chorizo

Mustapapusoppaa | Black Bean Soup with Chorizo and Lime

3/29/2016


Chiliä, yrttejä, jeeraa, savupaprikaa, chorizoa ja raikasta limeä mehevien mustapapujen kanssa. Tästä sopasta ei puutu mitään :)

Tummasävyinen, sakea ja savuinen mustapapukeitto on täynnä makua ja lämpöä. Ja mikä parasta, valmista on alle puolessa tunnissa. Voimaruokaa arki-iltaan helposti ja nopeasti!
Resepti muokattu täältä.

2 annosta

50g chorizoa (kestomakkaraa)
1 pieni sipuli
½ punainen paprika
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua oreganoa
½ tl jauhettua jeeraa
¼ tl chilijauhetta
½ tl savupaprikaa (sweet)
suolaa ja pippuria
2 ½ - 3 dl kanalientä
2*285/170g tölkkiä kypsiä mustia papuja
1 rkl limen mehua
yrttejä & chiliä


Pilko chorizo pieniksi paloiksi. Silppua sipuli, valkosipuli ja paprika. Huuhtele pavut hyvin kylmässä vedessä ja jätä valumaan siivilään. 

Laita chorizot kattilaan tai kasariin. Kuumenna keskilämmölle ja paista muutama minuutti kunnes makkaroista irtoaa rasvaa ja ne ruskistuvat kevyesti. Nosta chorizot pois pannulta. Lisää pannulle loraus öljyä sekä paprikat ja sipuli. Kypsennä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää valkosipuli ja mausteet. Sekoita hyvin ja anna kypsyä minuutin verran. 

Murskaa noin puolet pavuista kevyesti. Lisää kattilaan kanaliemi ja pavut. Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna lämpö minimiin ja anna hautua hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi chorizo ja limen mehu. 

Tarkista maku ja tarjoa yrttien ja chilin kera. Makua voi pyöristää lusikallisella ranskankermaa tai jogurttia.


In English
serves 2

50g cured chorizo
1 small onion, chopped
½ red bell pepper, chopped
1 garlic clove, minced
1 tsp dried oregano
½ tsp ground cumin
¼ tsp chili powder
½ tsp smoked paprika powder (sweet)
salt and black papper to taste
2 ½ - 3 dl chicken stock
2*285/170g black beans, rinsed, drained, and coarsely mashed
1 tablespoon fresh lime juice


Heat a large saucepan over medium heat. Add chorizo and cook 3 - 4 minutes, stirring occasionally. Remove chorizo from pan (do not wipe pan). Add a splash of olive oil to pan. Add onion and bell pepper and cook about 5 minutes until lightly softened.

Stir in garlic and spices. Cook 1 minute. Stir in stock and beans. Bring to a boil, reduce heat, and simmer 5 minutes. Stir in chorizo, some herbs and lime juice. Add fresh chili for extra heat.




helppo

Sitruunaista persiljapestoa ja pastaa | Spaghetti with Parsley and Lemon Pesto

3/23/2016


Tämä pasta muistuttaa minua kesästä kauan sitten. Ei pelkästään siksi että tämä maistuu kesältä ja auringolta, vaan koska se muistuttaa minua hetkestä jolloin oivalsin yksinkertaisen pastan nerokkuuden. Pastan jota tuolloin söin italialaisessa kotikeittiössä, Umbrian maakunnassa, valmisti iäkäs herrasmies, Signor Ferroni.

Ruoassa oli spagettia, öjyä, valkosipulia ja vähän tuoretta, sekä vihreää että punaista chiliä pienenä silppuna. Lähin vastine voisi olla Spaghetti aglio, olio e peperoncino, jos reseptiä haluaa etsiä.

Italiassa en ole sen jälkeen käynyt, mutta ruoan muistan edelleen. Good times!

