Hernesosekeitto - Pekonilla tai ilman

10/23/2012


Pakasteherneet eivät ajatuksena paljoa lämmitä, mutta niistä valmistuva keitto on oiva herkku syksyn pikkupakkasia vastaan.

Tämän hernesosekeiton jujuna on parmesaanijuuston kantapala antamassa makua ja suolaisuutta keitinliemeen. Se ei ole mitenkään välttämätön, mutta hauska lisä maulle ja hyvä keino käyttää juuston kannikka pois. Perunoita ei kannata pilkkoa liian pieniksi vaan antaa niiden kypsyä rauhassa juuston kantapalan kanssa jolloin liemi ehtii maustua kunnolla.

Kattilallinen kesäisen vihreää ja maukasta keittoa valmistuu nopeasti lokakuuta piristämään. Tarjoa sellaisenaan kasvisversiona tai rapeaksi paistetun pekonin kera.

1 sipuli
2 - 3 keskikokoista perunaa
450 g pakasteherneitä
2 dl kermaa
6 - 8 dl kana- tai kasvislientä
kourallinen basilikaa
suolaa ja pippuria
voita ja oliiviöljyä

(parmesaanijuuston kantapala)
(paistettua pekonia)

Kuori ja silppua sipuli. Kuori perunat. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja lisää nokare voita. Kuumenna ja kuullota sipulia pari minuuttia, mausta rouhitulla pippurilla. Kaada kattilaan noin  5 - 6 dl lientä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lohkotut perunat ja juuston kantapala. Anna kiehua hiljalleen kunnes perunat ovat kypsiä. Poista juustonkanta.

Lisää herneet, tarvittaessa nestettä ja keitä hetki kunnes herneet pehmenevät. Älä ylikypsennä. Lisää kourallinen pienittyjä basilikanlehtiä ja soseuta keitto sileäksi. Lisää kermaa ja kiehauta. Tarkista vielä maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja tarjoa.


You Might Also Like

9 kommenttia

  1. Heh, juuri eilen mietin viikon ruokalistaa ja ajattelin viikonloppuna kokkailla hernesosekeittoa - pekonilla tietenkin! Jotenkin tuo kirkas vihreä väri piristää näin syksyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on mulla ihan vakiokeitto aina syksyn tullen ja kausi jatkuu pitkälle kevääseen! Maistuu ja näyttää kesältä, mikäs sen parempaa! No ehkä se pekoni..

      Poista
  2. Mmm,hernekeittoa! Ja tuo parmesaani takuulla tekee siitä vieläkin herkullisemman. Minulle sitä ilman pekonia mutta parmesanilla,kiitos;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin että sinulle ilman pekonia! Kyllä siitä juustonkannikasta ihan kivasti irtoaa makua.

      Poista
  3. Creme ninon on täälläkin ollut to cook -listoilla. Pakastimessa jopa puoli kiloa herneitä. Saat kyllä nuo värit niin kauniiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan herneet sopaksi! Mulle oli ihan uus termi toi creme ninon.. näköjään keittiöranskakin vähän hakusessa...

      Poista
  4. On se hyvää, tai ainakin meillä tuota syödään useasti talvikuukausina..
    Ja usein pekonilla!

    VastaaPoista
  5. Mahtavaa, sinä se vaan toteutat blogissasi mun to cook-listaa :)
    Teet tämän mulle helpoksi kun voin napsia hyvät ohjeet täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, näinkö on.. No hyvä että osui kohdalleen!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.