helppo

Makrillia, pinaattia ja pastaa | Pasta with Mackerel and Spinach

2/14/2016


Sinapinsiemenet poksahtelevat pannulla ja keittiössä tuoksuu paistuva valkosipuli.
On nälkä. Onneksi tässä menee vain hetki :)

Savustetusta makrillista ja pinaatista saa nopean ja maukkaan kastikkeen jonka ehtii valmistamaan pastan kypsyessä.

1 annos

n. 175 g savustettu makrilli

ripaus ruskeita sinapinsiemeniä
n. 50 g tuoretta pinaattia
1 pieni valkosipulin kynsi
pala punaista chiliä silputtuna
sitruunaa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä ja nokare voita

Pastaa nälän mukaan noin 100 grammaa.

Laita pasta kypsymään pakkauksen ohjeen mukaan. Perkaa makrilli ja paloittele liha pieniksi suupaloiksi. Lorauta pannun pohja täyteen oliiviöljyä, lisää pieni nokare voita sekä sinapinsiemenet. Kuumenna keskilämmölle ja lisää hienonnettu valkosipuli ja puolet chilisilpusta.

Kuullota hiljalleen kunnes valkosipuli on pehmennyt. Lisää pinaatti ja kypsennä kunnes lehdet pehmenevät ja menevät kasaan. Lisää lopuksi makrilli ja anna kuumeta. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Ota hiukan pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta ja lisää se pannulle. Sekoita ainekset ja lisää tarvittaessa pieni tippa vettä.

Ripottele loppu chili sekaan. Tarkista maku ja syö!


In English

1 portion

175 g smoked mackerel, skin and bones removed, flesh flaked

a pinch of brown mustard seeds
50 g fresh spinach
1 small garlic clove, minced
¼ red chili, chopped
½ lemon (juice)
salt and pepper
splash of olive oil (evoo)
½ tbsp butter
100g pasta

Bring a large pot of water to a boil. Generously salt. Add pasta and cook al dente.

Meanwhile, heat olive oil and butter in a frying pan over medium heat. Add mustard seeds, garlic and chili. Cook 3 - 4 minutes, or until softened. Add the spinach and cook for a further minute or until the leaves wilt. Add mackerel and lemon juice. Drain pasta and add to the pan.

Season to taste with salt and pepper. Serve immediately.



arabic seven spice

Bokharat mausteseos | Bokharat Spice Blend

2/11/2016


Sadetta ja puuskittaista tuulta. Räntää ja liukkaita jalkakäytäviä. Kylmää ja pimeää. Flunssakausi huipussaan...

Apua helmikuun harmaaseen ankeuteen voi hakea mausteiden lämmöstä ja tuoksusta. Tämä arabialainen mausteseos on nimeltään Bokharat. Resepti on ihan pienin muutoksin napattu Andalusian auringossa blogista.

Se minulle ei selvinnyt miksi tätä kutsutaan arabialaiseksi 7- mausteeksi, vaikka kaikissa versioissa jotka netistä selailin mausteiden määrä on kahdeksan. Omituista :)

Määriä voi muokata oman maun mukaan.

1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl jauhettuja korianteria
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää

Yhdistä mausteet ja säilytä tiiviissä astiassa.


In English

1 tsp ground black pepper
1 tsp ground paprika powder
1 tsp ground cumin
½ tsp ground coriander
½ tsp ground clove
½ tsp cinnamon
½ tsp cardamom
¼ tsp ground nutmed

Mix all ingredients together. Store in an airtight container.






alkuruoka

Savustettuja ostereita ja pastaa | Smoked Oysters Pasta

2/09/2016


Säilykepurkkiruoka ei välttämättä herätä suuria intohimoja, mutta savustetut osterit kuulostavat jo paljon houkuttelevammalta. Niille jotka eivät pidä raaoista ostereista tai kynnys maistamiseen tuntuu korkealta, voi lähestymisen ostereiden hienostuneeseen makumaailmaan aloittaa hyvin savustetuista ostereista.

Jos haluat tehdä annoksen yhdelle, suositan keittämään pastaa noin 100 grammaa, vähentämään hiukan sipulin määrää ja valitsemaan pienehkön valkosipulinkynnen.

2 annosta alkuruokana

85 g rasia savustettuja ostereita oliiviöljyssä
1 valkosipulinkynsi
½ pienestä punasipulista
½ sitruunan kuori ja mehu
pieni pala tuoretta chiliä
suolaa ja pippuria
oliiviöljy

150 g pastaa

Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan. Pastan kypsyessä ehtii valmistamaan kastikkeen.

