gluteeniton

Uunissa paahdetut perunat | Oven Roasted Potatoes

4/28/2016


Potuille maustetta, puoleksi tunniksi uuniin ja syömään!

Helppoa ja niin hyvää että napostelua voi olla hankala lopettaa… On taas se aika vuodesta kun ulkolaiset uudet perunat houkuttavat ja meikä antaa periksi ja ostaa pussillisen :)

Ja ihan oman pienen perinteeni mukaan valmistan ne jälleen kerran uunissa paahtamalla. Ja syön kaiken itse! Tehkää te isompi satsi niin riittää muillekin :)

Mausteina on valkosipulia, sipulia, paprikaa ja pippuria.

Sopii tarjota myös Vappuna :)

500g perunoita
½ tl paprikajauhetta
¼ tl rouhittua mustapippuria
¼ tl valkosipulijauhetta
¼ tl sipulijauhetta
¼ tl suolaa (tai maun mukaan)
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese tai kuori perunat ja leikkaa suupaloiksi. Sekoita kaikki mausteet keskenään. Kaada peunoiden päälle loraus oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Ripottele mausteseos perunoiden päälle ja sekoita niin että perunat ovat tasaisesti mausteseoksen peitossa.

Levitä perunat leivinpaperin päälle ja paista noin 25 - 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniisti paahtuneita. Tarkista maku ja tarjoa kuumana.


In English

500g new season potatoes
½ tsp paprika powder
¼ tsp crushed black pepper
¼ tsp garlic powder
¼ tsp onion powder
¼ tsp salt (or to taste)
evoo

Preheat the oven to 225 C. Cut the potatoes into bite-size pieces.
Drizzle the pototoes with olive oil and stir to coat. Mix all the spices. Sprinkle over the potatoes and stir to coat. Place the potatoes onto the baking tray and roast for 25 - 30 minutes or until golden brown. Serve immediately!



arkiruokahaaste

Helppo munakoisocurry | Easy Eggplant Curry

4/25/2016


Viime päivien vesi-, rae- ja lumikuurot yhdistettynä puuskittaiseen tuuleen saivat kummasti kaipaamaan mausteista ja lämmitävää ruokaa.

Helposti valmistuva, garam masalalla maustettu ja kookosmaidolla viimeistelty munakoisocurry on täyttävää ja herkullista ja juuri sopivan mausteista viemään ajatukset pois räntäsateesta.

Tämä lempeästi tulinen ja sakea kasviscurry valmistuu noin puolessa tunnissa, joten se kelvannee hyvin myös Instagramissa pyörivään #arkiruokahaasteeseen.

3 - 4 annosta

1 munakoiso (350 - 400g)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2*2 cm pala inkivääriä
1 punainen chili
suolaa ja mustapippuria
2 – 3 tl garam masalaa
n. ½ dl vettä
400g tomaattimurskaa
2 dl kookosmaitoa

kevätsipulia

Leikkaa munakoiso pieniksi, noin sentin kuutioiksi. Lorauta ison pannun tai kasarin pohja peittoon oliiviöljyä. Kuumenna pannu reilusti kuumaksi ja lisää munakoisot pannulle ruskistumaan. Sekoita välillä.

Silppua sipuli, lisää se pannulle ja sekoita. Alenna lämpöä ja jätä kypsymään.

Hienonna valkosipulit, inkivääri ja chili ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja garam masalalla. Sekoita hyvin ja anna kypsyä minuutin verran sekoitellen. Lisää vesi ja tomaattimurska. Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna lämpöä ja anna kypsyä hiljalleen viitisen minuuttia.

Kaada pannulle kookosmaito ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia kunnes munakoisot ovat täysin pehmeitä. Tarkista maku.

Ripottele pinnalle chiliä, kevätsipulia ja hiukan garam masalaa ennen tarjoamista. Tarjoa riisin kera.
Intialaiset pikkelssit, naanleipä ja maustamaton jogurtti sopivat myös hyvin täydentämään ateriaa.


