gluteeniton

Lupiinihummus | Lupin Bean Hummus

4/14/2016


Viikko sitten en ollut syötävistä lupiinin siemenistä kuullutkaan, mutta kun bongasin tämän kuvan Instagramista niin pitihän niitä päästä maistamaan. En tiedä onko nämä virallisesti siemeniä vai papuja, eikä taida tietää valmistajakaan koska purkin etiketissä oli käytetty molempia, mutta ehkä siihen ei kannata takertua vaan keskittyä maisteluun. Se on ainakin minusta hauskempaa.

Ostin saman tien pari purkkia ja toisesta surautin kirpeän raikkaan, hummuksen tyylisen tahnan. Kuorien poistaminen vaatii hiukan näpräämistä ja vie aikansa mutta se kannattaa tehdä.

Lupiinitahnan rakenne jää hieman ryynimäiseksi tavalliseen hummukseen verrattuna, mutta jos se ei häiritse niin kannattaa kokeilla. Riippuu tietysti kuinka tehokkaalla koneella tahnan valmistaa :)

1 purkki kypsiä lupiinipapuja/siemeniä
380g valutettuna

1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1 – 2 tl tahinia (käytän tätä)
1 rkl oliiviöljyä
ripaus juustokuminaa
suolaa
1 – 1 ½ dl vettä

Valuta ja huuhtele lupiinipavut hyvin. Poista kuoret. Yhdistä kaikki ainekset vettä lukuunottamatta tehosekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi tahnaksi ja lisää vettä pienissä erissä kunnes koostumus on mieleinen. Tarkista maku. Pinnalle voi ripotella savustettua paprikaa valuttaa hiukan öljyä. Tarjoa hyvän leivän kanssa tai osana meze-pöytää.


In English

1 can boiled lupin beans (rinsed)
380g drained weight

1 small garlic clove, minced
1 tbsp lemon juice
1 – 2 tsp tahini
1 tbsp extra virgin olive oil
a pinch of cumin
salt to taste
1 – 1 ½ dl water

Remove the skins from the lupin seeds. Put all the ingerdients except water into a blender. Add water as needed and whizz until smooth. Season to taste and drizzle with olive oil and smoked paprika.




ancho chili

Tulinen possupata | Pork and Chilli Stew

4/12/2016


Syvän tummanpunaisessa ja sakeassa possupadassa on savua ja tulta. Kuivatuilla ancho ja chipotle chileillä maustettu lihapata ei takuulla jätä kylmäksi. Tarjoa riisin tai tortillojen ja raikkaan salaatin ja guacamolen kera.

Resepti on mukaeltu Olive lehden huhtikuun 2016 numerosta.

Tämä on sitten aika tulista :)

2 – 4 annosta lisukkeista riippuen

400 g porsaan palapaistia tai vastaavaa, reilun kokoisina suupaloina
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 g kuivattua chipotle chiliä (ilman siemeniä)
8 g kuivattua ancho chiliä (ilman siemeniä)
½ rkl sokeria
200 g tomaattimurskaa

1 ½ dl kanalientä
½ tl jauhettua jeeraa
½ tl kuivattua oreganoa
1 - 2 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria

Poista chileistä kannat ja siemenet ja murra pienemmiksi paloiksi. Punnitse oikea määrä.
Laita chilit kuivalle pannulle tai paistokasarille ja kuumenna. Kun chileistä alkaa irrota kevyesti paahteinen tuoksu, lisää pannulle kanaliemi, tomaattimurska ja sokeri. Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna lämpöä ja hauduta noin 10 minuuttia. Kaada ainekset toiseen astiaan ja aja tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella.

Pyyhkäise kasari puhtaaksi ja lisää tilkka öljyä. Kuumenna ja ruskista lihat nopeasti. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattikastike sekä noin 1 ½ dl vettä. Sekoita ainekset hyvin ja anna kiehahtaa.

Alenna lämpöä ja hauduta hiljalleen kansi raollaan noin 90 minuuttia tai kunnes kastike on sakeaa ja liha lohkeavan pehmeää. Viimeistele possupata limen mehulla ja yrteillä.

Tarkista lopuksi maku ja tarjoa. Poltetta voi helpottaa jogurtilla.


In English
Recipe inpiration from the Olive Magazine / April 2016
serves 2

400 g pork shoulder, cut into 4 - 5 cm pieces
1 onion, chopped
2 garlic cloves, minced

2 g dried chipotle chile (without seeds)
8 g dried ancho chile (without seeds)
½ tbsp sugar
200 g crushed tomatoes

1 ½ dl chicken stock
½ tl cumin
½ tl dried oregano
1 - 2 bay leaf
salt and pepper to taste

yogurt to serve

Pull out the stems and shake out the seeds from chillies. Discard the stems and seeds. Add the chillies to a dry frying pan and toast for 2 – 3 minutes. Add the tomato sauce, sugar and chicken stock. Simmer for 10 minutes. Empty the pan into a blender and whizz until smooth.

Wipe the pan clean and add a splash of oil. Heat over a high heat and brown the pork all over. Add the onion and garlic and sauté for couple of minutes. Add the tomato sauce and the spices. Add 1,5 dl water and bring to boil. Lower the heat and simmer partly covered for 90 minutes or until the sauce is thick and the meat is tender.

