Joulun mausteita

11/21/2013


Jouluun on reilu kuukausi ja joulumainontaa pukkaa ovista ja ikkunoista sellaista tahtia, ettei ole epäilystäkään talven tärkeimmän juhlan lähestymisestä.

Rauhallisemman joulufiiliksen saa vaikkapa kuvaamalla mausteita, tuoksu oli tätä tehdessä aika huumaava.


Nämä ovat minun lempimausteeni joulun tunnelmaan ja makuihin. Mites siellä? Puuttuuko jokin?


Linkkien takaa löytyy aina viisaan wikipedian näkemykset mausteista.

Ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum)

Muskottipähkinä (Myristica fragrans)

Kardemumma (Elettaria cardamomum)

Inkivääri (Zingiber officinale)

Mausteneilikka (Syzygium aromaticum)



Kohti viikonloppua...

You Might Also Like

21 kommenttia

  1. Kyllä. Yhdyn joka lauseeseen!

    VastaaPoista
  2. Oi, noita kardemummapalkoja (onko se palko?) pitääkin muistaa ostaa seuraavan kerran, kun käyn etniskaupoilla. Muskottipähkinää en ole osannut ihan hirveästi käyttää, aina sillointällöin raastan ropsaisun maustamaan keittoja ja kastikkeita. Oisko sulla jotain juomavinkkejä, mihin sitä vois ujuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kai se palko, sovitaan ainakin niin! Muskotti on noista minullekin vierain. Varmaan joku nokkela keksii jonkun hyvän juomankin, mulle ei nyt tuu mieleen.. Olikohan jossain hiljan resepti jossa oli kuuman siiderin kanssa muskottia, en ole varma..

      Poista
  3. Muskotti sopii muuten mainiosti parmesaaniperunamuussiin! Mulla jouluun liittyy vahvasti saaristolaisleivän maut (maltaat, siirappi, puolukka) ja muutenkin suosikit löytyvät tuolta suolaiselta puolelta. Mutta kaneli kuuluu joulupuuroon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno vinkki, pitää kokeilla! Joo, joulupuuro olis omituista ilman kanelia :)

      Poista
  4. Ja mä haluun tuon alimmaisen taulun!

    VastaaPoista
  5. Mahtavia fotoja!
    Vaniljaa kanssa... aina...

    VastaaPoista
  6. Kardemummaa rakastan ympäri vuoden. Eilen keittelin glögipohjaa ja lisäsin siihen vähän tähtianista ja tonkapapua. Kaneli on vaan niin klassikko. Eihän tässä voi mitään yhtä suosikkia valita!

    Muskottia olen joskus raastanut kaakaoon. Ja Eggnoggiin sitä laitetaan muistaakseni kans. Kotiharmilla Kokkeillaan-blogissa taisin joskus nähdä ihan törkeän hyvän suklaa-eggnoggin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonkapapua en ole käyttänyt, pitäisi jostain sitä löytää että pääsis testaan.
      Kiitti juomavinkeistä, laitetaan muistiin!

      Poista
  7. Ihana kuva! Olen samaa mieltä kuin Liisa – ehdottomasti joulukorttiainesta! Mä olen muutes tykästynyt myös muskotinkukkaan, ostin sitä joskus vahingossa, mutta sen jälkeen olen käyttänyt sitä moneen juttuun muskottipähkinän tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia!
      Mä en ole tuota muskotinkukkaa varmaan koskaan käyttänyt.. Pitääkin katsoa löytyiskö lähikaupan hyllystä!

      Poista
  8. Mä voisin laittaa tuon maustekuvan ihan tauluksi keittiön seinälle. Ei tarvitsisi edes laittaa ruokaa, kun jo sitä katsellessaan tuntee mausteiden tuoksun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Voin kertoa että tuota kuvatessa oli huikeat tuoksut.

      Poista
  9. Anonyymi23.11.13

    ...Huikea nälkä tuli kun selailin innoissani vanhempia postauksia läpi..Ihania kuvia myös! Ja tietenkin huikeita ohjeita ja vinkkejä. Kiitosta taas.

    Lisäisin joulun mausteisiin maustepippurin, näet sehän kuuluu piparkakkuihinkin - ainakin Mamsellin piparkakut -ohjeeseen jota äitini käytti. Ja leipoi ohuen ohuita ja ihania piparkakkuja. Itse olen laiskimus enkä jaksa taistella vaikeahkosti käsiteltävän taikinan kanssa vaan tyydyn Anna´s -merkin pipareihin joita kai siis Ruotsin hovikin popsii....

    Ajatella jos ei olisi mausteita. Voi surkeus kuinka latteaa elämä olisi! Ja on ollutkin - mausteethan oli luksustuotteita ja kultaakin kalliimpia joskus aikanaan. Jotain iloa siis elää 2000-luvulla...

    Maukasta viikonlopun jatkoa!

    terkuin,T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, maustepippuri kävisi listalla hyvin mukaan. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Noista mausteista tulee tuoksu tänne asti, aah! Lisäisin vielä pomeranssinkuoren. Ilman sitä piparkakuistani puuttuu jotain oleellista. Käytän sitä myös joululeipiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pomeranssi sopis tuohon myös. Piparkakkuihin se kyllä kuuluu ja taitaa sitä olla joissain valmiissakin joululeivissä.. meille laiskemmille leipureille :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.