aasia

Broiskunsiivet Gochujang

10/18/2015


Korealaisessa Gochujang chilitahnassa on mukavan napakasti potkua kun kaipaa lämmikettä syksyisiin päiviin.

Gochujang-kastikkeen resepti löytyi on Asian-recipe sivuilta. Kastike sopii niin marinoimiseen kuin dippaamiseen. Alkuperäisessä reseptissä kastikkeeseen lisätään myös kevätsipulia, mutta hyvin toimi ilmankin.

800 g maustamattomia broilerin siipiä

2 rkl Gochujang chilitahnaa
2 pientä valkosipulin kynttä silppuna
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl paahdettua seesamiöljyä
2 tl sokeria
1 + 1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
(kevätsipulisilppua)

Sekoita kastikkeen ainekset sekä ensimmäinen teelusikallinen seesaminsiemeniä laakeassa astiassa. Ota vajaa puolet kastikkeesta erilleen. Lisää broilerinsiivet astiaan ja hiero maustekastike hyvin kiinni lihoihin. Anna maustua huoneenlämmössä noin 30 – 45 minuuttia, tai jääkaapissa jos haluat maustaa pidempään.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta lihat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista noin 20 minuuttia kunnes lihat ovat kypsiä. Sekoita kerran paiston aikana.

Ripottele siipipalojen pinnalle loput seesaminsiemenet ja tarjoa kuumina kastikkeen kera.

kasvispasta

Munakoiso – tomaattipasta

10/15/2015


Täyteläinen ja lämmittävä kasvispasta munakoisosta ja kirsikkatomaateista sopii syksyisen koleuden karkottajaksi. Mausteisuutta kastikkeesen antavat kaneli ja jeera, lämmöstä huolehtii chili.

Tämä pastakastike valmistuu nopeammin jos sen tekee yhtä aikaa kahdella pannulla, toisella munakoisot ja toisessa kastikkeen, mutta ajan kanssa selviää yhdelläkin pannulla.

2 isoa tai 4 pientä annosta

200 g pastaa

200 – 250 g munakoisoa
tuoretta rosmariinia (n. 10 – 15 neulasta)

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tölkki kirsikkatomaatteja (400g)
¼ – ½ tl jauhettua juustokuminaa
¼ – ½ tl jauhettua kanelia
mustapippuria
chilihiutaleita
suolaa

Leikkaa munakoiso reilun sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kaada pannun pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna reippaasti. Lisää munakoisot ja paahda niihin kaunis väri koko ajan sekoitellen. Pienennä lämpöä reilusti, lisää rosmariini ja ripaus suolaa ja jätä kypsymään. Sekoita välillä.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Valuta kirsikkatomaatit. Säästä neste. Lorauta toiselle pannulle oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää sipulit ja paista sekoitellen noin viisi minuuttia.

Lisää valkosipulit ja anna niiden pehmetä pari minuuttia. Lisää valutetut tomaatit, painele rakennetta hiukan rikki ja kypsennä noin kymmenen minuuttia kunnes kastike on paksua ja sakeaa.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.

Mausta tomaattikastike, lisää munakoisot ja valutetuista tomaateista jäänyt neste. Sekoita hyvin ja anna hautua kymmenisen minuuttia kunnes maut ovat tasaantuneet ja munakoisot ovat täysin pehmenneet. Tarkista lopuksi maku.

Sekoita valutettu pasta kastikkeen sekaan ja tarjoa.




aamiainen

Lämmittävä chilimunakas

10/08/2015


Ostin paikallisesta etnisestä ruokakaupasta ison pussillisen kippuraisia sivri chilipaprikoita. Noin 15 – 20 cm pitkät paprikat ovat mietoja ja raikkaan vihreän makuisia, joista leviää koko kehoon mukava lämpö. Tarjolla siis täydellinen pakkasaamun munakas tai kevyt lounas.

1 annos

noin 20 – 22 cm pannu

3 kananmunaa
n. 3 mietoa chilipaprikaa
loraus oliiviöljyä
n. ½ rkl voita
ripaus suolaa

Leikkaa paprikoita noin puolen sentin siivuiksi niin paljon että pannun pohja peittyy. Kaada pannulle loraus oliiviöljyä ja lisää nokare voita. Kuumenna miedolle keskilämmölle ja paista sekoitellen kunnes chilipaprikat pehmenevät, noin 5 – 8 minuuttia.

