gluteeniton

Perunoita mangojauheella | Potatoes with Dried Mango Powder

8/09/2016


Jos uudet perunat ja silli alkavat jo kyllästyttää tältä kesältä (onko se mahdollista?) niin tässä intialaisittain maustettuja perunoita. Kirpeä mangojauhe tuo kotimaisiin perunoihin ihan uuden ja eksoottisen vivahteen eikä näistä muutenkaan makua puutu.

Voimakkaan mausteiset perunat maistuvat sellaisenaan kylmän juoman kera tai muiden intialaisten herkkujen kera. Reseptin inspiraatio löytyi täältä.

Kuivattua mangojauhetta (amchur) ei taida perusmarketin hyllyltä löytyä, mutta kannattaa etsiä etnisistä tai mausteiden nettikaupoista.

2 pientä annosta
n. 400 g perunoita

n. 1 rkl voita
½ tl jeeran siemeniä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 10 - 12g pala inkivääriä raastettuna
1 pieni punainen chili silputtuna (n.10g)
½ tl jauhettua korianteria
½ tl kashmirin chilijauhetta
1 tl kuivattua mangojauhetta (amchur)
¼ tl suolaa

Keitä perunat nipin napin kypsiksi, valuta ja anna kuivahtaa.

Laita pannulle voi ja kuumenna miedolle keskilämmölle. Lisää jeeran siemenet ja kun niistä irtoaa tuoksu, lisää valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuullota puolisen minuuttia sekoitellen ja lisää jauhettu korianteri, chilijauhe sekä perunat.

Sekoita mausteet hyvin perunoiden kanssa ja anna paistua viitisen minuuttia käännellen. Lisää mangojauhe ja suola. Sekoita ja paista käännellen noin 5 - 8 minuuttia kunnes perunat ovat kauttaaltaan kauniin värisiksi. Tarkista maku ennen tarjoamista.


In English
serves 2 as a side

400g potatoes
1 tbsp butter
½ tsp cumin seeds
1 garlic clove, minced
10 – 12g ginger, grated
1 red chili, chopped (about 10g)
½ tsp ground coriander
½ tsp kashmiri chili powder
1 tsp dried mango powder (amchur)
¼ tsp salt (or to taste)

Boil the potatoes until just cooked. Drain and let dry.

Add the butter to a skillet and heat over a medium heat. Add the cumin seeds and cook until fragrant. Mix in garlic, ginger and chili and cook for about 30 seconds. Add the coriander, chili powder and potatoes.

Mix together and cook for about 5 minutes stirring every now and then. Add the mango powder and salt. Stir together and fry for 5 - 8 minutes until potatoes are golden brown on all sides. Check the seasoning before serving.




gluteeniton

Paprika-halloumivartaat | Pimientos and Halloumi Skewers

8/05/2016


Grillikesä jatkukoon vaikka monesta suunnasta onkin jo kuulunut että kesä on lopuillaan tai tuulen vireessä on syksyn tuntua... En usko! Helteet tulevat vielä takaisin :)

Tämä on helppo juttu! Pimientos paprikat ja halloumi samaan vartaaseen, sipaus oliiviöljyä pintaan ja nopea grillaus. Paljon makua vähällä vaivalla!

Halloumin suolaisuutta voi vähentää liuotamalla juustoa kylmässä vedessä vartista puoleen tuntiin.

pimientos de padron paprikoita
halloumia
oliiviöljyä

Leikkaa halloumi suupaloiksi ja laita vartaisiin paprikoiden kanssa. Sivele pinnat kevyesti oliiviöljyllä ja grillaa molemmin puolin. Paprikat saavat tummua pinnalta kunnolla, se kuuluu asiaan. Tarjoa heti kuumina.


In English

pimientos de padron peppers
halloumi cheese
evoo

Cut the cheese into bite size pieces. Thread the halloumi and peppers onto skewers. Brush lightly with olive oil and grill on both sides until the cheese begins to turn golden and the peppers are lightly charred. Serve immediately.




broileri

Kanaa, tomaatteja ja voita | Chicken with Tomatoes and Butter

8/02/2016


Voi on mitä parhain keksintö! Ja kypsät tomaatit! Ja kun ne yhdistää kastikkeeksi on maku niin ylellisen pehmeää ja runsasta että sitä on vaikea vastustaa. Onneksi ei tarvitse :)

Aromikas ja metsältä tuoksuva timjami on luottoyrtti tomaattien maustamiseen. Sekä tuore että kuivattu sopivat hyvin, kunhan kuivattu versio ei ole lojunut avoimessa pussissa paria vuotta maustekaapin perällä.