En tohdi väittää tätä pastaa yhtä unohtumattomaksi, mutta minusta se silti ansaitsee paikkansa yksinkertaisten ja makuaistia hivelevien pastojen sarjassa :)

Reseptistä tulee noin 1 ¾ dl pestoa.

50g lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 1 dl parmesaania tai vastaavaa raastettuna
3 rkl sitruunamehua
n. 1 dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

75 - 100 g pastaa/syöjä

Huuhdo persilja puhtaaksi ja valuta mahdollisimman kuivaksi. Laita leikkurin tai sauvasekoittimen astiaan silputtu valkosipuli, sitruunamehu ja raastettu parmesaani. Lisää persilja ja hienonna.

Lisää öljyä muutamassa erässä kunnes koostumus on sopiva. Tarkista maku ja viimeistele rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Vaikka parmesaani on suolaista, pieni ripaus suolaa on luultavasti tarpeen.

Jätä kastike maustumaan ja keitä pasta kypsäksi. Valuta pasta ja lisää persiljakastiketta oman maun mukaan. Sekoita hyvin ja rouhi annoksen päälle mustapippuria. Tarjoa heti.


In English
makes about 1 ¾ dl pesto sauce

50g flat leaf parsley
1 garlic clove, minced
1 dl grated parmesan
3 tbsp lemon juice
1 - 1 ½ dl extra virgin olive oil
salt and pepper

75 – 100g pasta per portion

Rinse the parsley well and shake off as much water as possible. Add the parsley, garlic, parmesan cheese and lemon juice into food processor. Pulse.

Add the olive oil slowly and pulse until smooth. Season to taste with salt and black pepper.

Cook the pasta according to the package directions. Drain the pasta and then return it to the pot. Add 2 - 3 tablespoons pesto per portion and stir to coat. Sprinkle with black pepper and serve immediately.




grillikausi

Possua ja Tare- kastiketta | Pork Tenderloin with Tare Sauce

3/20/2016


Kamera ja Kauhan Instagram tilillä oli jo eilen pientä esimakua tästä reseptistä. Tummasävyinen ja voimakkaan makuinen tare- kastike on tuttu Yakitorien, japanilaisten kanavartaiden yhteydessä, mutta se sopii mainiosti myös possun ja naudan marinoimiseen. Porsaan sisäfile kypsyy nopeasti pannulla joten marinoinnin jälkeen tämän ruoan saa hetkessä valmiiksi.

Jos grillikausi on jo käynnissä niin pujota lihat vartaisiin, kiehauta marinadi ja valele lihoja kypsennyksen aikana. Herkkua :)

2 - 4 annosta lisukkeiden kanssa
n. 500 g pala porsaan sisäfilettä

½ dl soijakastiketta
½ dl vettä
½ dl miriniä
¼ dl tummaa sokeria
¼ dl riisiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 * 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
ripaus chilirouhetta
(1 lime)

Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen kunnes kastiketta on noin puolet jäljellä. Jäähdytä kastike.

Siisti lihasta kalvot pois. Leikkaa parin sentin suupaloiksi. Laita lihat muovipussiin tai laakeaan astiaan. Kaada marinadi päälle ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa 6 – 8 tuntia.

Nosta lihat pois marinadista ja taputtele enin kosteus pois talouspaperilla. Kaada pannulla tilkka öljyä ja kypsennä lihat. Lisää lopuksi pannulle marinadi ja anna kiehua kasaan. Tarkista maku ja tarjoa riisin tai nuudelien, kasvisten ja limelohkojen kanssa. 


In English

500g pork tenderloin, cut into 2 - 3cm cubes

½ dl soy sauce
½ dl water
½ dl mirin
¼ dl brown sugar
¼ dl rice vinegar
1 garlic clove, minced
2 * 2 cm ginger, grated
a pinch of chili flakes

Bring all ingredients to a boil in a small saucepan, stirring until sugar dissolves. Reduce heat to and simmer until reduced to half. Let cool.

