aasia

Mausteinen possunkylki

2/19/2015


Tämä possuresepti on yhdistelmä viime viikonlopun nuudeliruoasta ja muutaman viikon takaisesta hoisinkanasta.

Mehevää ja suussa sulavan mureaa possunkylkeä. Syö sellaisenaan tai tarjoa riisin ja vihannesten kera. Nam!

2 annosta

n. 600 g pala nahatonta porsaankylkeä

2 valkosipulin kynttä silputtuna
2 * 3 cm pala inkivääriä silppuna
1 vihreä chili silputtuna
n. 3 rkl hoisinkastiketta
reilu 1 tl viismaustetta
1 rkl (palmu)sokeria
½ rkl riisiviinietikkaa
½ rkl soijaa

Siisti kylkipalasta enimmät kalvot pois. Sekoita marinadin ainekset ja hiero kastike hyvin possun pinnoille. Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli.

Nosta liha pois jääkaapista noin tunti ennen kypsennystä. Laita liha uunivuokaan, lisää myös marinadi.

Paista possua kannen tai folion alla 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Nosta vuoka uunista ja kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kypsennä ilman kantta puolisen tuntia. Valele lihaa kerran pari paistonesteillä loppukypsennyksen aikana.

Anna lihan vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja käy kiinni :)




chili

Possua ja nuudeleita

2/15/2015


Mausteista ja makeaa ylikypsää possua mustien nuudeleiden ja pinaatin kera. Rautainen annos pakkaspäiviin ja laskiaisrientoihin.

Marinadin resepti on pienin muutoksin BBC Good Food- lehdestä. Alkuperäisessä ohjeessa oli ketsuppia, jonka korvasin srirachalla ja tomaattipyreellä.

Yön yli marinointi on paikallaan, joten pikaruoaksi tästä ei ole, mutta itse kypsennys vei vain 1 ½ tuntia. Kypsä possu kaipasi mielestäni tulisuutta, joten lisäsin chiliä vielä annokseen.

2 – 4 annosta

n. 600 – 700 g pala possun kassleria

marinadi

2 valkosipulin kynttä silputtuna
n. 2 * 2 cm pala inkivääriä silputtuna
2 rkl hoisinkastiketta
2 rkl (palmu)sokeria
1 rkl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl öljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl srirachaa

Siisti kasslerista pahimmat rasvat pois ja leikkaa liha noin 3 * 3 cm paloiksi. Sekoita kaikki maustekastikkaan ainekset huolellisesti. Lisää possut marinadiin ja sekoita. Marinoi yön yli.

Laita lihat väljästi uunivuokaan. Kaada myös kaikki marinadi paistoastiaan.

Kypsennä kannen tai folion alla 150 asteisessa uunissa tunnin verran. Tarkista kypsyys. Jos liha vaikuttaa vielä kovin sitkeältä, jatka kypsennystä 15 – 30 minuuttia.

Ota vuoka pois uunista ja sekoita. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka kypsennystä ilman kantta puolisen tuntia kunnes enin neste on haihtunut ja loppu kastikkeesta on sakeaa. Sekoita kerran pari loppukypsennyksen aikana.

Tarkista maku ennen tarjoamista. Possun kaveriksi sopivat hyvin riisi tai nuudelit.



kalaa paperipaketissa

Turskafileet uunissa

2/12/2015


Tiedän että toistan itseäni näillä kalaa leivinpaperipaketissa resepteillä, mutta minusta se on yksi parhaista tavoista kypsentää kalaa.

Tekniikka sopii niin fileille, paloille kuin kokonaisillekin kaloille. Ja kaiken hienous on, ettei kypsennys ole ihan sekuntien tai minuuttienkaan päälle, vaan paketissa kala kypsyy kuumassa höyryssä lempeästi ja säilyy mehevänä.

Jos paperipaketin taittelu perinteisesti tuntuu hankalalta, suosittelen metallisia paperipuristimia. Niillä paketin sulkeminen onnistuu ilman taittelutaitoja varsin näppärästi.

Pienet turskafileet maustoin tällä kertaa sitruunalla ja oreganolla, jota ei niin usein tule kalan kanssa käytettyä, mutta hyvin se toimii.

2 annosta

turskafileitä (tässä n. 350 g)

muutama siivu sitruunaa
hiukan oreganoa
suolaa ja mustapippuria rouhittuna
oliiviöljyä
voita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtaise ja kuivaa kalafileet. Mausta suolalla ja pippurilla sekä oreganolla. Pirskota pinnalle hiukan oliiviöljyä ja lisää muutama sitruunaviipale ja voinokare.

Sulje kalat leivinpaperipakettiin ja paista uuniin keskitasolla 8 – 10 minuuttia.

Nämä pienet fileet (alle 100 g/kpl) kypsyivät 8 minuutissa.

Tarkista maku ja tarjoa mieleisten lisukkeiden kera.




gluteeniton

Voimauttava linssikeitto

2/08/2015


Piristävän keltaista linssikeittoa tuulta ja tuiverrusta vastaan. Linsseissä on runsaasti energiaa, joten tällä jaksaa ankarammissakin olosuhteissa.

Inkivääri ja kurkuma auttavat tulehduksiin ja avaavat tukkoista oloa, joten tämä soppa sopii hyvin myös flunssan kourissa kärvisteleville.

Lisäpotkua keitto saa chilistä ja mausteisuutta kardemummasta ja kanelista.

2 – 3 annosta

1 iso porkkana
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
muutaman sentin pala inkivääriä (n. 10 – 15 g kuorittuna)
n. 1 tl jauhettua kurkumaa
n. 1 tl jauhettua kanelia
4 - 6 kardemumman siemenet
ripaus mustapippuria rouhittuna
ripaus chiliä
suolaa
1 dl punaisia linssejä

vettä tai mietoa kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
sitruunaa

Kuori ja silppua kasvikset ja hienonna inkivääri ja valkosipuli. Huuhtele linssit.
Lorauta kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Kuullota sipuleita, inkivääriä ja porkkananoita muutama minuutti. Lisää mausteet ja jatka kuullotusta minuutin verran.

Lisää kattilaan vettä niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää linssit ja vettä niin että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.

Soseuta sauvasekoittimella kypsät ainekset ja lisää kookosmaito. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.

Tarjoa paahdettujen siementen, sitruunan ja yrttien kera.


 


aurinkokuivattu tomaatti

Onneksi on pastaa,

2/05/2015


silloin kun ei muuta jaksa tai ehdi. Nopean kasvispastan ainekset löytyvät todennäköisesti lähikaupasta, tai sitten jo valmiiksi kaapista. Helppoa ja herkullista!

2 annosta

10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
n. ½ dl pinjansiemeniä
n. 1 dl oreganoa silputtuna (tai basilikaa)
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria
loraus öljyä
hiukan sitruunamehua

oliiveja
fetajuustoa

n. 200 g pastaa

Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. (säästä osa siemenistä annoksen pinnalle)

Pilko tomaattitahnan ainekset hiukan pienemmiksi ja soseuta karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella. Notkista öljyllä ja sitruunamehulla. Tarkista maku.

Sekoita tomaattitahna kypsän, valutetun pastan sekaan. Lisää annokseen halutessasi fetajuustoa (tai parmesaania) ja oliiveja. Ripottele pinnalle vielä hiukan pinjansiemeniä ja rouhi päälle mustapippuria.

Tarjoa heti.