In English

serves 3 – 4

1 eggplant (350 – 400g)
1 onion, chopped
2 garlic cloves, minced
2*2 cm ginger, grated
1 red chilli, chopped
salt and pepper to taste
2 – 3 tps garam masala powder
50ml water
400g can chopped tomatoes
200ml coconut milk

spring onion

Cut the eggplant into small cubes. Heat a large pan over high heat. Add a good glug of olive oil and eggplant and cook, stirring, for five minutes. Add chopped onions and cook for acouple of minutes. Reduce the heat and add garlic, chilli and ginger. Season to taste with garam masala, salt and pepper. Mix and saute for a minute.

Add water and chopped tomatoes. Stir and cook for five minutes. Add coconut milk and simmer for 20 minutes or until eggplants are cooked through.
Scatter with garam masala, spring onion and chilli for extra heat. Serve with Indian pickles, plain yogurt, rice and naan bread.




brunssi

Fetaa, tomaatteja ja oliiveja uunissa | Oven Baked Feta

4/21/2016


Uunissa paahdetut oliivit, tomaatit ja pehmennyt feta muodostavat hunajalla ja yrteillä viimeisteltynä vastustamattoman makuyhdistelmän.

Kun aineksia on vähän, korostuu niiden laatu. Satsaa siis hyviin oliiveihin ja täysrasvaiseen fetaan. Seuraksi jotain hyvää rapeakuorista leipää ja raikasta juomaa. Helppo homma ja makua yllin kyllin!

Tänään oli myös Helsingin Sanomien sivuilla uunifeta resepti, jossa oli mukana tämän kevään kasvissuosikkia,  broccolinia. Kannattaa kurkata resepti!

2 - 4 pientä annosta

200g fetaa
250g pieniä tomaatteja
15 - 20 oliivia
pieni oksa rosmariinia
rouhittua mustapippuria
hunajaa
lehtipersiljaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyöräytä tomaatit tilkassa oliiviöljyä ja mausta ihan pienellä ripauksella suolaa.

Laita tomaatit astiaan ja paista niitä ensin noin viisi minuuttia. Lisää vuokaan kevyesti öljytty feta sekä oliivit ja mausta rosmariinin neulasilla ja mustapippurilla.

Paista noin 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja valuta fetan ja muiden ainesten päälle hiukan hunajaa. Sekoita varovasti ja laita takaisin uuniin pariksi minuutiksi.

Ripottele lopuksi sekaan lehtipersiljaa tai jotain muuta mieleistä yrttiä. Tarjoa hyvän leivän kera.

Vinkki! Jos haluat fetaan tummaa paahtopintaa, voi sitä pitää hetken grillivastuksen alla. Varo polttamasta hunajaa!


In English
2 small portions

200g feta cheese
250g small cherry or plum tomatoes
15 - 20 olives
1 small sprig rosemary, leaves picked
cracked black pepper
honey
flat leaf parsley

Preheat the oven to 200ºC. Drizzle the tomatoes with olive oil and season very carefully with salt. Put the tomatoes in a roasting tin. Bake in the oven for 5 minutes. Add olives and feta. Season woth rosemary and pepper. Bake for 10 minutes. Drizzle feta and other ingredients with a tablespoon of honey. Toss to combine. Put the tin back in the oven for minute or two. Scatter with parsley and serve warm with some crusty bread.




gluteeniton

Pikkelöidyt sinapinsiemenet | Pickled Mustard Seed

4/19/2016


Vaihtelua sinapille! Näin grillikauden lähestyessä kannattaa miettiä myös lisukkeita ja mausteita. Jos tavallinen sinappi tökkii jo nyt, voi vaihtelua hakea vaikka näistä rosmariinilla ja valkosipulilla maustetuista sinapinsiemenistä. Tämä on aika mieto versio, joten jos haluat kirpeämpää makua, jätä omenasiiderietikka pois ja tuplaa väkiviinaetikan määrä.

Sopii makkaroiden lisäksi grillatuille lihoille, kasviksille ja toki moneen muuhunkin käyttöön. Reseptistä tulee noin desi.

½ dl sinapinsiemeniä (40 g pussi)
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl omanasiiderietikkaa
½ dl vettä
½ dl sokeria
½ tl suolaa
1 pieni valkosipulinkynsi kuorittuna
5 sentin oksa rosmariinia

Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna lämpö minimiin ja hauduta hiljalleen noin 10 – 12 minuuttia kunnes seos sakenee. Lisää tarvittaessa pieni tilkka vettä. Poista valkosipuli ja rosmariini. Siirrä puhtaaseen astiaan ja jäähdytä. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti tai pari ennen käyttöä. Säilytä jääkaapissa.


