Tomaattileipä - Hävikistä herkuksi

5/02/2012




Jokihaka kokkaa on mukana Hävikistä herkuksi- kampanjassa. 
Suolaa&hunajaa- blogi kutsui minut ja monet muut ruokabloggaajat miettimään ja ideoimaan keinoja ruuan hävikin pienentämiseksi.

Kahden aikuisen ruokataloudessa, jota jokihaka kokkaa edustaa, ei ruuan hävikin määrä ole valtaisaa, mutta aina voi parantaa ja etsiä keinoja hyödyntää juuri ne omat purkinpohjat ja nahistuneet juurekset joista hävikki usein aiheutuu.

Lähdetään hävikin torjuntaan leivästä. Meillä suurin osa leivästä tulee ostettua lähimarketista, jossa pakkauskokoihin ei voi vaikuttaa. Jos haluaa tiettyä tuoretta leipää vaikkapa salaatin tai keiton seuraksi, on otettava kokonainen leipä, josta se syömättä jäänyt puolikas sitten aiheuttaa ongelmia...

Olisi hienoa jos voisi hakea lähileipomosta juuri sopivan kokoisen palan tuoretta leipää, mutta koska sellaista tarjontaa ei meidän kulmilla ole, on keksittävä muita keinoja. Helpointa on tietysti pakastaa leipä viipaleina ja sulattaa niitä tarpeen mukaan. Jotta pakastin ei täyttyisi leivästä, on niille keksittävä jotain käyttöakin...

Espanjassa varsinkin katalaanin kielialueilla suosittu tomaattileipä (pa amb tomàquet) sopii mainiosti valmistettavaksi pakastetusta leivästä.

Valkosipulilla ja tomaatilla maustettu leipäviipaleet voi valmistaa uunituoreesta leivästä, mutta aivan yhtä hyvin eilinen patonki tai pakkasesta otetut vaaleat leipäviipaleet taipuvat tämän herkun valmistamiseen.

vaaleaa leipää viipaleina
1 valkosipulin kynsi halkaistuna
1- 2 tomaattia halkaistuna
oliiviöljyä
rouhittua merisuolaa

Jos käytät eilistä leipää tai pakastettua, paahda viipaleet kuivalla pannulla, uunissa tai leivänpaahtimella. Hiero leivän pintaa kevyesti valkosipulin kynnen halkaisupinnalla. Hiero leivän pintaan tomaattia tai leikkaa pinnalle pieniä tomaattikuutioita. Mausta lopuksi lorauksella oliiviöljyä ja ripauksella suolaa. Myös pieni ripaus pippuria ja yrttejä sopii hyvin. Tarjoa heti.



You Might Also Like

9 kommenttia

  1. Leivän kanssa meilläkin on työsarkaa. Vaalean leivän jämät joskus kuivatan ja jauhan korppujauhoksi, tai sitten linnut syövät tuolla ulkona:) Mutta vinkkisi herkku näyttää kyllä syötävän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, leipä on meillä se suurin hävikki. Linnuille syöttäminen on oiva ajatus! Harmi kun ei ole paikkaa lintulaudalle. Mutta onneksi puistoissa on pullasorsia...

      Poista
  2. Leipomoita(kin)han sitä JKL:ssä aina täältä "Euroopasta" kaipaa. Sitten kun oppii reissuissa hyvää leipään, niin kaupan leipää ei meille nirsoille oikein kelpaa. Leivommekin kotona lähes kaiken leivän itse. Kun itsetehdyn leivän pakastaa tuoreena, niin jonkin aikaan ensin pöydällä ja sitten 100 asteisessa uunissa sulattamalla siitä saa melkein tuoreen veroista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, tuo leipänirsous on tarttuvaa. Minä olen vähän laiska leipomaan itse leipää, joten pienelle kulmakauppaleipomolle olisi kyllä tarvetta.. Tai sitten isommalle pakastimelle jos innostun leipomaan.

      Poista
  3. Minä pakastan suurimman osan siitä leivästä mitä syömme, muuten sitä menisi tuhottomasti hukkaan. Olen kyllä alkanut harkita, että voisi leipoa itse leipää useammin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Nämä leivät ovat kyllä erinomainen tapa hyödyntää vähän kuivahtanut leipä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse leivottu olisi parasta, mutta kuten sanoit, ei tahdo saada aikaiseksi..

      Poista
  4. Haaste on todella hieno! Tuollaista leipää olen syönyt Espanjassa ja täälläkin.Herkullisen näköistä! Nykyään tulee syötyä leipää sen verran vähän,että hävikkiä ei synny.Tuo,että voi ostaa halutun määrän leipää on kyllä tärkeää;täällä on kauheasti leipomoita ja leipää irtomyynnissä,mutta harvemmin tulee niitä ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espanjassa minäkin noita söin ensimmäisen kerran. Täällä minun asuinkulmilla tuo leivän irtomyynti on tosi vähäistä. Ja nekin leivät on aina turhan isoja pieneen kulutukseen..

      Poista
  5. Tästä ei vanha leipä paljoa parane. Niin hyvää!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.