Finish with lime juice and fresh herbs. Serve with rice or tortilla and salad or guacamole.




gluteeniton

Paahdetut kurkumaperunat | Turmeric Roasted Potatoes

4/07/2016


Kurkuman syviin oranssin ja keltaisen sävyihin värjäämät paahdetut perunat ovat sekä kauniita että erityisen herkullisia. Lisämakua antavat jeera, chili ja mustapippuri. Viimeistelin perunat hyppysellisellä sarviapilan lehtiä, mutta hyvin nämä maistuvat ilmankin. Jos joku tietää saako Suomesta jostain sarviapilan lehtiä niin saapi vinkata!

Kurkumastahan on kirjoitettu paljon terveyttä edistävänä supermausteena ja jostain luin että mustapippurin ainesosat edistävät kurkuman imeytymistä, joten tässä on nyt molempia. En tiedä onko niin, mutta jos on niin ainakaan ei voi väittää etteikö terveellinen ruoka voisi olla hyvää :) Kurkuman kanssa kannattaa muistaa että se värjää voimakkaasti ja tahrat eivät lähde ihan helposti pois. Resepti on muokattu Sabrina Ghayourin hienosta Persiana kirjasta.

n. 500 g perunoita kuorittuna
2 rkl oliiviöljyä
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
¼ tl chilijauhetta
¼ tl mustapippuria
vajaa 1 tl suolaa (tai maun mukaan)
(sarviapilan lehtiä)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita mausteet ja oliiviöljy keskenään. Pilko perunat parin sentin suupaloiksi ja lisää ne mausteöljyn sekaan. Sekoita hyvin ja kaada perunat leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista kuumasssa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoita kerran paiston aikana. Ripottele kypsien perunoiden päälle hyppysellinen sarviapilan lehtiä. Sekoita, tarkista maku ja syö sellaisenaan tai tarjoa osana ateriaa.


In English

500g potatoes, peeled
2 tbsp olive oil
1 tsp cumin
1 tsp turmeric
¼ tsp chili powder
¼ tsp crushed black pepper
1 tsp salt
a pinch of fenugreek leaves (optional)

Preheat the oven to 225 C. Mix all the spices with olive oil. Cut the potatoes into bite-size pieces.
Add the pototoes and stir to coat.
Place the potatoes onto the baking tray and roast for 25 minutes or until golden brown.
Sprinke with fenugreek leaves and serve hot.




broileri

Tuliset koipipalat uunissa | Oven Baked Chicken Drumsticks

4/04/2016


Uusi viikko käyntiin helposti, uunissa paistetuilla, tulisilla broilerin koipipaloilla. Korealaisessa Gochujang chilitahnassa on napakasti potkua ja siitä on helppo sekoittaa maustekastikkeita jotka vievät makumatkalle Aasiaan.

Sitruunaruoho raikastaa sopivasti syvän ja voimakkaan makuista marinadia, joka sopii myös porsaan ja naudan lihoille. Lihoja kannattaa pitää silmällä kypsennyksen aikana ja ettei marinadissa oleva hunaja pääse palamaan. Reilusti tumma ja rapea paistopinta on herkullista, mutta ihan karrelle ei kannata nahkaa polttaa :)
 
8 – 10 kpl broilerin koipipaloja
2 rkl Gochujang chilitahnaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2*2cm pala inkivääriä raastettuna
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl paahdettua seesamiöljyä
1 sitruunaruoho hienonnettuna (pehmeät osat)


Sekoita marinadin ainekset keskenään. Hiero maustekastike hyvin lihojen pinnalle ja erityisesti nahan alle. Laita jääkaappiin maustumaan noin 2 - 3 tunniksi.

Paista lihoja 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kääntele kerran tai pari paiston aikana. Tarjoa kuumina. Koipipalat voi kypsentää myös grillissä!


In English

8 – 10 chicken drumsticks
2 tbsp Gochujang chili paste
1 garlic clove. minced
2*2cm ginger, finely grated
1 tbsp soy sauce
1 tbsp rice vinegar
1 tbsp honey
1 tsp toasted sesame oil
1 lemongrass, finely chopped


Stir together all the ingredients. Add the chicken and stir to coat completely in marinade.
Cover and refrigerate for 2 – 3 hours. Bake in 175 C for 50 minutes. Serve hot!



 

bimi

Paahdetut Broccolinit | Oven Roasted Broccolini

4/01/2016


Bimi, broccolini, babybroccoli… En ole näihin pitkävartisiin ja pienikukintoisiin vihreisiin herkkuihin aiemmin tutustunut, joten en ole ihan varma edes oikeasta nimestä. Sen sijaan olen varma että valmistan näitä uudestaan kun seuraavan kerran olen hiiligrillin äärellä.

Ensimmäinen kokeilu uunin grillivastuksen alla tuotti kuitenkin niin hyvän tuloksen että sen voi tässä huoletta jakaa. Huippuhelppo ja nopea kasvistapas viikonlopuksi, joko uunissa tai ulkogrillissä. Herkkua!

kahdelle tapaksena

250g pussi bimi parsakaaleja
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä
sitruunaa

Huuhtaise ja kuivaa bimit. Kaada kasvisten päälle oliiviöljyä ja mausta reilulla suolalla ja pippurilla. Sekoita ja levitä uunipellille. Paahda uunissa kuuman 225 asteisen grillivastuksen alla 5 – 8 minuuttia tai kunnes varret ovat napakan pehmeitä ja pinta kevyesti paahtunut.

Tarjoa kuumina sitruunalohkojen kanssa.


 
In English

tapas for two

250g broccolini/bimi
salt and pepper to taste
evoo
lemon

Preheat your oven to broil. Place the broccolini on a baking sheet. Drizzle the oil over top ans season generously with salt and pepper. Broil for 5 - 8 minutes, turning halfway, or until tender and lightly charred. 

Serve fresh and hot with squeeze of lemon.