Riko munat astiaan ja vatkaa rakenne rikki. Mausta ripauksella suolaa. Kaada munakasmassa pannulle ja siirtele sitä lastalla reunoilta keskustaa kohti. Paista muutama minuutti kunnes munakas on sopivasti hyytynyt.

Tarjoa heti sellaisenaan leivän kera.




aamiainen

Bacon & Eggs aamiaispizza

10/04/2015


Pekonia ja munia, ou jees pliis!

On aamuja jolloin tarvitsee hiukan enemmän kuin ison maitokahvin, jolla allekirjoittanut normaalisti etenee päivän ensimmäiset pari kolme tuntia. Isompaa energiavajetta voi paikata vaikka tällä aamiaspizzalla :)

Aamiaispizza sopii kiirettömiin viikonloppuaamuihin ja brunssilla tarjottavaksi. Rapeaksi paistunut filotaikina maistuu hienosti hiukan juokseviksi jääneiden keltuaisten ja savuisen pekonin kanssa.

2 annosta (tai 1 iso)

4 arkkia filotaikinaa (30 * 40cm)

2 kananmunaa
1 tomaatti siivuina
3 – 4 siivua kypsää pekonia
hiukan punasipulia ohuina viipaleina
(salviaa)

oliiviöljyä

pippuria, oreganoa, chilikastiketta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi ja sille ensimmäinen filolevy. Voitele kevyesti oliiviöljyllä. Laita toinen filoarkki päälle ja paina kevyesti kiinni. Toista sama lopuille filoarkeille. Muotoile pizzaan hiukan reunoja ja voitele vielä pinta ja erityisesti reunat.

Riko kananmunat varovasti taikinan päälle. Lisää muut ainekset.

Vinkki! Munat voi myös rikkoa ensin yksi kerrallaan vaikka pieneen kahvikuppiin ja kaataa siitä taikinan päälle, jos haluaa varmistaa että keltuainen säilyy ehjänä.

Paista uunin alaosassa kunnes pinta on rapea ja kauniin värinen. Viimeistele ripauksella pippuria, suolaa, oreganoa ja chilikastiketta. Tarjoa heti kuumana.


Mukavaa sunnuntaita!

 

feta

Tomaatti-feta filopiiras

10/01/2015


Rapea pinnalta ja mehevä sisältä. Se on ihan hyvä lähtökohta piiraalle :)

Filotaikinaa tulee käytettyä ihmeen harvoin siihen nähden miten näppärästi siitä saa monenlaisia rapsakoita paistoksia. Tämänkään piiraan tekemiseen ei lopulta kulunut kuin kolmisen varttia.

Kannattaa tarkistaa että filotaikina on paperinohutta. Ostin joskus epähuomiossa taikinaa joka oli huomattavasti paksumpaa. Kyllä siitäkin piiraan sai, mutta muotoilu oli vähän haastavampaa ja lopputulos ei ollut niin rapea ja lehtevä…

Laiton voisulaan yhden valkosipulin kynnen tuomaan makua, mutta sen voi jättää halutessaan pois.

⌀ n. 22 cm paistovuoka tai pannu

6 kpl filolevyjä (30 * 40 cm)
n. 3 rkl voita
1 valkosipulin kynsi

n. 200 g tomaatteja
100 g fetaa
1 pieni punasipuli
kapriksia ja oliiveja maun mukaan
2 - 3 lehteä salviaa silputtuna
n. 1 tl timjamin lehtiä
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Kaada päälle tilkka oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja jätä maustumaan. Laita voi pieneen kattilaan litsatun valkosipulin kanssa ja sulata. Siirrä sivuun jäähtymään.

Leikkaa tomaatit viipaleiksi, pilko oliivit ja murenna feta paloiksi. Leikkaa paistoastian pohjalle sopiva pala leivinpaperia.

Nosta ensimmäinen filolevy paistoastiaan ja voitele suurpiirteisesti. Nosta seuraava levy hiukan limittäin edellisen päälle, paina kevyesti kiinni ja voitele. Tee samoin seuraaville taikinalevyille.

Yhdistä sipulit, kaprikset, oliivit ja yrtit. Nosta taikinalevyjen päälle tomaatit, sitten sipulit ja lopuksi fetajuusto. Taita filotaikinan reunat paistoksen päälle ja voitele pinta hyvin.

Paista uunin alatasolla noin 20 – 25 minuuttia kunnes pinta on kauniin värinen ja rapea. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa.