herkullinen

Paprika, oliivi & sardellipiiras | Bell Pepper, Olive & Anchovy Tart

11/17/2016


Tapas! 

Rapeaksi paistuneen voitaikinan, paahdettujen paprikoiden, oliivien ja sardellien yhdistelmä on voimakkaiden makujen ystäville varma valinta. Sopii tarjottavaksi myös glögin kanssa!

Tällä viikolla blogin ulkoasu on kokenut muodonmuutoksen joka alkaa hiljalleen olla valmis. Pientä hienosäätöä vielä on, mutta suurin osa palasista on paikoillaan. Vanhan blogin sisältö on myös onnistuneesti siirretty tänne, joten nyt reseptiarkisto ja blogihistoria löytyy kaikkinensa täältä. 

Vinkki! Paahdetut paprikat ja sardellit sopivat hyvin myös leivän päällä tarjottaviksi jos piiraan leipominen ei innosta. Postauksen näet tästä!
 
300g voitaikinalevyjä
4 punaista paprikaa
8 - 10 mustaa kivetöntä oliivia
1 rasia sardellifileitä öljyssä (50 - 60g)
ripaus mustapippuria
kuivattua tai tuoretta timjamia
oliiviöljyä
suolaa

paistovuoka 12 * 35cm tai vastaava

Ota voitaikina sulamaan. Kaulitse taikina hiukan ohuemmaksi ja painele vuokaan kiinni. Laita jääkaappiin odottamaan. Paahda paprikat kaikilta sivuilta kuuman, noin 225 asteisen grillivastuksen alla. Laita paprikat astiaan ja peitä kannella tai kelmulla vartiksi. Kuori paprikat ja poista kannat ja siemenet. Viipaloi paprikat ja mausta kevyesti pippurilla, timjamilla ja ihan pienellä ripauksella suolaa. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä ja sekoita. Lusikoi paprikatäyte vuokaan voitaikinan päälle ja lisää sardellifileet ja oliivit.

Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 25 – 35 minuuttia kunnes voitaikina on kauniin ruskea ja kohonnut. Jos piiras alkaa kypsennyksen aikana kupruilla yli äyräiden ota se pois ja paina lastalla täyte takaisin vuoan pohjalle ja jatka paistoa. Anna vetäytyä kypsennyksen jälkeen noin 15 – 30 minuuttia. Tarjoa kuumana tai kylmänä. Piiraan voi myös lämmittää uudelleen.


In English

300g puff pastry
4 red bell peppers
8 – 10 black olives, pitted
50 – 60g flat fillets of anchovies, in oil
a pinch of black pepper
a pinch of thyme
evoo
salt

Roast the bell peppers under the oven broiler (225C) for 20 - 30 minutes, turning couple of times, until they have blackened in places.

While the peppers are roasting, roll out the puff pastry to fit an 12*35cm tart pan. Gently place the pastry into the bottom and up the sides of the tart pan. Cover and refridgerate.

Remove the peppers from the oven, drop them into a plastic bag and set aside until cool enough to handle. Remove and discard the stalks, seeds and skin. Cut the flesh into 2 - 3 cm wide strips and add to the bowl with thyme and some salt and pepper. Add about tablespoon of olive oil and stir together.

Preheat the oven to 225C. Spread the peppers, olives and anchovies over the pastry. Bake for 25 - 30 minutes at 225C until the pastry is risen and deep gold. Serve warm, cold or reheated, cut into squares.


 

dijon

Kyssäkaali-omenasalaatti | Kohlrabi & Apple Salad

11/11/2016


Pakkaspäivinä salaatti ei varmastikaan ole ensimmäisenä mieleen tuleva ruoka, mutta kyssäkaalista ja omenasta tehty raikas ja mehevä raastesalaatti sopii mainiosti lämmittävien ja täyttävien lihojen ja makkaroiden kanssa tarjottavaksi. Kokeile vaikka paahdetun porsaankyljyksen kanssa.

Tätä salaattia on helppo versioida moneen suuntaan. Sekaan voi hienontaa pienen määrän varsiselleriä tuomaan lisää raikkautta tai lisätä hiukan kuivattuja marjoja, kuten karpaloita jos haluaa salaattiin aavistuksen makeutta. Pinnalle voi rouhia myös pähkinöitä!

2 annosta lisukkeena

1 pieni kyssäkaali (n.200g)
1 kirpeä omena (n.150g)
½ rkl kapriksia (suolaliemessä)
1 tl dijonsinappia
2 tl sitruunamehua
½ – 1 dl paksua jogurttia
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 rkl hienonnettua tilliä

Hienonna kaprikset kevyesti veitsellä. Sekoita jogurtista, sinapista ja sitruunamehusta kastike. Mausta ripauksella pippuria ja suolaa. Lisää tillisilppu ja sekoita ainekset hyvin.

