Villivihanneksia ja mustaa riisiä

5/29/2012



Alkukesän luonto tarjoaa monenlaista syötäväksi kelpaavaa puhdasta ja maukasta lähiruokaa. Keräsin lähimetsästä ison kipollisen nokkosia ja pieniä maitohorsman alkuja, joista syntyi nopeasti herkullista ruokaa. Villivihannekset saivat kaveriksi mustaa riisiä ja pinnalle salaattijuustoa. Nokkosten ja horsmien määrää en mitannut, mutta niitä oli yhteensä kolmisen litraa ennen käsittelyä.

riisiä
nokkosia ja maitohorsman lehtiä
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
sitruunan mehua

Riisiä keitin ohjeen mukaan kahdelle.

Huuhtaise kasvikset ja upota nokkoset muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä nopeasti kylmäksi ja valuta vedet pois. Pilko tai revi nokkoset ja horsman lehdet sopiviksi paloiksi.

Silppua valkosipulin kynsi. Kaada pannulle kunnon loraus oliiviöljyä ja kuullota valkosipulia miedolla keskilämmöllä. Lisää horsmat ja nokkoset ja kypsennä muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää päälle muutama palanen juustoa ja loraus oliiviöljyä ja tarjoa.


You Might Also Like

13 kommenttia

  1. Hihhii, tuo otsikkoteksti näyttää ja kuulostaa jotenkin ihan keittokirjan nimeltä.

    Resepti kuulostaa superterveelliseltä. Mulla on edelleen mustat nuudelkitkin vielä tuolla kaapissa odottelemassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun villivihannesten tuntemuksella ei kyllä kirjaa saa aikaiseksi.. korkeintaan parisivuisen läpyskän..
      Onhan nuo terveellisiä, mutta tosi maukkaita myös.. Ne mustat nuudelit on tosi hyviä!

      Poista
  2. Minäköhän vuonna saisin kerättyä nokkosia, tähän asti se jäänyt aikomukseksi. Onko tuo villiriisiä (joka ei kai geneettisesti ole riisi) vai erikoisriisilajike? Punaista Rosso Salvaggiota olemme syöneet ja se on herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosia tulee aina keväisin haettua, mutta nyt olen opetellut vähän muitakin. Maitohorsma oli positiivinen yllätys..
      Lunttasin tuosta pussin kyljestä...riisi on luomu mustariisiä(thaimaasta), käsittääkseni se on eri kuin villiriisi. Se värjää keitinveden heti punaviinin väriseksi ja on kypsänä syvän violetin väristä. Minusta tosi herkullisen makuista.
      Mustariisijauhosta tehdään myös mustia nuudeleita..

      Poista
  3. Aika cooli annos!

    Tänä vuonna sain itseni ensimmäsitä kertaa nokkosta keräämään. Jo monta vuotta on aina "pitänyt mennä", mutta nyt ihan oikeesti olen innostunut. Nokkosessa on monia ravinneaineita jopa kymmenkertaisesti esim. mustikkaan nähden, joten aika huikeasta tavarasta on kyse.

    Minä tungen tuota nokkosta viherpirtelön joukkoon ja juon joka aamu pari isoa lasia. Sinne se menee hyvin - muuten koko nokkosen maku ja haju etoo. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Nuo villivihreät taitaa jakaa aikalailla mielipiteet.. Minä pidän sekä mausta että tuoksusta..

      Poista
  4. Mun villiyrtit on vielä poimimatta, vaikka aikomus on kova. Tuosta maitohorsmasta tuli mieleen, että eikös niistä nuorista yksilöistä voi käyttää varretkin, eikä pelkkiä lehtiä. Pitäis olla parsamaista, vai onko mulla nyt villivihannekset jo ihan sekaisin.? Hurmaava "nokkosvihta"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vasta opettelen.. Kyllä niitä nuoria horsmanvarsia voi käyttää parsan tavoin, mutta olen itse vielä pysytellyt pienissä lehtinupuissa..

      Poista
  5. Kaunis annos! Meillä villiyrttien aika on silloin kun teillä on talvi,joten saan vielä odotella kauan seuraavaa villiyrttienkeruuta.Talvisin käytänkin niitä ahkerasti ja myös monet ravintolat täällä tekevät samaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus välimerellä lomaillessa ravintolassa tilannut paistettuja villivihanneksia. En ole varma mitä kaikkea annos sisälsi, mutta hyvää oli.. Siellä teilläpäin niitä yrttejä kasvaakin tosi paljon!

      Poista
  6. Jännää tuo musta riisi. Lisäsin heti sen ensi viikonlopun ostoslistalle, niin pääsee kanssa kokeilemaan.

    VastaaPoista
  7. Musta riisi sopiikin varmaan hyvin nokkosten rouheaan makuu. Herkullinen annos! Mutta tosiaan, maitohorsmasta kannattaa hyödyntää varret niin kauan kuin ne ovat rapsakoita. Parhain osa horsmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Pitää hakea uusi satsi horsmia ja kokeilla niitä varsia myös..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.