Pour sauce into a resealable plastic bag and add pork. Seal bag and turn to coat. Refrigerate for 6 – 8 hours.

Remove pork from the marinade. Save the sauce. Add 1 tablespoon of oil into a frying pan on a high heat. Add the pork and quickly fry until it is browned all over. Reduce heat and add the marinade. Simmer until pork is cooked and sauce is thickened.

Serve with rice or noodles and lime wedges.




viini

Fiilistelyä ViiniExposta

3/19/2016


Pääsin tutustumaan tämän vuoden ViiniExpoon Helsingin messukeskukseen Viinitien kutsumana.

Iltapäivä sujui iloisesti viininmaistelun ja tuottajien kanssa jutustelun merkeissä. Tässä tunnelmia ja parhaita paloja paikan päältä!


Matthias Knebel (kuva yllä)
Pohjois-Moselin jyrkiltä terassirinteiltä kotoisin olevat Knebelin rieslingit saivat viininmaistajan suupielet kestohymyyn. Matthias ”the Lord of Rieslings” Knebelin luonnon ehdoilla tuotetuista, eleganteista viineistä löytyy lisätietoa täältä.


Marco G. Zanetti
Marco, eli tuttavallisesti Winepunk tekee viininsä yhteistyössä viinitalojen kanssa Winepunk-, Zio Porco Wines- ja Gipsy Wines -brändien alla Italiassa, Raskassa ja Saksassa. Mukava mies joka valmistaa laatuviinejä punkkarin asenteella, välittämättä viinimaailman normeista. 


Marcello Gottardi
Luonteikkaat Contrà Soardan viinit tulevat Italian Veneton maakunnasta. Gottardien perheen nuoremman sukupolven edustajat Eleonora ja Marcello ovat eläneet viiniköynnösten ympäröimänä koko ikänsä. Jos oli viinintekijä yhtä hymyä niin onnellinen oli maistajakin näiden viinien parissa.


 
Viinitien Alkosta löytyvistä tuotteista löydät lisätietoa tästä linkistä.

Kiitos kutsusta ja makuelämyksistä Viinitielle!

Messuille ehtii vielä tänään lauantaina!



brunssi

Tomaatti-sipulisalaatti sumakilla | Red Onion, Tomato and Sumac Salad

3/16/2016


Tiedän, ei ole tomaattien satokausi vielä lähelläkään, mutta välillä niin keho kuin mielikin kaipaa tuoretta ja raikasta syötävää.

Muutama aines ja paljon makua, siinä kaikki mitä tämä salaatti kätkee sisälleen. Yksinkertaisesta ja toimivasta tomaatin, sipulin ja persiljan liitosta ei kannata tehdä sen vaikeampaa.

Kirpeän raikas sumakki viimestelee tämän salaatin, joka on kelpo lisuke sekä lihalle että kalalle, ja kannattaa laittaa muistiin myös lähestyvää grillikautta ajatellen.

2 pientä annosta lisukkeena

3 (luumu)tomaattia
1 punasipuli
kourallinen lehtipersiljaa
sumakkia
suolaa
oliiviöljyä

Viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi ja laita vajaksi vartiksi kylmään veteen jos haluat miedontaa sipulin makua. Viipaloi tomaatit ja slippua persilja. Valuta ja kuivaa sipulit.

Sekoita keskenään sipulit, tomaatit ja persilja. Lorauta sekaan hiukan oliiviöljyä ja mausta oman maun mukaan suolalla ja sumakilla. Sekoita hyvin, tarkista maku ja tarjoa.


In English
for 2 as a small side dish

3 tomatoes, sliced
1 red onion, thinly sliced
a handful of parsley, chopped
sumac to taste
salt to taste
extra virgin olive oil

In a small bowl, soak the onion slices in cold water for 10 - 15 minutes. Remove from the water and pat dry.

In a large bowl, add the onions, tomatoes and parsley. Drizzle with olive oil. Season to taste with sumac and salt. Toss to combine and serve.