Naudan lapaa viinissä

10/01/2014


Kesän jälkeen, viimeistään näin lokakuussa, pitkään haudutetut kastikkeet ja runsaat pataruoat alkavat palailla mieleen.

Naudan lapaa käytetään ehkä yleisemmin keittolihana, mutta yhtä hyvin se sopii uunissa haudutettavaksi. Ylikypsänä liha on suussasulavan pehmeää ja sen voi helposti riipiä pieniksi paloiksi.

Tuhti lapakastike lämmittää ja ravitsee syksyn viileydessä takuuvarmasti.

4 annosta

naudan luuton lapa n. 800 - 1000 g

2 3 dl punaviiniä
3 – 4 valkosipulin kynttä
2 – 3 laakerinlehteä
rosmariinia
timjamia
mustapippuria
pari ripausta sokeria

porkkanaa
sipulia
varsiselleriä

Laita liha astiaan johon se juuri ja juuri mahtuu. Lisää mausteet ja kaada päälle viiniä sen verran että liha peittyy. Anna maustua jääkaapissa noin 12 tuntia.

Nosta liha pois marinadista ja kuivaa lihan pinta kevyesti. Ruskista liha kuumalla pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Mausta reippaasti suolalla. Nosta liha pois ja lisää pannulle noin desi vettä ja kiehauta.

Siivilöi marinadi kattilaan ja kiehauta. Poista pinnalle nousevat epäpuhtaudet.
Pilko paistoastian pohjalle vähän porkkanaa, sipulia ja varsiselleriä. Lisää pari valkosipulin kynttä.
Laita liha kasvisten päälle ja lisää marinadi sekä pannulla kiehautettua vettä noin puoleen väliin lihaa.

Kypsennä kannen alla 125 asteisessa uunissa 4 – 5 tuntia. Tämä pieni lapapala muhi uunissa reilut 4 tuntia ja vielä jälkilämmössa noin tunnin. Tarkkaile kypsymistä ja säädä paistoaikaa lihan painon mukaan.

Kääräise liha leivinpaperin ja folion sisään vetäytymään. Siivilöi paistonesteet kattilaan, lisää rosmariinia ja valkosipulia maun mukaan. Lisää tarpeen mukaan myös suolaa, pippuria ja sokeria. Anna kiehua hiljalleen kunnes noin puolet nesteestä on jäljellä.

Kastikkeen kiehuessa riivi lihat pieniksi paloiksi. Poista mahdolliset kalvot ja rustot.

Siivilöi kastike. Suurusta, jos haluat sakeamman kastikkeen. Lisää lihat ja kuumessa tarvittaessa uudestaan.

Tarjoa lapakastike vaikkapa peruna- tai juusessoseen kera.





You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.