Kuori kyssäkaali ja omena ja raasta molemmat karkeaksi raasteeksi. Yhdistä raasteet ja jogurttikastike. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Tarkista vielä maku ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos pidät salaatista jossa on runsaammin kastiketta, laita suosiolla enemmän jogurttia ja lisää hiukan myös mausteiden määrää. Kuvassa olevassa salaatissa on käytetty puoli desiä jogurttia.


In English

for two as a side

1 small kohlrabi, peeled and grated (200g)
1 apple, peeled and grated (150g)
½ tbsp capers, rinsed and chopped
1 tsp dijon mustard
2 tsp lemon juice
50 – 100ml natural yogurt
salt and pepper to taste
1 tbsp minced dill

Mix yogurt, lemon juice and mustard. Add capers and dill. Season to taste with salt and pepper. Stir in grated kohlrabi and apple and refridgerate for 30 minutes before serving.



aasialainen

Nuudelikeitto herkkusienillä | Mushroom & Noodle Soup

11/07/2016



Tänään käydään marraskuun koleutta vastaan 52 Weeks of Deliciousness blogin nuudelikeiton voimin. Resepti noudattelee alkuperäistä pienin poikkeuksin. Minulla ei ollut misoa joten korvasin sen kanaliemellä ja tuoreet yrtit vaihdoin babypinaatiin koska sitä oli valmiina. Nahistumaisillaan ollut pätkä purjoa pääsi jääkaapin vihanneslokerosta myös soppaan mukaan.

Herkullista ja syvältä lämmittävää ruokaa nopeasti ja vähällä vaivalla. Kannattaa kokeilla!

1 annos

1 nippu soba nuudeleita (n. 60 – 70g)
1 iso herkkusieni (n. 80 - 100g)
n. 10 cm pätkä purjoa (n. 30g)
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl inkivääriä raastettuna
pieni kourallinen babypinaattia
2 - 3 dl kana- tai kasvislientä
1 rkl soijakastiketta
mustapippuria rouhittuna
hyppysellinen chiliä
paahdettua seesamiöljyä viimeistelyyn


Laita nuudelit kiehumaan. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Nuudelien kiehuessa viipaloi sieni ja purjo. Kuumenna pannulla öljyä ja ruskista sienet nopeasti kovalla lämmöllä. Alenna lämpöä reilusti ja lisää purjoviipaleet seka raastettu valkosipuli ja inkivääri. Mausta pippurilla ja chilillä. Kypsennä hetki sekoitellen.

Lisää pannulle soija ja pinaatit. Kääntele pinaatit sekaan ja heti kun ne painuvat kasaan lisää kuuma kanaliemi.

Anna sopan kiehahtaa ja nosta pois liedeltä. Tarkista maku. Annostele nuudelit keittokulhon pohjalle ja kaada muut ainekset ja liemi sekaan. Mausta halutessasi lorauksella paahdettua seesamiöljyä.


In English

1 portion
1 large mushroom (80 - 100g), chopped
10cm leek, sliced (about 30g)
1 garlic clove, grated
1 tsp grated ginger 
1 tbsp dark soy sauce
a handful of spinach leaves
200-300ml chicken stock
cracked black pepper to taste
a pinch of red chili
soba noodles, about 65g
roasted sesame oil, to taste

Cook the noodles in boiling water. Drain and cool. Heat a tablespoon of oil in a frying pan over a high heat. Add chopped mushroom and fry until golden. Lower the heat and add leek, garlic and ginger. Season to taste with black pepper and chili. Cook for a minute and add soy sauce. Stir in spinach and add chicken stock. Bring to boil and remove from the heat.

Put the noodles in a soup bowl and add vegetables and broth. Season to taste with roasted sesame oil. 


 

arjen pikaruoka

Halloumi – perunamunakas | Halloumi & Potato Omelet

11/04/2016


Kirpeän suolainen halloumi ja paistettujen perunoiden makeus ovat tämän munakkaan ydin. Makuparin viimeistelee ripaukset oreganoa ja minttua. Helppoa ja hyvää!

Ohjeesta riitää yhdelle kevyeksi lounaaksi tai kahdelle aamiaispöytään paahdetun leivän kera tarjottuna. Tämä munakas maistuu hyvin myös kylmänä ja sopii tarjottavaksi vaikka tapaksena pienen leipäpalan päällä.
 
Olette varmasti huomanneet nuo blogiin ilmestyneet Suomen Blogimedian bannerit. Olen jatkossa yksi Suomen Blogimedian ruokabloggaajista ja odotan innolla mitä uudet kuviot tuovat mukanaan. Kamera ja Kauha jatkaa tutulla linjalla ruokaan ja ruokakuvaukseen keskittyen, joten siirrytään päivän reseptiin...

