Neljän paprikan possupata

10/05/2012


Syksy on runsaiden ja lämmittävien pataruokien aikaa. Chilipaprika, savustettu paprikajauhe, punaiset paprikat ja chorizon sisäänsä kätkemät paprikaiset maut ovat pohja tämän lihapadan makumaailmaan. Paahteisen lihapadan tulisuutta voi säädellä chilin määrällä oman sietokyvyn mukaan.

Pata on varsin helppotekoinen, mutta vaatii muutaman tunnin aikaa. Kassleri saa hautua rauhassa ylikypsäksi ja täysin mureaksi. 

 
neljälle nälkäiselle

n. 600 g porsaan etuselkää (tai muuta pitkään haudutukseen sopivaa lihaa)

1 pieni sipuli
1 varsisellerin varsi
1 pieni porkkana
2 punaista paprikaa
2 - 3 punaista chiliä (siemenillä tai ilman)
reipas 1 tl savustettua paprikajauhetta (makeaa)
100 g chorizo- makkaraa

valkosipulin kynsiä maun mukaan
2 - 3 rkl tomaattisosetta (pyre)
kapriksia ja oliiveja maun mukaan
mustapippuria
timjamia, rosmariinia ja laakerin lehtiä
vettä tai liha/kanalientä

muutama kuorittu peruna
(punaviiniä)

Pilko porkkana, varsiselleri ja sipuli pieneksi silpuksi. Siisti tarvittaessa lihasta kalvot ja rustot pois ja paloittele reiluiksi paloiksi. Pätki makkara noin sentin viipaleiksi.  Lohko paprikat 4 - 6 kuuteen osaan. Viipaloi chilit ja leikkaa valkosipulin kynnet muutamaan osaan.

Laita pataan loraus oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää chorizot ja ruskistua kevyesti. Poista makkarat padasta ja lisää kuutioitu porsaanliha. Ruskista lihat nopeasti kuumassa padassa ja nosta pois odottamaan. Lisää pataan tarvittaessa öljyä, alenna lämpöä ja kuullota porkkanoita, sipulia ja varsiselleriä muutama minuutti. Lisää tomaattisose, yrtit, valkosipulit, chilit ja lohkottu paprika. Pyöräytä ainekset sekaisin ja mausta pippurilla ja savupaprikalla. Anna ainesten muhia hetki ja lisää pataan lihat ja makkarat.  (jos haluat laittaa pataan viiniä, kaada se tässä vaiheessa ja kiehauta)

Kaada pataan vettä tai lientä niin että ainekset juuri  ja juuri peittyvät. Lisää lopuksi oliivit ja kaprikset.
Lisää lämpöä, kuumenna kiehumispisteeseen ja siirrä pata 175 asteiseen uuniin ja hauduta ilman kantta noin puolitoista tuntia.

Ota pata uunista ja tarkistele makua ja lihan mureutta. Jos liha tuntuu jo pehmeältä, lisää perunat tai hauduttele ensin puolisen tuntia lisää. Lisää tarvittaessa nestettä.  

Laita pataan kuoritut, halkaistut perunat. Hauduttele hiljalleen kypsäksi, noin tunnin verran. Tarkista vielä lopuksi maku ja erityisesti suolan määrä.

En laittanut pataan yhtään suolaa, mutta sitä oli reippaasti liemessä, oliiveissa, kapriksissa ja chorizossa. Tarjoa pata sellaisenaan ja varaa pala hyvää leipää lientä varten... Makoisaa ja rentouttavaa viikonloppua!

 

You Might Also Like

11 kommenttia

  1. Luotettavasti chorizo mukana ;-) Taidat olla paikallisen chorizokauppiaan paras kaveri...

    VastaaPoista
  2. Ihanat mausteet tuossa padassasi! Itsekin tykkään käyttää savupaprikaa,kiva mauste! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, on kiva mauste! Hyvät viikonloput sinnekin!

      Poista
  3. Tuoksu tulee tänne asti :).
    Hauskaa viikonloppua sinnekin, jatkuvasta sateesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, sitten on mausteet ollut kohdallaan. Sateista tosiaan on, ei oikein ulkoilu houkuta... Hyviä viikonloppuja!

      Poista
  4. Rapunzel6.10.12

    Kiitos hienoista kuvista ja resepteistä! Vahingossa päädyin blogiisi ja jäin heti koukkuun. Tämänkin reseptin kuvat ovat todella herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos itsellesi käynnistä, ja mukavaa kun jätit kommentin. Kiva jos kuvat ja reseptit herättää mielenkiintoa!

      Poista
  5. Ollaan ostettu tuota samaista paprikajauhetta hiukan tujumpana versiona. Tosi hankalaa käyttää mietoihin makuihin tottuneiden lasten kanssa. Kiitos Kulinaarimuruja Jaanan tuliaisten, nyt on myös tätä swiittiä. Chorizo on kyllä yltiöhyvä lisä tähän! Saamme piakkoin taas puolikkaan luomupossun pakkasemme asumaan, joten tämäntyyppiset reseptit tulevat tarpeeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa paprikassa on kyllä hieno aromi, mun pitää testata sitä tulisempaa versiota! Puolikas luomupossu kuulostaa hyvältä, kyllä siitä kelpaa keitellä!

      Poista
  6. Kyllä kuvat on tärkeitä kun miettii mitä sitä seuraavaksi alkaisi kokkailemaan.. täällä näitä jää aina oikein ihailemaan, olet kyllä tosi taitava! Valokuvaaja ihan ammatilta? Tosi herkullinen pata syksyn sadeiltoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista! Joo, kyllä mun elämä kuvien tekemisen ympärillä aika pitkälti pyörii. Ja ruuan...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.