit ja Potit sekä Kaikki äitini reseptit ovat herkutelleet paahdetuilla juureksilla. Käykää kurkkaamassa!
19 kommenttia
Oi kapriskastike! Oi juures! Oi oi!
VastaaPoistaJep! Oi!
PoistaNo mutta kyllä oot herkutellut sinäkin! Siis mä maistan ja haistan sun kuvat!
VastaaPoistaHerkuttelu on ihan paikallaan!
PoistaIhanan herkullinen juuresannos:-) ja kiva kastike:-)
VastaaPoistaKiitos! Kaprikset on mun suosikkeja tällä hetkellä..siis juuresten lisäksi!
PoistaIhanan näköistä! Rakastan kapriksia...Eli nam!
VastaaPoistaKauniit värit. Kaprikset sopivat moneen ruokaan, käytitkö muuten suolaan vai etikkaan säilöttyjä?
VastaaPoistaKiitos! Joo tosiaan, hyvä tarkennus.. tässä oli niitä liemeen säilöttyjä pieniä kapriksia.
PoistaSuolaan säilöttyjä ei taida täältä maakunnasta saadakaan. Me raahaamme (niitäkin) aina reissuista. Molemmat ovat kyllä hyviä.
PoistaOlen minä yhtä merkkiä löytänyt suolaan säilöttyinä.. Casa Rinaldia (piti käydä kaapilla tarkistamassa) on ainakin joissain s-kaupoissa ollut..
PoistaTaas niiin herkullisen näköisiä kuvia, että vievät kielen mennessään!
VastaaPoistaKiitos! Hyviä raaka-aineita on ilo kuvata..
PoistaKauniit kuvat ja kapriskastiketta on ehdottomasti kokeiltava.
VastaaPoistaKiitos! Koita ihmeessä..
PoistaUunijuurekset ovat yksi ehdoton suosikkilisukkeistani. Hyvä idea tämä juuressalaatti. Nam.
VastaaPoistaSamoin, varsinkin näin syksyllä juurekset maistuu etityisen hyviltä.
PoistaMä olen niin saanut inspiraation tästä! Olen jo monta kertaa tehnyt, mutta paljon simppelimpää versiota. Olen ylittänyt fakkiutuneen porkkana-palsternakka -yhdistelmän ja lisännyt mukana punajuuren ;) Miten siitä voikaan tulla niin hyvää!!
VastaaPoistaMainiota! Aina on mukava kuulla jos jostain irtoaa inspistä..
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.