Viikko
sitten en ollut syötävistä lupiinin siemenistä kuullutkaan, mutta
kun bongasin tämän kuvan Instagramista niin pitihän niitä päästä
maistamaan. En tiedä onko nämä virallisesti siemeniä vai papuja,
eikä taida tietää valmistajakaan koska purkin etiketissä oli
käytetty molempia, mutta ehkä siihen ei kannata takertua vaan
keskittyä maisteluun. Se on ainakin minusta hauskempaa.
Ostin
saman tien pari purkkia ja toisesta surautin kirpeän raikkaan,
hummuksen tyylisen tahnan. Kuorien poistaminen vaatii hiukan
näpräämistä ja vie aikansa mutta se kannattaa tehdä.
Lupiinitahnan
rakenne jää hieman ryynimäiseksi tavalliseen hummukseen
verrattuna, mutta jos se ei häiritse niin kannattaa kokeilla.
Riippuu tietysti kuinka tehokkaalla koneella tahnan valmistaa :)
1
purkki kypsiä lupiinipapuja/siemeniä
380g
valutettuna
1
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
rkl sitruunamehua
1
– 2 tl tahinia (käytän tätä)
1
rkl oliiviöljyä
ripaus
juustokuminaa
suolaa
1
– 1 ½ dl vettä
Valuta
ja huuhtele lupiinipavut hyvin. Poista kuoret. Yhdistä kaikki
ainekset vettä lukuunottamatta tehosekoittimen kulhoon. Aja
tasaiseksi tahnaksi ja lisää vettä pienissä erissä kunnes
koostumus on mieleinen. Tarkista maku. Pinnalle voi ripotella
savustettua paprikaa valuttaa hiukan öljyä. Tarjoa hyvän leivän
kanssa tai osana meze-pöytää.
In
English
1
can boiled lupin beans (rinsed)
380g
drained weight
1
small garlic clove, minced
1
tbsp lemon juice
1
– 2 tsp tahini
1
tbsp extra virgin olive oil
a
pinch of cumin
salt
to taste
1
– 1 ½ dl water
Remove
the skins from the lupin seeds. Put all the ingerdients except water
into a blender. Add water as needed and whizz until smooth. Season to
taste and drizzle with olive oil and smoked paprika.