Tämä herkullinen ja maukas kanapata valmistuu alle puolessa tunnissa. Itse suosin broilerin reisipaloja maun ja mehukkuuden vuoksi, mutta voi tämän valmistaa myös rintapaloista. Seuraksi sopivat riisi ja vaalea leipä kastikkeen moppaamiseen. Tällä on hyvä aloittaa elokuu!

3 - 4 annosta

n. 500g broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaloja
20 - 25g voita
3 tomaattia kuutioina
2 valkosipulinkynttä silputtuna
hyppysellinen hyvää kuivattua timjamia
suolaa ja pippuria

kevätsipulia silputtuna
basilikaa

Leikkaa broilerin reisipalat 2 – 3 osaan. Kuumenna iso paistinpannu hyvin ja ruskista lihat voissa. Lisää valkosipuli ja hetken perästä kuutioidut tomaatit. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Alenna lämpöä ja anna hautua noin 8 - 10 minuuttia kannen alla kunnes tomaatit pehmenevät. Sekoita ja anna hautua vielä kymmenisen minuuttia ilman kantta.

Tarkista maku ja viimeistele ruoka kevätsipulilla ja yrteillä ennen tarjoamista. 


In English

3 - 4 portions

500g skinless and boneless chicken tighs
20 - 25g butter
3 ripe tomatoes, chopped
2 garlic cloves, minced
a pinch of dry thyme
salt and pepper to taste
chopped spring onions and basil to serve

Cut the chicken into 2 - 3 pieces. Melt the butter in a large pan over a medium heat. Add the chicken and brown on all sides. Add garlic and cook for a minute. Add tomatoes and season to taste with salt, pepper and thyme.

Reduce the heat to low, cover and simmer for 8 to 10 minutes. Stir and simmer for another 10 minutes uncovered. Scatter with spring onions and basil. Serve with rice and bread.




helppo

Sardelli, kapris ja tomaattisalaatti | Tomato, Anchovy and Caper Salad

7/17/2016


Espanjan tapasbaareista versioitu tomaattisalaatti sopii puhtaiden ja voimakkaiden makujen ystäville. Makeita tomaatteja, kirpeitä kapriksia ja Atlantin suolaisia sardelleja oliiviöljyllä peiteltynä. Ripaukset oreganoa ja pippuria viimeistelevät maun.

Kivistön Mari kirjoitti aiemmin tällä viikolla hienosti yksinkertaisesta ruuasta ja sen helppoudesta ja vaikeudesta. Uskon että tämä pieni kesäinen tapassalaatti mahtuu samaan sarjaan Kivistön tomaatti-papusalaatin kanssa: vain muutama raaka-aine ja paljon toisiaan täydentäviä makuja.

Helppoa ja nopeaa kesäruokaa. Yksinkertaisesti!

tomaatteja
sardelleja
kapriksia
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa (kreikkalaista villioreganoa)
rouhittua mustapippuria

Kokoa salaatti ja nauti hyvän leivän kera.


In English
Simple tomato salad with bold flavors.

tomatoes, sliced
flat fillets of anchovy in oil
capers
evoo
dried oregano (Greek wild mountain oregano)
cracked black pepper




broileri

Kanaa lime, chili & jogurttimarinadissa | Lime, Chili & Yogurt Marinated Chicken

7/12/2016


Kirpeän tulinen marinadi pitää sisällään kuivattua limeä ja chiliä, jonka jogurtti pehmentää juuri sopivaksi meheville ja rapeapintaisille kanankoiville.

Hehkuvan oranssi Kashmirin chili on tulisuudeltaan miedohkoa, joten jos käytät jotain voimakkaampaa chilijauhetta, kannattaa reseptissä olevaa määrää vähentää. Tai jos pidät hot hot kot kot niin sitten ei...

Reseptistä riittää noin 600 grammalle lihaa.

2 maustamatonta broilerin koipireittä (tai muuta luullista ja nahallista palaa)
½ dl maustamatonta rasvaista jogurttia
1 tl kuivattua limejauhetta
1 tl Kashmirin chilijauhetta
½ tl suolaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Sekoita astiassa marinadin ainekset keskenään. Lisää kanankoivet ja hiero marinadi hyvin lihojen pintaan ja erityisesti nahan alle. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia tai jääkaapissa 3 - 4 tuntia jos on aikaa.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa kuumina mieleisten lisukkeiden kanssa.


In English
2 portions

2 chicken legs with bone and skin (500 - 600g)
50ml natural yogurt
1 tsp dried lime powder
1 tsp kashmiri chili powder
½ tsp salt
1 garlic clove, minced

Mix all the ingredient together. Add chicken and rub the marinade all over and under the skin. Allow to marinate for 30 minutes in room temperature or 3 - 4 hours in the fridge.

Place the chicken on a baking tray, lined with baking parchment and bake for 45 minutes in 200 C. Serve the chicken hot!