Silppua punasipuli, valkosipuli ja chili. Raasta sitruunankuori. Valuta osterirasian öljy pannulle ja lisää myös loraus oliiviöljyä. Kuumenna miedolle keskilämmölle. Kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää valkosipuli, sitruunankuori ja osa chilistä. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kun sipuli on kypsää, lisää sitruunamehu ja osterit. Anna kiehahtaa nopeasti niin että osterit kuumenevat. Valuta pasta ja lisää se pannulle. Sekoita ainekset varovasti. Tarkista maku ja viimeistele ripauksella mustapippuria ja chiliä. Tarjoa heti.


In English

serves 2 as a starter

85 g can smoked oysters in olive oil
1 garlic clove minced
half of small red onion chopped
half of lemon, zest and juice
red chili to taste
salt and pepper to taste
a splash of evoo

150 g linguine or spaghetti

Bring a pot of water to boil, add salt and cook your pasta according to package directions.

Drain the oysters and add the oil to a frying pan. Add a small small splash on olive oil and heat over medium heat.

Add onions and sauté until fragnant. Add garlic, lemon zest and some of the chili. Season with salt and pepper.

Add oysters and lemon juice. Warm through. Drain the pasta, return to the pan and gently toss together.

Sprinkle the pasta with the remaining chili. Serve immediately!



gluteeniton

Täyteläinen linssikeitto | Hearty Red Lentil Soup

2/04/2016


Harmaalta taivaalta tippunut räntä valui niskaan ja kylmä kosteus tunkeutui syvälle ytimiin. En ole ihan varma ulkoilun virkistävästä vaikutuksesta säällä kuin säällä. Kaipasin sisään ja lämpimään...
Sen sijaan iso lautasellinen höyryävän kuumaa ja täyteläistä linssikeittoa lämmittää takuulla ja piristää kummasti muutenkin!

Lähes aina kun teen linsseistä ruokaa tulee mieleen että miksi en käytä niitä useammin. Linssit ovat herkullisia ja nopeita valmistaa, niissä on runsaasti hyviä ravintoaineita ja kilohintakin on yleensä ihan siedettävä. Kaikin puolin hyvä raaka-aine, joka silti tuppaa unohtumaan kaapin hyllylle...

Tämän linssikeiton salaisuus on makupohja, jossa sipulia, porkkanoita ja varsiselleriä kuullotetaan rauhassa oliiviöljyssä valkosipulin ja yrttien kera. Liemeksi käy niin kasvis- kuin kanaliemikin, ihan oman maun mukaan. Chili ja savupaprika tuovat keiton makuun ja tuoksuun omat herkulliset arominsa.

Vinkki! Jos jääkaapissa sattuu olemaan parmesaanijuuston kannikka niin sen voi laittaa italialaiseen tapaan keiton sekaan tuomaan makua. Lisää juusto samaan aikaan liemen kanssa ja nouki pois ennen tarjoamista.

2 annosta

1 dl punaisia linsseä
1 iso porkkana
1 sipuli
1 iso varsisellerin oksa
1 – 2 valkosipulin kynttä
pieni pala tuoretta chiliä
1 laakerinlehti
hyppysellinen kuivattua tai tuoretta rosmariinia
pieni ripaus kuivattua salviaa
ripaus savupaprikajauhetta (sweet)
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl tomaattipyrettä
kana- tai kasvislientä

(paistettuja kapriksia)

Pilko porkkana, selleri ja sipuli tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilan pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää porkkanat, sipulit ja selleri kattilaan ja kuullota sekoitellen viitisen minuuttia kunnes kasvikset alkavat hiukan pehmetä.

Silppua valkosipuli ja chili ja lisää ne kattilaan yrttien ja mausteiden kanssa. Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja lisää lientä niin että kasvikset peittyvät reilusti.

Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Lisää nestettä tarpeen mukaan ja anna hautua hiljalleen noin kymmenen minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lientä sen mukaan kuinka sakean tai ohuen keiton haluat.

Tarkista lopuksi maku ja tarjoa. Öljytilkassa paistetut kaprikset sopivat mainiosti keiton sekaan!


In English

2 portions

1 dl dry red lentils, rinsed
1 large carrot diced
1 medium onion chopped
1 large stalk of celery diced
1 – 2 garlic cloves minced
fresh chili to taste
1 bay leaf
a pinch of dried rosemary
a small pinch of dried sage
a pinch of smoked paprika powder (sweet)
salt and pepper to taste
1 tbsp tomato puree
chicken or vegetable broth

Heat the olive oil in a large saucepan or pot and mix in the onions, carrot and celery and sauté over medium heat about five minutes. Add the garlic, chili, herbs,salt and pepper. Cook until fragrant while stirring constantly, about one minute. Strir in tomato puree, add broth and lentils.

Stir and bring the mixture to a boil and redeuce heat to low. Simmer for 10 minutes, or until the lentils are cooked. Add broth if needed.

Remove from heat and season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fried capers and enjoy!