In English
makes about 100ml

½ dl yellow mustard seeds (40g)
1 tbsp vinegar
1 tbsp apple cider vinegar
½ dl water
½ dl sugar
½ tsp salt
1 small garlic clove, peeled
5 cm sprig rosemary

Put all ingredients into a small sauce pan. Bring to boil. Lower the heat and simmer for 10 – 12 minutes. Let cool. Put pickled mustard seeds in a clean jar and store in a refrigerator.



chorizo

Chorizo ragùa, mozzarellaa ja pastaa | Chorizo Ragù with Mozzarella

4/17/2016


Chorizosta saa näppärästi vaikka mitä herkkuja. Tämä on yksi omista suosikeistani. Nopea ja täyteläinen pastakastike jossa maistuu lempeästi chili, yrtit ja savustettu paprika.

Mozzarellajuustolla viimeistelty ja sakeutettu, tomaattinen chorizokastike on paheellisen hyvää :) Suosittelen kokeilemaan!

Valmista tulee noin puolessa tunnissa, joten kauaa ei tarvitse tämän herkun kanssa hellan ääressä seisoskella. Sopii siis hyvin myös arki-iltojen ruoaksi. Muokattu Donna Hayn reseptistä.

2 annosta

100g chorizoa, raakamakkaraa
1 valkosipulinkynsi
½ punainen chili ilman siemeniä
1 pieni oksa rosmariinia (n. 10 cm)
½ dl punaviiniä
200g tomaattimurskaa
1 tl tummaa sokeria
suolaa ja mustapippuria
(loraus pastan keitinvettä)

125g pallo mozzarellaa
pieni kourallinen lehtipersiljaa

150 – 200g pastaa

Poista makkaroista kuoret ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Silppua valkosipuli ja chili. Kuumenna pannu hyvin ja lisää chorizot. Paista viitisen minuuttia sekoitellen kunnes makkarat ovat kypsiä ja ruskistuneita.

Laita pasta kypsymäään.

Alenna lämpöä reippaasti ja lisää valkosipuli, chili ja rosmariinin neulaset. Sekoita ja anna valkosipulin ja chilin kypsyä noin minuutti. Lisää punaviini pannulle ja anna sen kiehua lähes kokonaan kasaan.

Lisää tomaattimurska, sokeri ja reilu ripaus mustapippuria. Sekoita ja anna hautua hiljalleen 15 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Revi juusto pieniksi paloiksi ja lisää puolet pannulla. Sekoita kunnes juusto sulaa kastikkeen sekaan. Lisää lehtipersiljaa maun mukaan. Jos kastike sakenee liikaa, lisää tilkka pastan keitinvettä.

Valuta kypsä pasta ja kaada se pannulle. Sekoita ainekset. Nosta tarjolle ja ripottele loppu mozzarella annosten päälle. Viimeistele ripauksella mustapippuria.


In English
serves 2

100g chorizo, uncooked
1 garlic clove, minced
½ red chilli, seeded and minced
1 small sprig rosemary, leaves picked
50 ml red wine
200g tomato passata
1 tsp brown sugar
salt and cracked black pepper to taste
(pasta cooking water)

125g mozzarella, torn
flat leaf parsley, chopped

150 – 200g pasta

Remove skin from the chorizo and cut into small cubes. Heat a large frying pan over high heat. Add chorizo and cook, stirring, for five minutes. Reduce the heat and add garlic, chilli and rosemary. Mix and saute for a minute. Add wine and cook for a minute or until reduced. Add tomato, sugar and pepper and bring to simmer. Cook for 15 minutes. Add half of the mozzarella and stir to combine. Season to taste with salt.

While the chorizo sauce is cooking, cook the pasta until al dente. Drain, reserving 1 - 2 tablespoons of the cooking liquid. Add reserved cooking liquid to the sauce if needed and stir to combine. Scatter with parsley and top the pasta with rest of the mozzarella. Serve immediately.