1 annos

n. 100g keitettyä perunaa pieninä paloina
50g halloumia pieninä kuutioina
3 kananmunaa
ripaus kuivattua oreganoa
pieni ripaus kuivattua minttua
hyppysellinen mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä


Kaada pannulle noin ruokalusikallinen oliiviöjyä ja kuumenna. Ruskista kuutioituja perunoita kuumalla pannulla varovasti sekoitellen kunnes perunat ovat kauttaaltaan kauniin värisiä. Mausta varovasti suolalla. Lisää halloumikuutiot ja paista kevyesti.
Riko kananmunat astiaan ja vatkaa rakenne rikki. Lisää ripaukset pippuria, oreganoa ja minttua. Sekoita ja kaada massa pannulle. Liikuttele munakasmassa tasaisesti pannulle paistinlastalla avulla ja kypsennä nopeasti ilmavaksi.

Tarjoa heti kuumana tai jäähdytä ja ota mukaan seuraavana päivänä evääksi.


In English

1 portion

about 100g precooked potatoes, cut into small cubes
50g halloumi, cut into cubes
3 eggs
a pinch of dried oregano
a tiny pinch of dried mint
cracked black pepper
salt
olive oil

Heat a tablespoon of oil in a frying pan over a high heat. Add potatoes and fry until golden. Season to taste with salt. Add halloumi and fry until golden.
Brake the eggs into a small bowl and lightly whisk. Season to taste with pepper, oregano and mint. Pour in the egg mixture and swirl it around the pan. Cook until the omelet mixture is settled and still a bit soft on the top. Serve immediately.


aasialainen

Porsaankylkeä ja Tare-kastiketta | Pork Belly with Tare Sauce

10/31/2016



Suussa sulavan pehmeää ja maukasta, rapeapintaista porsaankylkeä voimakkaalla Tare-kastikkeella viimeisteltynä. Paheellisen hyvää :)

Tämän kylkipalan kanssa ei voi hätäillä. Valmistus alkaa yön yli maustamisella ja viimeistelyn voi tarvittaessa siirtää päivällä tai parilla kunhan jäähdyttää lihan nopeasti kypsennyksen jälkeen ja säilyttää jääkaapissa. Hyvää tarjottavaa erityisesti silloin kun on paljon muutakin kokkailtavaa!

Tekniikka nahan kuivaamiseen ruokasoodalla ennen kypsennystä on napattu mainiosta Street Food- kirjan (Takala & Rekola: readme.fi) porchetta ohjeesta. Toimii hyvin!

n. 800 - 1000g nahallista porsaankylkeä (luilla tai ilman)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
ruokasoodaa

Tare-kastike:

½ dl soijakastiketta
½ dl vettä
½ dl miriniä
¼ dl tummaa sokeria
¼ dl riisiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 * 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
ripaus chilirouhetta

Poista lihasta mahdolliset kalvot. Kuivaa liha talouspaperilla ja hiero suolan ja sokerin sekoitus lihan pinnoille. Ei nahan päälle. Ripottele nahan pinnalle tasainen ohuehko kerros ruokasoodaa. Laita liha jääkaappiin ja anna maustua yön yli. Älä peitä.

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsennystä. Poista ruokasooda huolellisesti ja kuivaa nahan pinta. Leikkaa terävällä veitsellä nahkaan ristikko. Öljyä pinta ja ripottele päälle rouhittua suolaa.

Kypsennä 225 asteisessa uunissa nahkapuoli ylöspäin noin 30 – 45 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea. Tarkkaile kypsennyksen aikana ettei pinta pääse palamaan karrelle.

Alenna lämpö 125 asteeseen ja kypsennä vielä 2 ½ – 3 tuntia. Anna lihan vetäytyä rauhassa ennen leikkaamista tai jäähdytä ja viimeistele ruoka myöhemmin.

Tare- kastikkeen voi valmistaa lihan kypsyessä. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen kunnes noin puolet on jäljellä.

Leikkaa liha viipaleiksi, siirrä uunipellille ja penslaa maustekastikkeella molemmin puolin. Paahda kylkiviipaleita 175 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia tai hiukan kauemmin jos liha on jääkaappikylmää. Viimeistele chilillä jos haluat lisää tulisuutta. Tarjoa kuumana.



In English

800 - 1000g pork belly (skin on, with or without bones)
1tsp salt
2tsp sugar

baking soda

Pat the meat dry with kitchen paper. Rub the meat on all sides (not on the skin) with salt and sugar. Sprinkle the skin evenly with baking soda. This helps to remove the moisture. Put in the fridge over night, uncovered.

Preheat the oven to 225C. Remove the baking soda carefully. Pat the skin dry and score with a sharp knife. Rub with oil and some coarse sea salt. Roast for 30 - 45 minutes or until skin is golden and crispy. Lower the heat to 125C and bake for 2 ½ – 3 hours. Let the meat rest before cutting.

Tare sauce:
½ dl soy sauce
½ dl water
½ dl mirin
¼ dl brown sugar
¼ dl rice vinegar
1 garlic clove, minced
2 * 2 cm ginger, grated
a pinch of chili flakes

Bring all ingredients to a boil in a small saucepan, stirring until sugar dissolves. Reduce heat to and simmer until reduced to half.

Slice the meat and put in a baking tray. Brush with Tare sauce on both side. Finish in a 175C oven for 10 minutes. Serve hot!