Porkkanakeittoa syyspäivän lämmittäjäksi

10/09/2012


Kuuma sosekeitto lämmittää viluisen kehon takuuvarmasti ja syvän keltaoranssi väri piristää kummasti harmaan päivän keskellä.

Löysin paikallisesta kaupasta tuoretta kurkumaa jota en ole ennen näillä leveysasteilla nähnyt. Suorastaan kirkuvan oranssin värinen kurkuma värjää hyvin voimakkaasti, joten sitä käsitellessa ei ehkä kannata pitää sitä uusinta valkoista paitaa...

Tuore inkivääri ja chili tuovat keittoon potkua ja muista mausteista saadaaan tuoksuva ja aromikas yhdistelmä joka viimeistellään kookosmaidolla. Kokonaisuus on lempeän tulista ja voimakasta, sopivaa syksyn sateiden karkottamiseen mielestä ja kehosta.

4 - 6 annosta (vajaa 2 l valmista keittoa)

1 kg porkkanoita
2 cm pala tuoretta inkivääriä (tai jauhettua inkivääriä)
2 cm pala tuoretta kurkumaa (tai jauhettua kurkumaa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä

mustapippuria, pari ripausta kanelia, karkeaa suolaa, muutama pieni kaffirlimetin lehti, chilijauhetta maun mukaan ja ripaus jauhettua korianteria

kylmäpuristettua seesamiöljyä (tai oliiviöljyä)
kana/kasvislientä tai vettä

4 dl kookosmaitoa

Kuori ja pilko porkkanat. Laita suola ja muut kuivat mausteet mortteliin ja jauha tasaiseksi. (Jos käytät inkivääri- ja kurkumajauhetta, laita ne mortteliin muiden mausteiden kanssa)
Kuori ja silppua inkivääri ja kurkuma. Kuori ja pilko sipulit.

Lorauta seesamiöljyä kattilaan ja kuumenna miedolle keskilämmölle. Laita kattilaan inkivääri, kurkuma ja sipulit ja kuullota hiljalleen pari minuuttia. Lisää mausteseos ja jatka kypsennystä hetki kunnes mausteista irtoaa hyvä tuoksu.

Lisää porkkanat ja sekoita. Anna kypsyä pari minuuttia ja kaada vettä tai lientä kunnes porkkanat lähes peittyvät. Keitä hiljalleen kypsäksi ja soseuta keitto sileäksi. Lisää kookosmaito ja kuumenna tarvittaessa uudelleen. Tarkista maku ja tarjoa. 


You Might Also Like

15 kommenttia

  1. Mikään vuodenaika ei sovi keitoille niin hyvin kuin syksy!

    VastaaPoista
  2. Oho, enpä ole koskaan tuoreeseen kurkumaan törmännytkään! Maistuuko se erilaiselta kuin kuivattu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään aiemmin. Piti käydä ihan uudelleen maistamassa ennen kuin vastasin...
      Ei siinä maussa hirmuisesti ole eroa, samanlaista kitkeryyttä.. Tuore on kyllä raikkaampi ja vähän voimallisempi ja syvempi.
      Jauhetuissa kurkumissa lienee makueroja, mulla on nyt Sonnentor- merkkistä, näin tarkennuksena...

      Poista
  3. Missä tuota kurkumaa oli, CM:ssäkö?

    VastaaPoista
  4. Kurkumaa pitääkin alkaa katsoa sillä silmällä. Ei ole tullut mieleenkään, että sitä voisi saada tuoreena - tai että se on juuri. En ole siis elämässäni omistanut riittävän montaa ajatusta kurkumalle ;-)

    Ihana sosekeitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mietin ihan samaa, en tiedä läheskään tarpeeksi mausteiden alkuperästä ja alkuperäisestä olomuodosta.. jostainhan ne niihin pusseihinkin päätyy! Omistetaan lisää ajatuksia kurkumalle ja sen kavereille!

      Poista
  5. Ihana keitto ja kuvat.Vähän kun tästä viilenee;D Ja olit löytänyt tuoretta kurkumaakin:) Se on tosi ihana aines;käytän sitä paljonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Taisi muuten olla juuri sinun blogi missä viimeksi näin tuoretta kurkumaa käytettävän. Esimmäistä kertaa löysin täältä, ja pitihän sitä heti kokeilla!

      Poista
  6. Nyt avaan kurkumasilmät ja kyttäilen kaupassa vihannesosastoa uudella tavalla. Jos vaikka tänne pohjoisemmaskin saataisiin tuoretta kurkumaa. Inkivääri, chili ja porkkana ovat mainio yhdistelmä, ja kuvasi ovat taas niin ihania, että suuta ja sielua lämmittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli tosiaan mukava löytää kurkumaa ihan uudessa muodossa.. tai siis siinä alkuperäisessä. Tosi voimakkaasti se värjää, ei meinaa sormet puhdistua oranssista väristä..

      Poista
  7. Ohhoh, en ole minäkään koskaan törmännyt tuorekurkumaan. Ja vaikka olisinkin, niin olisin kävellyt ohi luullen sitä inkivääriksi. Täytyykin ruveta tarkkailemaan vihanneshyllyjä.

    VastaaPoista
  8. Aivan ihastuttavan kuuloinen ja näköinen keitto. Löysin blogisi ensimmäistä kertaa ja rakastuin samantien valokuviisi ja blogisi visuaaliseen ilmeeseen yleensä, pitää käydä useamminkin ihmettelemässä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa kun löysit blogin, toivottavasti tulet uudestaan!

      Poista
  9. Näyttää ja kuulostaa jälleen kerran niin superhyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Nyt onkin hyvä hetki keitellä soppia kylmyyttä vastaan!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.