Paistettua lohta, tilliöljyä ja anjovis-perunakiusausta

2/03/2012


Melkein kuin Janssoninkiusaus, mutta ei ihan kuitenkaan... Voimakasta tillisitruunaöljyä, paistettua lohta ja suolaisia anjovisperunoita. Ohje neljälle.

kiusaus

6 kpl isohkoja perunoita
1 - 2 sipulia
1 rasia anjovisfileitä (125 g)
1 rkl dijon hunajasinappia
pippuria
2 dl kuohukermaa
voita ja öljyä

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele perunaviipaleet kylmässä vedessä, valuta ja kuivaa enimmät vedet pois. Sulata voita ja öljyä valurautapannulla ja paista perunoita kohtuullisella lämmöllä kunnes ne saavat vähän väriä ja rapeutta. Valmista perunoiden paistuesssa anjoviskerma.

Kuori ja pilko sipulit melko pieneksi silpuksi. Kuumenna vähän voita ja öljyä kattilassa ja kuullota hetki keskilämmöllä. Lisää anjovikset, pippuria ja sinappi. Sekoita ja anna anjovisten sulaan seokseen. Lisää kerma sekä anjovisliemi ja kuumenna, mutta älä keitä.

Kaada kuuma kerma - anjovisliemi pannulle, sekoita varovasti ja laita 175 asteiseen uuniin paistumaan noin 40 - 50 minuutiksi. Anna laatikon vetäytyä jälkilämmössä ainakin 10 - 15 minuuttia. Peitä tarvittaessa kannella tai foliolla.

tilliöljy

1 puntti tilliä
2 rkl sitruunamehua
½ tl karkeaa suolaa
n. 1 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Silppua tilli pieneksi. Jätä paksuimmat varret pois. Laita karkea suola ja tilli mortteliin ja rouhi ainekset tasaiseksi. Lisää sitruunamehu pienissä erissä samalla sekoittaen. Lisää öljyä samalla tavalla. Mausta lopuksi pippurilla.

lohi

4 annospalaa tuoretta lohifilettä (n. 600 - 800 g lohta)
kevyesti suolaa ja pippuria

Kypsennä kevyesti suolalla ja pippurilla maustetut lohipalat pannulla tai uunissa. Kokoa annokset ja tarjoa!


Pari loppuhuomautusta...

Tein kiusauksen alusta loppuun valurautapannulla, mutta yhtä hyvin voi käyttää uunivuokaa. Paistoin aluksi perunaviipaleita pannulla, koska pidän perunoissa rapeammasta rakenteesta. Laakeassa valurautapannussa kiusaus jää aika ohueksi, jolloin rapeaa pintaa muodostuu enemmän myös uunissa.

Kun tuore tillisilppu hierotaan karkean suolan kanssa hienoksi tahnaksi ja sekoitetaan sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa, on maku todella tiivistynyt ja voimakas. Tilliöljyä kannattaa lisäillä maltillisesti. Kannattaa kokeilla samaa reseptiä myös muilla yrteillä, vaikkapa lehtipersilja tai basilika sopivat hyvin. Kastike sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin. Öljyyn voi lisätä myös hiukan valkosipulia. Suolana käytin Himalajan karkeaa ruususuolaa, mutta muutkin laadukkaat karkeat suolat toimivat hyvin.


You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Näyttääpä taas herkulliselta. Maustettu oliiviöljy sopii monen kalan päälle. Opimme sen muutama vuosi sitten Mestarin Herkun silloiselta kalatiskin keittiömestarilta (joka katosi jonnekin...).
    Ostin jo kookosmaitoa, josko tässä lähipäivinä ehtisi uittamaan katkarapuja siinä reseptisi mukaan :).

    VastaaPoista
  2. Hmmm, harmillista. Tee toinen versio tuosta yrttiöljystä..sopiva yrtti ja mieleinen lisäke. Siinä on tosi tiiviissä muodossa väri ja maku..

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10.3.12

    Eksyin tänään ensimmäistä kertaa tähän blogiin ja pakko sanoa että wow, aivan upeita kuvia ja kokkauksia! T. Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kun kävit ja tule toki uudestaan.

      Poista
  4. Kuviasi katsellessa tulee kamala nälkä! Anjovis-perunakiusaus näyttää tosi hyvältä. Sanoit, että se on melkein kuin jansson. Millainen on janssonisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa jos kuvista tulee nälkä! Ei minun janssoni tuosta paljon eroa. Sinapin jätän pois jos teen perinteisempää versiota. Ja joskus jätän perunoiden ja sipulien alkukypsennyksen pannulla tekemättä. Perunat ja sipulit kuumaan uuniin ottamaan väriä ja kuuma kerma vähän myöhemmin sekaan. Nämä "klassikot" on vähän hankalia reseptien kannalta, kun on niin monta "oikeaa" reseptiä. Helpompaa sanoa että tämä on vähän versioitu... ja tuohan se pientä vaihtelua.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.